Miksi niin moni yrittää suojautua kurssilaskuilta?


Kurssilasku on tulossa. En tiedä milloin, mutta se on tulossa. Miten siis toimia? Moni miettii ja on miettinyt viimeiset vuodet, ”miten suojaudun kurssilaskulta?”. Oma kysymykseni on, ”miksi yrittäisin suojautua kurssilaskulta, kun se nyt vain tulee?”. Olenko tyhmä? En ainakaan luule olevani. Sijoitan vain yhtiöihin jotka nousevat ennen pitkää.

Moni muu sijoittaja kumminkin pyrkii sen sijaan suojautumaan kurssilaskulta. Yleensä on ehdotettu, että sijoita osa korkorahastoihin, koska kurssit seuraavat korkoja päinvastaisella tavalla. Näinhän se on yleisesti mennyt, en kyllä itse ymmärrä, että miksi ei voisi tapahtua toisin. Joka tapauksessa oletetaan, että asia menee aina näin. Nyt korkorahastoihin sijoittamisessa ei ole järkeä, kun yleensä niillä tienaa, kun korot laskevat. Mitäs sitten kannattaa tehdä? Jälleen oletetaan, että keksit tavan tasapainottaa salkkuasi, kun osakkeet laskevat, toinen sijoitusmuotosi nousee. Miksi haluat, että näin käy, jos oletus on, että kun osakkeet taas nousevat niin se toinen muoto laskee? Eivätkö nämä asiat syö toisiaan sitten jatkuvasti oli markkinatilanne mikä vain? Jos et tee toisella tavalla todella suurta voittoa, niin häviät markkinan keskiarvolle kokoaika.

Mitä sitten oikeasti kannattaisi tehdä? Mielestäni kannattaisi vain hyväksyä se, että markkinat laskevat ja salkkusi markkina-arvo tulee laskemaan jossain vaiheessa. Markkinoilla on kumminkin tapana nousta aina laskun jälkeen. Seuraavaksi mietit, voitko olla varma, että salkkusi arvo nousee takaisin? Tai ehkä olet sitä mieltä, että et voi olla varma. Se on mielestäni seuraava asia mitä kannattaa miettiä. Jos omistat osakkeita tai sijoituksia joiden et usko pärjäävän laskusta tai et ole varma, pärjääkö yhtiö huonomman ajan yli, niin miten uskallat omistaa sitä tällä hetkellä?
Entä jos tasapainottamisen sijaan ottaisitkin kaiken hyödyn irti mahdollisesti tulevasta kurssiromahduksesta? Tasapainottamalla salkkuasi, sijoitat potentiaaliset ”supertuotot” ok tuottoisiin sijoituksiin. Jos sen sijaan sijoitat ne varat kurssilaskun aikana pikku hiljaa osakkeisiin jotka nousevat laskun jälkeen voimakkaasti, niin yhtäkkiä huomaatkin, että salkkusi arvo nousee hurjaa vauhtia. Itse ajattelin hyötyä laskusta näin, mutta jokainen tekee oman päätöksensä oman riskinsietokykynsä mukaan.

Osakkeisiin liittyy aina riskejä, siitä ei pääse mihinkään. On kumminkin hyvä huomata, että toisten yritysten kyky selviytyä vastoinkäymisistä on suurempi, kuin toisten. Jos salkkuusi kuuluu yrityksiä, mitkä ovat vaakalaudalla tällä hetkellä, kun markkinat ovat korkealla, niin voi olla, että kannattaa miettiä onko yrityksen omistaminen järkevää? Tietenkin, itsekin omistan esimerkiksi Amer Sportsia, millä ei mene kovin hyvin pörssissä tällä hetkellä, mutta en näe syytä miksi se ei nousisi taas. En pysty neuvomaan, miten löydät yhtiöt, mitkä selviävät kurssilaskuista, mutta mielestäni ostaessasi yritystä, sen pitäisi aina olla yksi lähtökohdista, kun lähdet omistajaksi. Toinen vaihtoehto on sitten sijoittaa indeksirahastoihin, ne liikkuvat juuri niin kuin markkina. Kyse ei ole silloin siitä mitä itse teet, kyse on siitä mitä markkina tekee. Niihin sijoittaminen on helppoa. Esimerkkinä tämä sijoitusblogien suosikki *Nordnet.fi .

Lopuksi totean vielä, että osalla saattaa olla niin lyhyt sijoitushorisontti, että tasapainottaminen on ehkä kannattavaa, mutta itselläni ei ole mitään käsitystä, miten se edes oikeasti onnistuu.

Kuva lähde: Pixabay.com - Gerd Altmann

Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoisesta tekstistä. Olet aivan oikeassa korkorahastojen suhteen! Pirujen maalaaminen seinille ei myöskään auta, ja olen henk.koht. kyllästynyt täysin kuulemaan sitä yhtä ja samaa "koska osakkeet nyt ovat nousseet jo pidemmän aikaa..." -mantraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiva, että pidit tekstistä. :) Ainut hyöty mitä tämän hetkisestä keskustelusta on, on että kohta kohtuuhintaisi/ halpoja osakkeita on taas enemmän tarjolla.

      Poista
  2. Kai se ajatus itsellä ainakin on ollut, että osakkemarkkinoiden välillä on jo pelkästään isoja eroja arvostustasojen suhteen. USA on maailman suurin osakemarkkina, ja se on kallis. Mutta osaketuottoa voi hakea muualtakin. Eikös kannata myydä kalliilla ja ostaa halvalla? Nythän se on kaiketi mahdollista siirtämällä varoja jenkeistä pois vaikkapa Eurooppaankin. Jos ymmärtää Aasian markkinoita niin miksei sinnekin.

    Itse siirsin muutama vuosi sitten lähes koko sijoitusomaisuuteni jenkkimarkkinoille, koska siellä oli toisaalta kasvua sekä vahvistuva valuutta. Nyt on aika siirtää toiseen suuntaan. Tuo muuvi on ollut todella tuottoisa. Ehkä hetken päästä palaan taas takaisin jenkkiläpainotteiseksi. Sitä ennen arvostustasojen tulee kyllä tasottua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käsittääkseni pyrkimys ajoittaa markkinoita usein epäonnistuu, vaikka pyrkisi myymään huipulla ja ostamaan halvalla. Benjamin Grahamia lainaten kun häneltä kysyttiin mikä on pää syy yksityissijottajien epäonnistumiseen, hän vastasi: "The primary cause of failure is that they pay too much attention to what the market is doing currently." Sen enempää spekuloimatta jään seuraamaan miten onnistut suunnitelmassasi.

      Poista
    2. Näinhän se on. Ja ajoittaminen on mielestäni vielä oma lajinsa.

      Voitko avata vähän, mitä tarkoitat tällä kohdalla? "Tasapainottamalla salkkuasi, sijoitat potentiaaliset ”supertuotot” ok tuottoisiin sijoituksiin. Jos sen sijaan sijoitat ne varat kurssilaskun aikana pikku hiljaa osakkeisiin jotka nousevat laskun jälkeen voimakkaasti, niin yhtäkkiä huomaatkin, että salkkusi arvo nousee hurjaa vauhtia. Itse ajattelin hyötyä laskusta näin, mutta jokainen tekee oman päätöksensä oman riskinsietokykynsä mukaan."

      Tuntuu siltä, kuin puhuttaisiin pitkälti samasta asiasta.

      Näkemyksen ottamisella (ajoittamisella) kurssilaskun suhteen on montaa eri lajia. On niitä, jotka kuukausi toiseen sijoittavat saman summan. Jotkut jättävät ostamiset tauolle. Jotkut myyvät.

      Mutta onko se ajoittamista, jos vaihtaa osake-ETF:n toiseen (vaikka jenkeistä EU:hun)? Jos ylipäätään koskaan myy (tarkoituksella, että ostaa halvempaa lappua), onko riittävästi merkkejä ilmassa siihen. Mielestäni kyse on enemmänkin arvosijoittamisen perusperiaatteista, kuin ajoittamisesta.

      Tämä on mielestäni mielenkiintoinen kulma pohtia, koska ajoittamisesta puhutaan niin paljon. Ja siitä varoittelu vaikuttaa ihmisten päätöksiin. Mikä on ajoittamista, kun sanotaan sen olevan vaikeaa, ja mikä on arvosijoittamista, kun sitä kerran ei pidetä niin vaikeana?

      Poista
    3. Avaan ensinnä tuota kohtaa. Eli sillä tarkoitan: jos pyrkii tasapainottamaan sijoituksia, niin vaihtoehdoiksi usein jää vain ok-tuottoiset vaihtoehdot, eli korkosijoitukset tai vastaavat, missä ei käsittääkseni puhuta edes 8% vuosituotoista. Jos siis tasapainotat ja sijoitat osan näihin välttääksesi salkkusi väliaikaisen laskun, niin ne rahat ovat sitten siellä, eivätkä potentiaalisissa sijoituksissa, joidenka arvo on vain väliaikaisesti laskenut. Puhun siis tavallaan ajoittamisesta, mutta sen ei tarvitse olla ajoittamista, jos et kiinnitä huomiota siihen mitä pörssi tekee, vaan kiinnität huomiota yksittäisiin osakkeisiin ja niiden arvostuksiin. Eli sijoitat pikku hiljaa osakkeisiin jotka ovat halpoja ja jos ne halpenevat, ostat vain lisää pikku hiljaa. Tietty, turvallinen ajoittamisen muoto on indeksiin sijoittaminen, siinä voi kokeilla tuuriaan, eikä sillä ole sitten väliä onnistuuko vai ei, markkina tekee niin kuin tekee. En osaa sanoa onnistuuko indeksien ajoittaminen, mutta luulisin, että jos näkee indeksin olevan selvästi miinuksella, niin voi alkaa ostelemaan ja katsoa mihin suuntaan se menee. Selvensikö tämä ajatuksiani? Jälleen on hyvä huomata, että joissain ajatuksissani voi hyvinkin olla virheitä, en ole vielä harrastanut tätä kovin kauaa.

      ETFiin en ole kerennyt perehtyä ollenkaan, niin en osaa ottaa kantaa niihin. En tiedä, että mikä olisi hyvä syy myydä ETFää, mutta yleensä hyvä syy myydä on siinä vaiheessa, kuin alkuperäinen sijoitusyy ei pidä enää paikkaansa edes pitkällä tähtäimellä. Indeksirahastoissa ei siis ole ikinä hyvää syytä myydä, paitsi jos tarvitsee rahat tai koko maa on konkurssin partaalla. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€