Fingerprint cards – Pelaisiko vai ei

*

Tarkoituksenani oli kirjoittaa Fingerprint cardsista muiden seurattujen yritysteni kanssa myöhemmin, mutta sen tilanne on muuttunut niin nopeasti, että haluan kirjoittaa itselleni muistiin ajatuksia joita yritys herättää tällä hetkellä. Ostin sitä sitten tai en.

Fingerprint cards on nimensä mukaisesti sormenjälkitunnistus laitteita myyvä yritys. Yrityksen liikevaihto nousi räjähdysmäisesti pari vuotta sitten, kun se nousi markkinajohtajaksi älypuhelimiin liitettävissä sormenjälkitunnistus komponenteissa. Samalla sen kurssi nousi pilviin. Sitten, alkoi mediamylläkkä. Sitä sun tätä tapahtui ja yritys joutui huonoon valoon joidenkin johtohenkilöiden toimien takia. Kurssi lähti hirveään laskuun. Nyt kurssi on laskenut todella paljon. Ja koska en usko, että media voi ajaa yritystä konkurssiin, ei onnistu edes Trumpin omistuksia…, niin jossain vaiheessa kurssi taas lähtee nousuun. Milloin lasku pysähtyy? Milloin kurssi lähtee nousuun, ja mihin saakka se nousee? Miten nopeasti? Tässä ovat olennaiset kysymykset. Lisäksi, miten johdon uudet kasvot vaikuttavat yritykseen on kyseenalaista, mutta hyvä kun mätiä omenoita on saatu pois.

Houkutus ostaa on suuri, koska pikavoiton mahdollisuus loistaa silmissä. Ongelma on, että en tiedä sopiiko yritys strategiaani. Olen pyrkinyt ymmärtämään yrityksen liiketoimintaa ja sen kestävyyttä. En usko, että yritys voi selvitä tällä tasolla, myymällä älypuhelinten komponentteja. Se ei vain kuulosta realistiselta, kun miettii miten paljon kännykät muuttuvat kymmenessä vuodessa. Olen miettinyt, tekisinkö poikkeuksen yrityksen kanssa ja sijoittaisinkin vaikka vain kolmen vuoden tähtäimellä. Sen pystyn vielä kuvitella.

En kumminkaan haluaisi lipsua omasta strategiastani, koska lipsumalla strategiasta nyt, lisää mahdollisuutta, että lipsun taas uudelleen. Ja jos strategiani on toimiva, niin miksi tekisin muuta? Lisäksi jos lisään näitä tapauksia strategiani joukkoon, niin se vaikuttaa tulokseen ja koska en vielä tiedä toimiiko strategiani, niin minun täytyisi erotella nämä tapaukset tuloksesta, saadakseni ajan kanssa tietoa strategiani toimivuudesta. Pelkään, että ostamalla yritystä maksan siitä oppirahat, joita tähän mennessä ei ole tarvinnut maksaa. Tapaus on klassinen ansa sijoittajalle, halutaan hypätä junaan ennen kuin se karkaa, että ei harmita jälkeenpäin. Olen huomannut, että netissä muutkin sijoittajat pohtivat samaa kuin itse. Se ei kumminkaan ole takuu siitä, että kaikki menisi putkeen.

Jatkan siis yrityksen tutkimista ja jos ymmärrän yrityksen strategian paremmin tai hinta laskee entisestään, niin saatan ostaa. Tällä hetkellä kurssi on 44.75 SEK ja ajattelin aiemmin, että ostaisin yritystä, jos se tippuu selvästi alle 50 SEK. Olen kumminkin onnistunut hillitsemään itseäni toistaiseksi. Laskeskelin, että yrityksen osinko on kohta 5%. Siinä vaiheessa luulen uskaltavani ottaa riskin. Kysymykseksi kumminkin jää, milloin myisin sen sitten? En pysty arvioimaan yritykselle mitään fiksua hintaa, mutta luulen sen olevan korkeampi, kuin mitä se nyt on. Siihen viittaa jatkuva uusien puhelimien julkaisu, missä on FPCn tuottama komponentti, ja 7.23 P/E luku. En kumminkaan usko, että pelkkä P/E luku riittää arvioimaan menestystä.

Tämä yritys ei kyllä mielestäni mene yksinkertaisen sijoittamisen piiriin. Tai sitten en vain ymmärrä bisnestä tarpeeksi hyvin. Jälkiviisaana katson tilannetta taaksepäin ja totean joko astuneeni ansaan, tai olleeni sokea tilanteen itsestäänselvyydelle. Se ei kumminkaan auta tässä vaiheessa.


EDIT 9.3.2017: Yrityksellä on lisäksi hurja määrä shorttauksia. Shorttaukset lisääntyvät pikku hiljaa. Nyt jo yli 17% osakkeista on shortattuna. Mielenkiintoista seurata milloin tämä tilanne purkautuu ja mitä siitä seuraa. Viimeisin shorttausten määrän lisäys oli jälleen lähes 1% lisää. Selvästi, joku tai jotkut haluavat tai uskovat osakkeen laskevan entisestään. Puhetta markkinamanipulaatiosta on liikkeellä.


*Kuva lähde: flicker.com - Kārlis Dambrāns

Kommentit

 1. Siinäpä vasta kysymys, ostaako vai ei. Itse olen tuossa yli 90 kr keskihinnalla mutta eipä kyllä jaksa ostaa enää lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, että arvo palaa ennalleen. Voi siinä käydä niin, mutta voi olla, että menee yli vuosi ennen kuin se palaa niin korkealle.

   Poista
 2. Jos jonkun Buffetin viisauden tähän lainaisin niin se voisi olla, että kaikkiin tilaisuuksiin ei tarvitse tarttua. Itse olen huomannut, että ns. putoavaan puukkoon tarttuessa perustelut saavat olla aika vahvalla pohjalla, että usko riittää vielä siinäkin vaiheessa kun ostosta on kulunut yli vuosi ja kurssi on kymmeniä prosentteja ostohinnan alapuolella. Sitä en tosin osaa ennustaa, miten Fingerprintille käy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Hyvä pointti. Viisainta on vielä odottaa. Varsinkin nyt kun hinta nousi tänään. En tee sitä virhettä, että ostaisin nyt kun nään, että hinta nousee. Voi olla, että huomenna se taas laskee, tai sitten se nousee vielä enemmän.

   Tiedän kumminkin, että tällä hetkellä pyrin tekemään päätöksen pikavoiton toivossa. Täytyy yrittää olla varma, että ei tee lopullista päätöstä sen perusteella.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€