Seurannassani olevat yhtiöt 1

*
Tällä ja seuraavalla kertaa käyn lyhyesti läpi yhtiöitä joita seuraan ja miksi. Jatkossa jos ostan jotain näistä yrityksistä, käsittelen ostospäätöstäni syvällisemmin, tai jos pohdin tosissani jonkin yksittäisen ostamista. Tällä kertaa siis selvennän syyt miksi seuraan yrityksiä.

KONE

Kone oli tietääkseni selvä sijoituskohde jo 2000-luvulla, itse huomasin sen vaikutusvallan jo silloin matkatessani ulkomailla lomalla, koska sen hissejä oli siellä, missä ei ollut muuta Suomalaista kuin Nokian kännykät. En tietenkään silloin ajatellut sijoittamista, olinhan vasta päälle 10 vuotias. Joka tapauksessa minulle oli selvää, jos silloin, että Kone on hyvä Suomalainen yritys. Siitä on helppo päätellä, miten sijoittaminen voi joskus olla hyvinkin helppoa, 10+ vuotias tietää, että yritys on hyvä.

Kone on siis yritys, mikä on ensimmäisenä ostoslistallani, kun koen hinnan olevan oikea. Ostaisin Konetta jo tällä hetkellä, jos minulla olisi paljon sijoitettavaa, mutta jostain syystä ostaessani muita yrityksiä en tajunnut tutkia Konetta. Nyt jos sijoittaisin varoja uudestaan, ostaisin mieluummin Konetta kuin Amer Sportsia, mutta kun Amer Sports on jo salkussani niin sen myyminen ei ole kannattavaa.

Kone yrityksenä on kasvanut vahvasti koko 2000-luvun ja on tällä hetkellä houkuttelevissa hinnoissa. Sen strategia on muovautunut, eikä liikevaihto enää ole riippuvainen vain myynneistä, vaan suuri osa siitä tulee huoltotöistä. Eli mitä enemmän Kone myy, sitä suurempi määrä huoltotöitäkin tulee. Lisäksi, Kone voi myydä koko paketin, ei tarvitse hankkia huoltoa muualta, vaan voi luottaa yrityksen omaan osaamiseen jatkossakin.

Siili

IT edelläkävijät ovat lempiyrityksiäni. Siili, kuten Vincit on hyvä esimerkki tällaisesta yrityksestä. Siilin myyntivaltti perustuu osaamiseen. Sekin houkuttelee alan parhaita ja kasvaa sillä. Siili kilpailee Vincitin kanssa, mutta jostain syystä luotan Vincitin menestykseen enemmän. Voi olla subjektiivinen ja perustelematon ajatus. Joka tapauksessa, Siilikin on yksi seuraamistani yhtiöistä.

Olen jo pidemmän aikaa odottanut, että Siilin kurssi laskisi, mutta sen sijaan se vain tuntuu kasvavan. Voi olla, että hyppään mukaan jossain vaiheessa, mutta en juuri nyt. En ole myöskään perehtynyt kovin tarkasti mihin Siilin osaaminen keskittyy ja mitkä sen todelliset kilpailija ovat. Siilin tapauksessa ei riitä, että sen vain heittää muiden IT sektorien yritysten joukkoon ja vertaa niihin, Siilin osaaminen on joka tapauksessa erikoislaatuista. Sen tiedän, että Siili ei ole vain yksi IT yhtiö muiden joukossa.

Mikä sitten olisi hyvä arvio Siilin arvolle? No siinähän se ongelma on. Tarvitsee perehtyä enemmän, ennen kuin päättää ostaa.

Sampo

Olen aloittanut Sampo konsernin seuraamisen myös lähiaikoina. Aikaisemmin mieleeni tuli vain Sampo pankki, joka aikanaan kylpi ongelmissa ja se tieto yksissään sai minut välttelemään koko konsernia. Tutkittuani asiaa, huomasin että Sampo konserni hankkiutui Sampo pankista eroon jo kymmenisen vuotta sitten. Ei mikään yllätys. Nykyään konserniin kuuluu mm. osa-omistus Nordeasta, If Vahinkovakuutus yhtiö, Mandatum Life ja emoyhtiö Sampo Oyj. Tämä tieto onkin sitten paljon positiivisempaa.

Yksi syy miksi huomasin, että Sampo on hyvä yritys, on että aika moni muu bloggaaja pitää Sampoa yhtenä lempi sijoituksistaan. Ja bloggaajat jotka vaihtelevat omistuksiaan aktiivisesti, omalla mittakaavallani, haluavat säästää Sammon osakkeet.

Huomattuani tämän, kiinnostuin Sammosta. Nyt uskonkin, että on hyvä idea ostaa Sampoa, jos se jossain vaiheessa laskee huomattavasti. Sampo ei kumminkaan ole ihan ensimmäisiä yhtiöitä joita ostan, mutta jos hinta on oikea niin sitten. Uskon, että Sampo jatkaa kasvuaan vahvasti.


*Lähde: rgbstock.com - Sanja Gjenero

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€