Pörssiromahduksen ennuste – mitä tehdä?


Olen hyvin tietoinen siitä, että pörssiromahdus tai ainakin lasku on tulossa tulevaisuudessa. Mistä tiedän? Niin on käynyt aina ennenkin, eikä ole realistista ajatella, että tällä kertaa kasvu vain jatkuisi loputtomiin. Milloin tämä tapahtuu, onkin sitten ihan eri asia. Toiset ajattelevat, että kuplaa ei tällä hetkellä ole, toiset ajattelevat, että kaikki on kuplassa. Kumpaa kannattaa uskoa?

Lähdetään liikkeelle yleisestä myytistä: pörssi romahdus tulee noin 10 vuoden välein, tai jotain tuollaista, en edes tiedä tarkkaan mikä se lopullinen vuosiluku nyt sitten on olevinaan. No tämähän nyt vain ei pidä paikkaansa. Ei ole mitään maagista numeroa minkä avulla voitaisiin ennustaa milloin pörssit romahtavat. Eri asia on, onko tälle joku keskiarvo, mikä on historian aikana pitänyt paikkansa. Oletetaan nyt argumentoinnin kannalta, että on, vaikka en oikein usko siihenkään. Mitä voimme päätellä tästä. No, että pörssi romahdus tulee joskus. Hienoa. Jos joku ei ole varma mitä tarkoitan, niin tarkoitan, että vaikka seuraava romahdus tulisi 20 vuoden päästä, niin keskiarvo voisi silti pysyä esim. 10 vuodessa jos seuraava romahdus olisikin sitten selvästi nopeammin.

Katsotaan seuraavaksi historiaa. Esimerkiksi 1949-1965 Dow Jones indeksin mukaan pörssit kasvoivat 16 vuotta pieniä laskuja lukuun ottamatta. Benjamin Graham esimerkiksi oletti kasvun loppuvan joskus 50-luvun puolivälissä ja varoitteli sijoittajia yliarvostuksista. Hän joutuikin myöhemmin toteamaan olleensa väärässä. Tämän välissä tapahtui laskuja ja nousuja, kunnes 2000-luvun teknokuplasta selviämisen jälkeen, ei mennyt kuin viitisen vuotta seuraavaan vuoden 2008 pörssiromahdukseen. Mitä siis voimme tästä sanoa? Emme juuri muuta, kuin pörssien ennustaminen ei varmasti onnistu historian pohjalta.

Syy miksi nyt puhutaan pörssiromahduksen mahdollisuudesta niin paljon, on että merkkejä siitä on paljon. Ensinnäkin osakkeiden yliarvostuksia on joka puolella, varsinkin pienissä yhtiöissä. Monen pienen yrityksen kurssi on noussut ihan vain nousun takia. Toisaalta moni isompi yritys Suomessa taas kärsii siitä. Tai ainakin itsestäni se näyttää siltä. Voi olla, että olen vain sokaistunut, tai en ymmärrä yritysten todellista arvoa, koska olen vielä aloittelija. Joka tapauksessa monen pienen yrityksen arvo on korkea. Tätä lisää se, että uusia listautujia tulvii markkinoille. Trendi näissä on myös se, että ne aloittavat antinsa korkealta. Esim. Next Games, arvioi arvonsa noin 4 kertaa liikevaihtonsa arvoiseksi, vaikka heidän tuloksensa on tappiolla ja kaikki potentiaali perustuu toiveisiin tai yhden pelin menestykseen. Sen lisäksi kurssi ampaisi vielä suureen nousuun. Tällaista on nähty aikaisemminkin sijoituskirjallisuuden mukaan juuri ennen romahdusta. Lisäksi poliittisesti huonot asiat kuten Trumpin valinta kiihdyttää markkinoita ja markkinoiden kiihtyvyyden takia uudet sijoittajat alkavat sijoittaa. Tähän listaan löytyy muitakin huolestuttavia asioita, joita en itse edes ymmärrä suoraan sanottuna. Olen joutunut miettimään, olenko vain hölmö ja lähtenyt tähän sijoittamiseen juuri väärään aikaan, niin kuin niin moni muukin aloittelija historiassa. Mielestäni lähtökohtani on kumminkin oikea, eli kurssilaskun potentiaalin tiedostaminen ja sijoittaminen sen mukaan.

Eli, pörssiromahduksen ennustaminen on hyvin vaikeaa. Mitä siis voi tehdä? Kannattaako rahat ottaa pois pörssistä ja odottaa? Vai kannattaako ne sijoittaa ja toivoa, että kurssi jatkaa nousuaan? En osaa vastata niihin kysymyksiin, mutta ottaen huomioon mitä joskus on käynyt, niin jos poistut markkinoilta nyt, voit joutua ostamaan osakkeet kalliimmalla myöhemmin, kun markkinat vain jatkavat kasvamistaan ja huomataan, että ”väärä hälyytys”. Tämä ei siis ole tietoa, vaan täyttä spekulaatiota, eikä siihen kannata luottaa. Oma filosofiani tällä hetkelläni on, että en anna markkinan tilanteen vaikuttaa sijoitustyyliini paljoa, mutta annan sen muistuttaa itseäni pysymään omassa strategiassani ja välttämään siitä poikkeamista. Omassa strategiassani siis, sijoitan vain laatuyhtiöihin. Jos yritys ei mielestäni ole laadukas, en sijoita siihen. Tämän toiminnan pitäisi tarkoittaa sitä, että salkkuni arvo laskee vain väliaikaisesti. Väliaikaisuuden pituutta en tiedä. Kirjoittaessani tätä olen kumminkin jo osallistunut Fondian antiin pikavoiton toivossa… Jälleen vakuuttelen itselleni, että jos osakkeita joutuukin pitämään, niin kyllä ne siitä nousevat. Kirjoitan Fondiasta kun tilanne selvenee.


Kuvalähde: Pixabay - Gerd Altmann

Kommentit

 1. Mielestäni pörssiromahdusta on turha kuumotella, jos vain säästää ja sijoittaa tasaisesti palkastaan. Romahduksen jälkeen saa ostettua pitkän aikaa halvalla osakkeita, ja kurssit nousevat aina jossain vaiheessa uuteen huippuunsa. Pahin virhe olisi markkinoilta poistuminen romahduksen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, kuhan osakkeisiin sijoittaessa pitää mielessä mihin sijoittaa. Kaikki yritykset eivät välttämättä nouse romahduksen jälkeen, mutta niihin sijoittaminen ei ole tälläkään hetkellä järkevää. Uskon kumminkin, että silkan yliarvostuksen voi huomata.

   Poista
 2. Jos ajattelen blogin nimeä Helposti vauraaksi, ehdottaisin yhtä sijoittamisen menetelmää ainakin osaksi salkkua. Indeksi rahastoihin sijoittamista jonkin helpon ja yksinkertaisen teknisen indikaattorin avulla. Tällä päästäisiin seuraamaan markkinaa ja voitaisiin ostaa ja myydä todennäköisten markkinakäänteiden aikaan tai reagoida niihin tavalla miten on suunnitellut. Yksi helpoimmista olisi Macd indikaattori kaavion kukausinäkymässä. Eli kun tämä nousee tai on plussalla ostetaan jollain systeemillä ja kunlaskee tai on miinuksella vähennetään tai ostetaan harvemmin. Pitkässä juoksussa tällä voisi päästä hyötymään markkinaliikkeistä. Investing.com on ihan hyvä näihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos kommentista. Itsellä on ollut tarkoitus siirtää osa sijoituksistani indeksirahastoon ja teinkin ensimmäisen siirron pari päivää sitten, myymällä huonon rahaston pois. Tarkoituksenani onkin siirtää tämän huonon rahaston varat passiiviseen indeksirahastoon. Itse en pidä aktiivisesta sijoittamisesta ja se onkin yksi syy blogin nimeen. Pyrin tekemään mahdollisimman vähän liikkeitä varsinkin myynti suuntaan.

   Täytyy myöntää, että en tunnista mainitsemaasi menetelmää, mutta se kuulostaa jokseenkin aktiiviselta indeksisijoittamiselta. Pitää yrittää muistaa tutkia mistä siinä on kyse :)

   Poista
  2. Tai sitten vain ostetaan indeksiä tietyllä määrällä tasaisesti ja saavutetaan keskiarvo pitkällä tähtäimellä. Veikkaisin tuloksen olevan ihan yhtä hyvä kuin MACD indikaattori.

   Poista
 3. Nyt se romahdus (tai korjausliike) sitten tuli, mutta tästä melkein vuodentakaisesta kirjoituksesta vielä ollaan reilusti plussalla.

  Nyt kun vielä tietäisi, kuinka pitkään tullaan alas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en vielä sanoisi tätä romahdukseksi tai korjausliikkeeksi. Enemmänkin sijoittajien luottamuksen koetukseksi, mutta voi olla että alamäki jatkuu. Jos katsoo 5 vuoden tasolla tätä "laskua" niin viimeksi tälläinen oli marraskuussa, se ei vain laskenut ihan niin jyrkästi.

   Poista
  2. Onko tämän postauksen tarkoituksena tuomiopäivän odotus?

   Romahduksia tulee päivittäin. Aina joku paperi menee pohjalukemiin ja viipyy siellä jonkun aikaa. On suorastaan surkuhupaisaa tujotella indeksiä hampaita pureskellen ja miettiä, koska indeksi tipahtaa alas.

   Jos pelkää ja miettii ns. korjausliikettä ja pohtii, että osakkeet voivat olla ns. yliarvostettuja - niin ehkä ei kannata sijoittaa enempää. Korjausliikkeet eivät ole mitään muuta kuin hyödyllisiä tapahtumia, joiden avulla voi lisätä tuottoaan. Ja osakkeiden yliarvostus on puhdas psykologinen juttu. Kieltämättä minuakin ihmetyttää, miksi googlen osake maksaa tonnin paikkeilla, mutta joidenkin mielestä se on ihan ok juttu. Jotenkin tämä ns. yliarvostus on vain tunnetta siitä, että ei ole varaa pistää rahaa johonkin - tai pelkää, että rahat katoavat alta, jos niihin pistää rahaa.

   Maailman pörsseissä on melkoinen määrä osakkeita. Luulisi, että sieltä pelkällä satunnaisotannalla ja omien rahojensa mukaan laitetulla sijoituksella pärjää oikein hyvin. Pitkällä ajanjaksolla on yksi ja lysti, koska tapahtuu osakkeiden kurssien laskemista. Ne nousevat myös ylös sieltä alhaalta.

   Pörssi on aaltoliikettä.

   Poista
  3. Hei, kiitos kommentista.

   Postauksen tarkoituksena ei ole ollut tuomionpäivän odotus. Se on kirjoitettu aikana milloin iltalehteä myöten jokainen media jaksoi muistuttaa siitä, että kohta varmaan romahtaa. Siitä on noin vuosi...

   Tarkoituksena oli pohtia mitä tehdä jos sellainen oikeasti tulee tai miten siihen pitäisi varautua. Blogipiireistäkin löytyy useampi kuka on säästänyt jo useamman vuoden, koska on odottanut laskua. Laskua ei kumminkaan ole tullut. He ovat vain onnistuneet jättäytymään pois nousumarkkinoilta.

   Kuten sanoit nousuja ja laskuja tulee. Se oli oma toteamukseni myös. Ainut asia mitä olen pyrkinyt pitämään mielessä on, että liiallista riskiä uusien osakkeiden kanssa ei kannata ottaa jos tavoite ei ole pitää osakkeita pitkään. Nousumarkkinassa se strategia voi toimia, mutta laskumarkkinassa voi menettää kaiken. Jos oletetaan siis, että valitset huonon yhtiön mikä ei kestä taantumaa. Se miten tunnistat tällaisen yhtiön on taas asia erikseen.

   Eli loppujen lopuksi kirjoitus on vain omaa pohdintaa ja se auttoi itseäni selkeyttämään omia ajatuksiani silloin, kun media oli pessimistisimmillään.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€