Korkoa korolle laskuri

Uusi korkoa korolle laskuri tekee sijoittamisen hyötyjen ymmärtämisestä helppoa. Voit muutella arvoja helposti ja löytää oman suuntasi vaurastumisessa. Vaurastuminen ei koskaan ole ollut näin selkeää!

LOPPUSUMMA

Tuotto:

Sijoitettu:

VUOSIA

KORKO VUODESSA

ALKUSIJOITUS (€)

LISÄSIJOITUS (€)


KORKO ALKAA KASVAMAAN:Korkoa korolle ilmiöllä vauraaksi – mistä on kyse?


Korkoa korolle ilmiö on tärkein, toistan, tärkein asia mitä sinun tulee ymmärtää vaurastuaksesi sijoittamalla. Ellet ole vauras aloittaessasi sijoittamista tai palkkasi ei ole kuusi numeroinen verojen jälkeen, voi suurien summien kasaaminen tuntua mahdottomalta ajatukselta. Ei hätää, laskuri on kehitetty helpottamaan ilmiön ymmärtämistä! Jos et vielä kokeillut, voit lukea tämän loppuun tai kokeilla laskinta heti!

Et tarvitse suuria tuloja kasvattaaksesi säästöistäsi suurta ajan kanssa. Pienetkin purot kasautuvat joeksi, jos niitä on tarpeeksi ja niille antaa tarpeeksi aikaa. Rahan tapauksessa tämä tarkoittaa, että euro säästöä päivässä tekee jo 365€ vuodessa. Kymmenessä vuodessa säästöt ovat kasvaneet jo 3650€. Ei hirveän inspiroivaa vielä tässä vaiheessa.

Homma muuttuukin mielenkiintoiseksi, kun lisäämme 8% vuotuisen koron. Summa onkin kasvanut noin 5 478 euroon (30.42€/kk).

Emme tehneet muuta kuin lisännyt 8% jokaisen vuoden säästettyyn summaan ja säästetty summa on kasvanut 50%. Muistakaa, tässä on kyse vain euron säästöstä päivässä ja se on synnyttänyt kymmenessä vuodessa 1828€ ”ylimääräistä” rahaa. Jos olisimme sijoittaneet 10€ päivässä (304€/kk) olisi kokonaissäästö 36500€ kymmenessä vuodessa, mutta kokonaissumma olisikin 54780€ ja se olisi kasvanut 18280€ itsekseen.
Eli saisit kaupan päälle pienen auton uutena ja sinulla olisi 36500€ säästettynä!

Joko kiinnostuit? Hyvä. Selitetäänpä sitten mistä on kyse. Korkoa korolle tarkoittaa kirjaimellisesti, että korko kasvaa korkoa. Eli jos normaalisti kahdeksan prosenttia korkoa tarkoittaa:
kerrot summan 1.08 eli vaikka 10€ x 1.08 = 10.80€
niin korkoa korolle tulee siitä, että ensimmäisen kierroksen jälkeen, et poista 0.80€ summasta vaan kerrot sen myös:
10.80€ x 1.08€ = 11.664€

Itselläni loppui jo matikka pää ja jouduin käyttämään laskinta. Siksi teinkin laskurin minkä löydät yläpuolelta. Sinun ei tarvitse edes ymmärtää tätä matikkaa, vaikka se monimutkaista olekaan. Niille, joita kiinnostaa laskukaava on Wikikirjastosta lainaten:
” Koronkorko lasketaan kaavalla Kn = Kqn, jossa

Kn = kasvanut pääoma
K = pääoma
q = korkotekijä = 1+p/100
p = korkoprosentti korkokaudelta (esim. kuukausi-,neljännesvuosi tai vuosikorko)
n = korkokausien lukumäärä”

Kyse ei siis ole mistään monimutkaisesta asiasta, mutta itsellänikin kesti 26 vuotta tajuta mistä on oikeasti kyse.

Laskuri helpottaa oivaltamista


Asioista lukeminen ei aina auta, siksi kokeilemalla pääset parhaiten kärryille. Lisäämällä laskuriin nykyiset sijoituksesi, summa minkä uskot voivasi sijoittaa joko kuukaudessa tai vuodessa (voit valita napista), korko minkä uskot saavasi sijoittamalla (8% on oletusarvo monelle indeksirahastolle esim. *Nordnetin superrahastot) ja vuodet mitä pidät rahaa sijoitettuna.
Jos olet aloitteleva sijoittaja tai suunnittelet sijoittamisen aloittamista. Suosittelen, että tutustut vaihtoehtoihin huolellisesti. En voi antaa sijoitusneuvoja, mutta kannattaa tutustua esim. yllä mainitsemani linkin kautta indeksirahastoihin mitä monet pitävät parhaana vaihtoehtona aloittelijoille, koska ne ovat historiallisesti tuottaneet noin 7-8% hieman lähteestä riippuen.
(Huom. en ole sijoitusasiantuntija enkä halua johtaa ketään harhaan, kirjoituksen vuoksi haluan vain täsmentää mistä lähtökohta 8% omalle oletukselleni tulee)

Turvallisinta siis on olettaa, että oma tuotto on jossain 6-9% paikkeilla, jos havittelee tuottoja mitkä ovat 10% tai yli niin pitää jo todella tietää mitä tekee sijoittaessa. Tämä teksti ei siten ole tarkoitettu kyseisille henkilöille selventämään ilmiötä tai laskurin periaatetta. Jos kuitenkin jatkat kirjoituksen lukemista, todennäköisesti haluat ymmärtää mikä korko prosentti kannattaa valita. Vastaus on: 7% tai 8%.

Jos vastaus jää mietityttämään niin ehdotan, että ennen sijoituspäätösten tekemistä selvität mahdollisimman paljon sijoittamisesta. Hyvänä lähtökohtana toimii esim. tämä blogi. Toistaiseksi voit siis käyttää edellä mainittuja arvoja yläpuolen laskuria käyttäessäsi.

Entäs vuodet? Yksinkertaisesti: mitä kauemmin sijoitat, sitä paremmin korkoa korolle ilmiö vaikuttaa. Laskin on erinomainen tapa ymmärtää miten yksikin lisä vuosi vaikuttaa tuottoihin. Liuta vain vuosi slideria ja katso kuinka vaurastut tulevaisuudessa!

Pitkäaikainen sijoittaminen kunniaan!


Sijoittamisessa maltti on valttia. Mitä pidempi sijoitushorisonttisi, sitä enemmän ehdit kasvattaa pottia. Kymmenen ja kahdenkymmenen vuoden aktiivisella säästämisellä ja sijoittamisella on yli kaksinkertainen ero, jos korko prosentti on 8! Kolmessakymmenessä vuodessa ero kymmeneen on jo lähes kahdeksan kertainen!
Siksipä aikaisemmassa esimerkissäni siinä vaiheessa, kun sinun on mahdollista ostaa pieni auto kymmenessä vuodessa voit miettiä: ostanko pienen auton nyt, vai jatkanko säästämistä vielä 10 vuotta ja ostan asunnon?

Koska elämä ei ole tasaista suorittamista, säästö summat saattavat nousta tai laskea, niin laskurista löytyy nyt myös ”kokeile lisäsijoituksen kasvattamista” nappi. Voit kokeilla miten lisäsijoituksen muuttaminen vaikuttaa esim. kymmenen vuoden jälkeen tai muutaman vuoden välein. Moni meistä nuoremmista olettavat, että palkkamme kasvaa ja siten myös mahdollisuutemme kasvattaa sijoitettua summaa.

Jos pystyt sijoittamaan vain 100€/kk nyt, ehkä 3 vuoden päästä pystytkin sijoittamaan jo 200€/kk. Kokeile ja ylläty siitä miten paljon rahaa myös sinä voit onnistua saamaan kasaan!

Vaurastuminen ei ole pelkästään rikkaita varten. Eikä sijoittamisen tarvitse olla vaikeaa! Toivottavasti laskurista on hyötyä. Kommentoikaa jos keksitte jotain parannettavaa tai lisättävää!


Vastuuvapauslauseke: Laskuri on suuntaa-antava. Se ei ole tae todellisuudesta. Laskuri on yritetty toteuttaa mahdollisimman todenmukaiseksi, mutta en ota vastuuta tilanteista mihin se ei sovi. En myöskään voi taata, että laskuri olisi aina oikeassa, eikä koodissani olisi mitään vikaa.

Kommentit

 1. Hyvä ominaisuus että näkee paljonko mahdollisesta "loppusummasta" on säästön osuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olen samaa mieltä.

   Totesin tässä tutkiessani kyseistä ominaisuutta, että prosenttilasku osuudessa on tullut jokin ajatusvirhe ja tarkoituksena on ollut antaa kasvuprosentti, eikä prosenttia kokonaissummasta. Hyödyllisempää olisi todennäköisesti tietää, että kasvua on ollut esim. 200%.

   Ehkä olisi myös hyödyllistä mainita kuinka suuri prosentti on säästetty ilman, että tarvitsee itse alkaa laskemaan. Täytyykin lähipäivien aikana hieman korjata asiaa.

   Poista
  2. Sain vihdoinkin muutokset tehtyä. Jos joku huomaa, että muutoksissa on jotain outoa niin saa kertoa. En ole testaillut muutosta kuin muutamia minuutteja. Näin äkkiseltään vaikutti toimivan.

   Poista
 2. Kiitokset laskuristasi, avasi korkoa korolle ilmiötä hyvinkin. Laskuria pyöritellessä juolahti mieleeni, että teoriassahan kun sijoitettu pääoma kasvaa, niin tällöinhän osinkotuottojen pitäisi myös kasvaa euroissa (mikäli sijoitetaan osinkoa maksaviin sijoituksiin). Tämän perusteella kuukausittainen tai vuosittainen lisäsijoitusmäärää voisi kasvaa vuosi vuodelta hiukan, joka taas muuttaisi lopputulosta pidemmässä juoksussa jonkun verran. Myös työsuhteessa palkankorotukset voisivat muuttaa kyseistä säästämistilannetta parempaan suuntaan. Eli tarkoitan esimerkiksi seuraavaa tilannetta:

  Alkupääoma: 30 000 €
  1. vuoden lisäsijoitus kuukausittain: 500 €
  2. vuoden lisäsijoitus kuukausittain: 600 €
  3. vuoden lisäsijoitus kuukausittain: 700 €
  jne.

  Pystytkö tällaisen ominaisuuden lisäämään laskuriisi, jossa voisi muuttaa vuosikohtaisesti lisäsijoitettavaa euromäärää?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos kommentista!

   Täytyy miettiä ajan kanssa onnistuisinko lisäämään ominaisuuden missä voisi määrittää kasvavan sijoitusmäärän. Kyseinen ominaisuus on käynyt joskus aikaisemminkin mielessä, mutta se ei ole täysin yksinkertainen. Kyseisellä ominaisuudella voisi tosiaan laskea kasvavien tulojen merkitystä.

   Kannattaa kuitenkin huomata, että perinteisesti laskettaessa pääoman kasvua prosenteissa, otetaan huomioon myös osinkojen uudelleen sijoittaminen. Eli kun puhutaan, että markkinan keskimääräinen tuotto on ollut 8% niin siihen on laskettu mukaan myös osinkojen tuotto uudelleen sijoitettuna.

   Poista
  2. Nyt on kuvaamasi mahdollisuus toteutettu. Toivottavasti pidät(te)!

   Poista
 3. Hei!

  Mahtava laskuri!
  Vielä kun sais juuri tuon kasvavan kuukausi säästämisen tai inflaation lisäämisen säästösummaan mikä on käytännössä kai sama kaava. Säästön lisääminen puolenvuoden tai neljännes vuoden välein olisi hyvä lisä koska suomalaisissa laskureissa sitä ei ole. Esimerkkinä https://www.getsmarteraboutmoney.ca/calculators/compound-interest-calculator/ tästäkin puutuu inflaation lisääminen säästösummaan . Kaiken kaikkiaan hieno ja toimiva laskuri.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Täytyy tosiaan yrittää tutkia asiaa ajan kanssa. Olen rakentanut koodin tyylillä mikä ei omalla osaamisellani mahdollista nopeaa kopiointia vaan pitää koodin mahdollisimman kompaktina. Se kuitenkin tarkoittaa, että uusien asioiden kehittäminen vie itseltäni enemmän aikaa kuin mihin oma innostus on viime aikoina riittänyt. Toivottavasti löytäisin aikaa pian, kun kysyntää tuntuu olevan!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€