Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus


Sijoitustyylini hieno puoli on sen vaivattomuus. Jälleen on vierähtänyt kaksi kuukautta ilman, että olen edes tajunnut. Blogin kirjoitustiheys on laskenut laskemistaan työpaikan vaihdon jälkeen lähes kaksi vuotta sitten. Sijoitustiheys sen sijaan on pysynyt samalla tasolla. Uusia sijoituskohteita ei ole tainnut tulla, mutta se viestii enemmän siitä, että sijoitusstrategiani pitää. Jatkan kuukausittaista sijoittamista edelleen ja päivitän blogia silloin kun jaksan.


Markkinatilanne


Nykyinen markkinatilanne on aika erikoinen. En oikein tiedä olemmeko palanneet koronaa aikaisempaan tilanteeseen missä romahdusta odotettiin kuin kuuta nousevaa, mutta se ei vain ikinä tullut. Koronankin aiheuttama romahdus oli lähinnä korjausliike mikä johtui lähinnä hermoilusta eikä varsinaisesti muuttuneesta taloustilanteesta. Mielestäni mikään muu kuin hotelli-, majoitus- ja kuljetusala ei ole muuttunut koronana seurauksena. Näistäkin aloista käytän mielelläni termiä muuttunut kuvaamaan niiden realiteetteja jatkossa. Luulen, että nämä alat tulevat olemaan koronan jälkeisiä nousijoita. Tällä hetkellä sijoittamalla niihin, voi saada “pikavoiton” seuraavan vuoden aikana. Kukapa ei haluaisi palata normaaliin tämän kaiken jälkeen.


Viimeisen puolen vuoden aika on ollut vaikea valita ostettavia osakkeita, kun haluaisi tehdä muutoksia ostettaviin kohteisiin. Joka kuukausi kuitenkin ymmärtää, että ei ole mitään järkeä tehdä sijoittamisesta mielenkiintoisempaa ostamalla huonomman tuottopotentiaalin kohteita vain vaihtelun vuoksi. Tylsä sijoittaminen on usein paljon tuottavampaa.


Tylsät ostokset


Voi olla, että olen väärässä kun laitan rahaa kohteisiin mitkä junnaavat paikallaan ja tuottavat vain hieman laskevaa osinkovirtaa. On helppo ymmärtää, että lause minkä juuri kirjoitin on myrkkyä monelle. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi ostaa paikallaan pysyviä osakkeita markkinaympäristössä missä tuntuu, että kaikki nousee? En ole itsekään ihan varma olenko valinnut oikean strategian, mutta jos totta puhutaan niin olen paljon huolestuneempi jos ostan aina nousevia osakkeita.


“Milloin nousevat osakkeet pitäisi myydä? Milloin laskevat osakkeet pitäisi myydä? Milloin osake ei enää nouse? Milloin se on pohjalla? Apua!”

Sijoittamisen vaikein osuus on alkuperäisen idean muistaminen. “Miksi sijoitin tähän yhtiöön, kun sillä ei ikinä mene yhtä hyvin kuin parhailla yhtiöillä?” Moni luovuttaa sijoitustensa kanssa jo ennen kuin antanut niille mahdollisuuden onnistua. On totta, että kvartaalitalous kertoo monien osakeyhtiöiden suunnasta suhteellisen hyvin lyhyellä tähtäimellä. Se johtuu varmasti siitä, että jokainen kvartaali ohjaa toimintaa: sitä saa mitä mittaa. Onneksi taustalla tapahtuu aina muutakin. Yritys mikä ei näe kvartaalia pidemmälle, ajautuu hyvin nopeasti tilanteeseen missä yhden epäonnistuneen kvartaalin korvaaminen muodostuu liian suureksi haasteeksi. Ei tarvitse kovin monimutkaiseen psykologiaan mennä, kun voidaan ymmärtää, että moni erehtyy paikkaamaan epäonnistumisia lisäämällä panoksia ja keskittymällä epäonnistumiseen sen sijaan, että keskittyisi mahdollisuuksiin. Helpointa tämä on havaita uhkapelaamisessa, missä häviö johtaa pelaamaan uudestaan, niin että pääsee tasoihin. Lopputulos on yleensä suurempi häviö.


Miten tämä liittyy yritysten tuloksiin? No, yrityksiä pyörittävät ihmiset. Jos yrityksen johdon tavoitteena on tehdä vain parempi tulos joka kvartaalissa ja epäonnistuneen kvartaalin jälkeen paikata edellistä kvartaalia, ennenpitkään joudutaan tilanteeseen, missä se ei vain ole mahdollista. Siinä vaiheessa tarvitaan keskittymistä pitkäaikaisiin suunnitelmiin. Jos ne ovat jääneet taka-alalle, esim. valkotaululle viimeiset pari vuotta aina kuukausittaisessa strategiatapaamisessa, niin muuttunut ympäristö muuttaa tilannetta aika nopeasti. Parhaat asiat kehittyvät hitaasti.


Jos tämä tuntuu edelleen liian abstraktilta, niin konkreettisesti näen asian niin, että yrityksen täytyy tehdä asiat eri tavalla kuin muiden ja keskittyä pitkän tähtäimen tavoitteisiin niin lyhyen tähtäimen tavoitteet seuraavat perässä. Jos yritys taas keskittyy seuraavan tulosjulkaisun parantamiseen ja luottaa siihen, että bensa ja diesel ei katoa mihinkään, koska Suomi on iso maa, niin bensan ja dieselin veronkorotukset syövät koko voittomarginaalin ja sitten pitääkin alkaa leikkaamaan.


Mikäs sen tylsempää kuin sijoittaa siihen tulevaisuuden teknologiaan mikä tekee dieselistä ja bensasta turhia ja kuunnella skeptikkoja jotka sanovat että siihen menee vielä kauan. Niin menee.

Itse en ole tarpeeksi fiksu, että tietäisin mikä se tulevaisuuden teknologia dieselin ja bensan korvaajana tulee olemaan, mutta aihe vaikutti ajankohtaiselta siksi käytin sitä esimerkkinä.



Sijoituskohteet


Se mitä itse luulen ymmärtäväni on kuitenkin ihmisten tarve nähdä toisiaan ja halu maksaa premium hintaa kahvista, samalla kun juttelevat yhteisistä asioista. Luulen myös, että ihmisten tarve olla yhteydessä tietotekniikan avulla toisiinsa ei katoa lähiaikoina.Siksipä touko-kesäkuun sijoitukseni olivat jälleen Citycon ja Telenor. 


Citycon on ikuinen lupaus, mutta se maksaa suurta osinkoa jatkuvasti. Ostamalla nyt, tiputan omaa hankintahinnan keskiarvoa ja vahvistan kassavirtaa jos tulevaisuuden kannalta. En näe mitään syytä luopua Cityconista lähitulevaisuudessa jos sitä ei osteta pois pörssistä.


Telenor taas omistaa paljon kallista ja rajoitettua verkkoa ympäri pohjoismaata ja aasiaa. Telenor on suuri yritys ja se on valmis jatkuvasti ottamaan riskiä laajentaakseen maailmalla. Riski ei aina palkitse, mutta seuraavat 5-10 vuotta mennään taas nykyisillä operaattoreilla, koska 5G luvat on jo jaettu. Kun 6G jossain vaiheessa tulee, tai mikä lie silloin, niin Telenorilla on taas enemmän rahaa kuin uusilla tulijoilla ja vanhoista operaattoreista se ei ole pienin, eli yksittäinen uusi tulija tuskin tiputtaisi sitä pois. Sitäpaitsi vanhoillakin verkoilla on arvoa.


Näitä on tullut mietittyä aikasemmissa kirjoituksissa, enkä jaksa purkaa asiaa tämän enempää. Todennäköisesti ostan näitä kahta jatkossakin. Tylsä sijoittaminen kunniaan!




Disclaimer: teksti on vain mielipidekirjoitus, ei sijoitusneuvo tai suositus.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€