Tammikuussa Telenoria laskevaan kurssiinLuulen, että olen ymmärtänyt jotain väärin. Ostaessani Telenoria ensimmäisen kerran noin 160 NOK osakkeelta noin vuosi sitten, ajattelin sen olevan alennuksessa. Nyt kun katselen sen kurssia vuotta myöhemmin, kun muut osakkeet koettelevat ennätyksiään, en voi kuin ihmetellä miksi sen arvo on 140 NOK osakkeelta.


Tammikuussa ostin Telenoria jälleen lisää. Arvohan on siitäkin tosin jo tippunut, ilmeisesti huonojen uutisten ansiosta. Telenorin osaomisteiset yritykset Bangladeshissa ja Pakistanissa molemmat julkaisivat vuoden takaista huonommat tulokset. Eikö se ollut jo arvattavissa? Ehkä ei.

Mitä alemmas Telenor laskee, sen houkuttelevammaksi osake käy. Samaan aikaan taistelen omien tunteideni kanssa ja yritän löytää syyn olla ostamatta lisää. Sellaista en ole vielä löytänyt. Siispä en anna tunteilleni valtaa ja lopeta osakkeiden ostoa, nyt kun niitä saan kaikista halvimmalla. Ellei kurssi lähde maanantaina hirveään nousuun, ostan taas.


Tulkintani tilanteesta on, että Telenorilla on vaikeuksia vastata muiden alan yritysten kasvuvauhtiin osassa markkinoista missä se on osallisena. Tai ehkä jopa niin, että osa sen osaomisteisista yrityksistä pärjää huonosti. Tämä saa suuret sijoittajat siirtämään varojaan muualle, nopeamman tuoton toivossa. Se näkyy laskevana osakehintana mikä voi jatkua vielä pitkäänkin, ellei tuuli purjeissa muutu tulosjulkistuksen myötä tai seuraavan osavuosikatsauksen aikana. Varmasti looginen toimenpide aktiivisilta sijoittajilta, niinhän he häviävät markkinoille vain vähän. No vitsi vitsinä, mutta voi hyvin olla, että arvo johtuu nimenomaan suurimman lyhytaikaisen tuoton metsästyksestä.


Oma tilanteeni tässä kuviossa on siten paras mahdollinen, muut luopuvat hitaasti nousevasta osakkeesta laskien osakkeen arvoa ja minä joka haluan omistaa yritystä vielä 10 vuoden päästä, saan ostettua osaketta hieman halvemmalla sillä riskillä, että yksi maailman suurimmista teleoperaattoreista sulattaa arvonsa hitaasti, eikä enää nouse pohjalta. Vaikea nähdä sellaista tilannetta, varsinkin kun televerkot eivät ole mitään “perustanpas startupin ja lähden kilpailemaan” -tyyppistä liiketoimintaa. Vaarallista turvautua ajatukseen, tiedän. Arvioin tilanteen kuitenkin uudelleen jos Tesla (tai joku muu) lähettää satelliitteja avaruuten mitkä mahdollistavat paremman internetyhteyden, kuin perinteiset verkot ja Telenor kommentoi tilannetta samalla tavalla kuin itse juuri kommentoin.


Olen kuitenkin sijoittajana huomannut suurimman heikkouteni olevan luopumisessa. En tiedä mikä saisi minut luovuttamaan yksittäisen yrityksen kanssa. Joskus minun täytyy keksiä miten toimin tulevaisuudessa, kun tulee se 10 vuotta täyteen monen yrityksen kanssa, kun joudun oikeasti harkitsemaan joistain luopumista, jos en halua vain odottaa kunnes arvo sulaa nollaan. Uskon kuitenkin, että tämä on parempi vaihtoehto sijoittajalle jolla on takana vasta 4 vuotta sijoittamista, kuin jatkuva hätiköinti ja myynti. Omalla sijoituspolullanikin on ollut jo useita kertoja, kun olisin voinut hätiköidä ja vaihtaa rahat muualle vain huomatakseni, että myyn halvalla ja osake taas nousee.


En osaa arvata voittajaosakkeita lyhyellä tähtäimellä, mutta voi hyvin olla, että odotus palkitaan ja sijoitukseni arvot jatkavat kohoamistaan myös tulevaisuudessa. Se jää nähtäväksi, varsinkin Telenorin kanssa. Onneksi osinkoa voidaan sentää odottaa sillä välin.Disclaimer: Kirjoitusta ei tule ottaa sijoitusneuvona. En ole sijoitusasiantuntija ja kaikki tulkintani ovat omiani. Tee omat päättelysi aina ennen kuin toimit osakkeiden kanssa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€