Kulutustottumukseni ja tapasäästäminen

**
Olen aina ollut säästäjä. Perheessäni rahoja on aina käytetty fiksusti. Rahalla on aina ollut merkitys. Sitä ei ole kuulunut käyttää, jos ei ole tarvinnut. Tietenkin on aikoja, milloin ostetaan jotain kivaa tai kulutetaan johonkin kivaan, mutta minut on opetettu miettimään tavalla joka saa aikaan säästämistä. Se tulee luonnostaan ja kauhistelenkin ihmisiä jotka vain käyttävät rahaa miten sattuu. En kumminkaan halua loukata ketään toteamalla näin. Ymmärrän, että ihmisillä on eri motivaattoreita elämässään, mutta yksi omani on huoleton elämä.

 En siis koe säästämistä mitenkään taakkana, vaan päinvastoin, koen kulutuksen tarpeettomiin asioihin ahdistavana. Tässä on kumminkin hyvä ottaa huomioon, miten koen ”tarpeettomat asiat”. Tarpeeton asia on mielestäni asia joka maksaa liikaa suhteessa sen tuomaan etuun, iloon tai hyötyyn. En siis koe kallista teknologiaa tarpeettomana. Jos haluan kalliin television, niin tutkin mikä olisi hyvä suhteessa omiin varoihini ja mietin ostopäätöstä pitkään. Sitten kun se on hautonut ajatuksissani tarpeeksi ja uskon, että se ei ole vain ohimenevä tunne, niin ostan sen. Tämä johtaa usein siihen, että kaverini ihmettelevät kuinka minulla on varaa kaikenlaiseen, mutta asia on niin yksinkertainen, että kun käytän rahaa, niin käytän sitä asioihin mitä oikeasti haluan. Voisin säästää vielä enemmänkin, mutta raja menee mukavuudessa. Ja ruuasta en säästä. Ostan laadukkaat ruoka-ainekset ja syön hyvää ruokaa, piste. Sekin on yllättävän halpaa asuessa toisen ihmisen kanssa, suhteessa mitä se maksoi, kun asuin yksin. Jälleen, laadukkaat ruoka-ainekset eivät tarkoita sitä, että aina pitää ostaa kalleimman merkin ruokaa, vaan sitä, että suosii ruokaa mikä ei ole prosessoitua älyttömästi ja prosessoi sitä sitten itse tarvittaessa.

Väliin vähän mainospainotteista, mutta relevanttia toteamusta. Mikäli kammoat mainoksia skippaa tämä kappale, mutta on tässä asiaakin. Yleensä aina kun ostan jotain, kilpailutan sen eka. Usein käytän hintaseuranta.comia tai sitten vain googlailen hintoja. Yksi sivu missä voi vertailla joitain hintoja kuten sähkölaskua, puhelinliittymiä, lentoja on *kilpailuttaja.fi. En halua tunkea tätä mainosta tähän muuten vain, vaan tästä voi joku hyötyäkin oikeasti, jos vaikka on miettinyt uutta puhelinliittymää. Toinen asia mitä nykyään teen, on että jos olen jo päättänyt ostaa jotain, niin käyn ensiksi katsomassa ovatko he *Bonuswayn kumppaneita, jos ovat niin kirjaudun *Bonuswayhin ja ostan sitä kautta. Säästöä syntyy muutama prosentti yleensä jo valmiiksi halvasta hinnasta, koska olen tätä aiemmin kilpailuttanut hinnan. Tämän kappaleen pointti on pitkälti, että nykyään internetin takia, säästän monessa hankinnassani tutkimalla asioita etukäteen, enkä osta muuta kuin ruokaa tutkimatta etukäteen mistä saan sen halvimmalla. Tietty välillä on hyvä ottaa huomioon myös postikulut. Lisäksi tutkin yleensä arvosteluja tuotteista ja hankin hinta-laatusuhteeltaan parasta. En tuhlaa rahojani asioihin mitkä ovat ”in” tai vastaavaa vaan tutkin itse mikä on paras vaihtoehto itselleni. Usein ”in” tuotteissa on ”in”-lisä. Tutkimalla mikä on parempi asia, säästää usein rahaa.

Tällä hetkellä taloutemme kokonaiskulutus on jotain 1100€/kk pintaan, tarkkoja laskuja en ole tehnyt, koska en näe sitä tarpeellisena. Siihen kumminkin sisältyy vuokra (opiskelija-asunto), ruoka, auto ja muut kulut. Välillä menee enemmän välillä vähemmän ja pitkällä aikavälillä kulut tasoittuvat. Todennäköisesti kulutus kasvaa, kun molemmat käyvät vakituisesti töissä ja on varaa matkustaa jne. Jälleen on hyvä huomata, että puhun ajatuksesta ”varaa matkustaa”, onhan minulla tuo 10 000€ sijoituksia, voisin käyttää sen matkusteluun tai muuhun. Lisäksi minulla on hätävaratili missä on jokunen tuhat euroa, mutta itselleni on paljon tärkeämpi tuntea, että rahaa on, jos sitä tarvitsee, kuin että käyttäisin sitä, kun sitä on.

Tällainen ajatusmaailma johtaa minua päätöksissäni rahan kanssa. Enkä koe sitä mitenkään rajoittavana, muuten kuin, matkustelu olisi ihan kiva juttu. Luulen, että siihen on kumminkin aikaa, kunhan saan opinnot suoritettua ja kunnollisen työn. Ymmärrän, että tämä ei sovi kaikille ja toiset haluavat elää hetkessä jne., mutta kirjoituksen tarkoituksena onkin kertoa muille siitä, miten itse elän ja toteutan vaurastumisen.


** Lähde: Flickr.com - Ken Teegardin


*Kokeile ilmaista Bonusway-palvelua ja saat 10 € ostosrahaa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€