Citycon – ostoskeskuksilla menestykseen

 
Rgbstock.com - Sanja Gjenero
Citycon omistaa useita ostoskeskuksia ympäri pohjoismaita. Sen liiketoiminta perustuu lähinnä ostoskeskuksen liiketilojen vuokraamiseen. Helposti ymmärrettävissä oleva bisnes. Citycon on viimevuosina onnistunut tuomaan brändiään esiin paremmin ja olen huomannut mitkä kaikki ostoskeskukset se omistaa. Omistukseen kuuluu mm. Iso omena Espoossa, Arabia Helsingissä, Koskikeskus Tampereella ja monia muita. Yllätyksekseni se on levinnyt hyvin laajalle pohjoismaissa ja 2015 se osti kilpailijan Norjasta. Yrityksen omistuksen arvo on reilu 4 miljardia euroa ja markkina-arvo noin 2 miljardia euroa. Mielestäni kaksinkertainen omistusarvo jo itsessään turvaa vaikeista ajoista selviämisen. Tähän kumminkin kaipaisin muiden mielipiteitä. Voidaanko kauppakeskusten arvo realisoida tarvittaessa? Millaisia tappioita myynneistä on odotettavissa, jos realisointeihin jouduttaisiin?

Tutkin Cityconin osaketta jo pitkään ennen ostopäätöstä, valitettavasti tein ostospäätöksen vain väärään aikaan, nimittäin odottamalla vain muutaman päivän olisin saanut osakkeita monta prosenttia halvemmalla. Tein klassisen hätäillyn päätöksen, kun halusin ostaa ennen kuin tulos ilmoitettiin, koska oletin tässäkin tapauksessa tulosparannusta. Sallittakoon, pienet virheet olenhan aloittelija ja toivon oppivani virheistäni. En kumminkaan usko, että tein huonoa päätöstä ostaessani osakkeita. Mielestäni yrityksen osakkeet ovat aliarvostettuja tällä hetkellä, koska investointeja on tehty paljon lähiaikoina ja se syö tulosta, mikä ei kumminkaan haittaa, koska liikevaihto kasvaa. Sitäpaitsi tulos oli parempi, kuin itse oletin. Investoinnit kiinteistöbisneksessä ovat kumminkin tärkeitä ja kasvattavat yrityksen arvoa.

Jälleen sijoittajat reagoivat oudosti yrityksen tuloksen kasvuun, myymällä osakkeitaan. Syy tähän oli ilmeisesti muutos osingoissa. Cityconia en kumminkaan alkanut ostaa lisää, koska käteiskassani hupenee. Jos lasku jatkuu vielä pitkään, niin sitten ostan.


Strategiani perustuu suurilta osin vastavirtaan menemiseen. Siihen sisältyy suuret riskit, jos en ole tarkkana, mutta jos olen tarpeeksi tarkka, niin tienaan sillä, että muut katsovat numeroita tai otsikoita sokeina. Tämä on kumminkin suhteellisen pelottava strategia näin aloittelijalta, mutta luotan siihen, että sijoittaminen on yksinkertaista eikä niin monimutkaista, kuin luullaan. Aika näyttää kuinka minulle käy ja joudunko opettelemaan eri strategian, vai riittääkö, että strategiani hioutuu ajan kanssa.

Kommentit

  1. Itse olen näiden muutaman sijoitusvuoteni aikana huomannut, että vastavirtaan kannattaa mennä, jos on hyvä perustelu sille, miksi oma tieto on parempaa. Omat onnistumiset ovat liittyneet lähinnä siihen, kun vallitseva ilmapiiri on hetkellisesti pelko tai yhtiö on ollut niin pieni ettei hinnanmuodostus ole ollut erityisen tehokasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse perustan oman kantani käsitykseen siitä miten ihmiset yleensä toimivat. Sijoittamisessa kuten muussakin ihmiset yleensä toimivat liian nopeasti ja liikaa sen mukaan miten muut toimivat. Toivon, että itsellänikin tulee onnistumisia uskaltamisesta. En kumminkaan sijoita vastavirtaan ilman syytä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€