Vincit

Oli tavallinen päivä, selailin uutisia koneeltani ja törmäsin uutiseen ”Softatalo Vincit on seuraava pörssitulokas”. Avasin uutisen mielenkiinnosta ja luettuani uutisen ymmärsin, että Vincit on listautumassa Nasdaqin First North listalle ja aloittamassa osakeannin.

Tiesin Vincitin jo ennestään yrityksenä jonka jokainen alalla tietää. Vincit oli juuri valittu ties monetta kertaa Suomen parhaimmaksi työpaikaksi ja tällä kertaa vielä koko Euroopan parhaaksi työpaikaksi, best place to work -kilpailussa. Vaikka kyseessä onkin kilpailu mihin täytyy osallistua ilmoittautumalla, on Vincit käyttänyt kilpailua oman työntekijä viihtyvyytensä parantamiseen ja saavuttanut alalla myös word-of-mouth huippusijan epävirallisesti ja täysin mielikuvaluonteisesti. Vincit on siis paikka mihin kaikki haluavat, harvat pääsevät. Tämä tarkoittaa, että Vincit työllistää alansa parhaat tekijät ja bisnesmalli perustuu osaamisen myymiseen. Mikä voisi olla paremmin? No, tietenkin yritys voisi olla suurempi, mutta se perustettiin vasta noin 10 vuotta sitten ja se on kasvanut siihen nähden todella hyvin, luulinkin alkuun, että yritys on suurempi kuin mitä se on, koska sen vaikutusvalta on paljon suurempi kuin koko.

Aloin miettimään, kannattaisikohan sijoittaa? Tutkin lukuja mitä ymmärsin, liikevaihto X ja liikevoitto X ja suhteessa viime vuoteen. Näyttää hyvältä. Merkkaan arvot X kirjaimella tarkoituksella, koska todellisuudessa arvot eivät kertoneet minulle yhtään mitään paitsi, että ne olivat suuremmat tänä vuonna. Ajattelin, että tässä on mahdollisesti ainutlaatuinen mahdollisuus sijoittaa yritykseen joka kasvaa aivan varmasti, tai sitten koko alalla menee kohta huonosti ja en tiedä mitä itse sitten teen valmistuttuani (En siis työskentele Vincitillä, mutta työskentelisin mielelläni!). Päätin sijoittaa osan säästöistäni yritykseen.

Pettymyksekseni anti ylimerkittiin niin totaalisesti, että sain vain neljänneksen osakkeista mitä olisin halunnut siihen hintaan. Hyvä asia kumminkin ilmeni ensimmäisenä pörssipäivänä, ”ai kiva, tienasin juuri pari sataa euroa”. Kurssi nousi heti aivan älyttömästi. Alkuperäinen ajatukseni oli, että pidän osaketta 10 vuotta ja sitten se on mahdollisesti moninkertaistunut. Oletin, että jos menee hyvin, niin osake nousee vuodessa 40% tai vastaavaa (epärealistinen oletus), no se nousikin päivässä noin 40%. Olin iloinen, mutta halusin jo lisää Vincitin osakkeita. Odotin siis, että alkuhuuma menee ohi ja kun hinta alkoi liikkua pörssin aloitus arvoissa 6.00€ - 6.30€ osakkeelta, niin ostin osakkeita lisää. Ostin hieman liian aikaisin, koska olisin saanut osakkeita vielä noin 0.30€ halvemmalla, mutta ajattelin jo siinä vaiheessa, että pidän osaketta kumminkin vielä monta vuotta enkä ota riskiä, että se karkaa ylöspäin.

Mielestäni osake on mahdollisesti ylihinnoiteltu tälläkin hetkellä ja oli silloinkin, mutta Vincitin tämän hetken arvo perustuu mielestäni oletukseen sen menestyksestä. Se ei välttämättä laske yhtään alemmas vaan yritys kasvaa, kunnes arvo on kohdallaan. En myöskään oleta, että arvo nousisi tämän hetkisestä, ennen kuin yritys on osoittanut, että se jatkaa kasvuaan. Pelottavinta arvossa oikeastaan onkin, mitä jos ihmiset innostuvat ostamaan sitä uudestaan liian aikaisin? Toisaaltaan, jos arvo romahtaa jossain vaiheessa liian nopean nousun ansiosta, niin olen ensimmäisenä ostamassa lisää.

Kriittisempi näkemys Vincitin haasteista perustuu myös työvoiman löytämiseen. Oma näkemykseni on hyvin subjektiivinen ja se perustuu kokemuksiini. Siispä Vincitin menestyminen vaatii, että se löytää oikeat tekijät. Lisäksi se on lähtenyt hakemaan kasvua ulkomailta ja mahdollinen menestyminen siellä näkyy vasta vuosien päästä. Tosin hyviä uutisiakin on jo kuulunut Amerikan valloituksesta, nimittäin Vincit on saanut asiakkaakseen mm. Logitech USAn.


Joka tapauksessa, menestyi Vincit sitten tai ei, sen tuoma arvo omaisuudelleni on valtava. Sen ansiosta aloitin sijoittamisen ja ennemmin tai myöhemmin tämä tie tulee johtamaan vaurastumiseeni.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€