Tavoitteeni

lähde: Rgbstock.com - Tomislav Alajbeg
Tavoitteeni on vaurastua pitkällä tähtäimellä. Saatuani vakituista työtä toivottavasti lähiaikoina, tavoitteenani on alkaa taas sijoittaa lisää rahaa. Vaurastumisen tavoittelun syynä on huolettoman ja mukavan elämän saavuttaminen. Tavoittelen siis taloudellista riippumattomuutta, mutta en usko, että jäisin eläkkeelle etuajassa, vaikka se olisi mahdollista. En vain ikinä halua olla tilanteessa missä tilillä ei ole tarpeeksi rahaa normaaliin länsimaiseen elämään.

Heräsin korkoa korolle ilmiöön pari kuukautta sen jälkeen, kun aloitin sijoittamisen. Vai pitäisikö sanoa en nukkunut korkoa korolle ilmiön takia, nimittäin sijoitusasioiden pyöriessä mielessäni eräänä Joulukuisena yönä, en saanut unta. Siinä aikani mietittyä tajusin, että jo 1000€ säästämisellä kuukaudessa olisin 200 000€ vauraampi noin kymmenessä vuodessa, laskematta esimerkiksi lainavähennyksien tuomaa lisävaurautta tai vastaavaa. Tämän laskeminenhan tapahtui tietenkin päässä, koska ei kai yöllä nyt laskinta voi alkaa käyttää. Aamulla, herättyäni päätinkin tarkistaa, voinko olla oikeassa, voiko se todella olla niin helppoa? Tuntui uskomattomalta, että jo 8%-10% korolla voitaisiin päästä niin hurjiin lukuihin. Vielä hurjemmalta tuntui ajatus siitä, että päästyäni 200 000 euroon, olisi 10% korotus siitä jo itsessään 20 000€ eli säästöni ikään kuin kävisivät töissä puolestani ja tienaisivat yhtä paljon, kuin pienituloinen Suomalainen.

Asetin siis itselleni realistisen tuotto-odotuksen 8-10% vuodessa. Koska olin jo innostunut ideasta sijoittaa osakkeisiin, en aikonut tyytyä indeksisijoittamiseen, millä saisin lähes varmasti 8% vuosituoton pitkällä tähtäimellä. Aloinkin opiskella enemmän tavoista saavuttaa ainakin keskimääräinen vuosituotto osakkeilla.

Onnekseni ymmärsin, että osakesijoittamisen ei tarvitse olla uhkapelaamista niin kuin yleinen käsitys siitä tuntuu olevan. Oikeastaan paras tapa monen menestyneen sijoittajan mielestä olikin juuri omia ajatuksiani vastaava, eli ostetaan hyvää ja pidetään.

Seuraavan vuoden tai parin aikana aion opetella hyvän yrityksen tunnistamista, ja toivottavasti jokin yritys mihin sijoitan, osoittautuu lievästi huonommaksi mitä oletin alkuun, oppiakseni ilman turhan suuria tappioita. Valitettavasti, uusien sijoitusten määrä on todennäköisesti pienehkö seuraavan vuoden aikana. Elämäntilanteeni vuoksi haluan sijoittaa omaan viihtyvyyteeni saatuani vakituinen työ. Suurin hankinta on auto, vaikka en kallista haluakkaan, menee siihen joka tapauksessa huomattava määrä rahaa. Muita yhtä kalliita hankintoja en ole tekemässä. Tämä suunnitelma hidastaa hieman epäkonkreettista tavoitettani.

Tavoitteenani on omistaa suurimmaksi osaksi ”varmoja” tapauksia, mutta haluan sijoittaa pienen määrän Vincitin kaltaisiin potentiaalisiin ”ten-bagger” yrityksiin. Ten-bagger on Peter Lynchiltä tuttu nimitys yrityksille, mitkä kymmenkertaistavat arvonsa. Uskon siis, mahdollista hölmöyttäni, että pystyn tunnistamaan IT-alan helmiä. En kumminkaan usko, että niitä on montaa. Nyt tarkimmat lukijat huomaavat ristiriidan aikaisemmassa kirjoituksessani ja tässä, en väitäkään, että tämä olisi järkevin asia, mutta pieni lottoaminen tekee tästä entistä hauskempaa. Palaan kumminkin seuraavassa postauksessani syyhyn miksi sijoitin Vincitiin ja miksi pidän sitä salkussani.

Lopuksi vielä suuntaa antava malli, siitä miten haluan edetä vaurastumisessa (9% korko, alaspäin pyöristetty):

Vuoden lopussa:

2017:                  12 000€ (ei lisäsijoituksia vuoden aikana)
2018:                  15 000€ (200€/kk lisäsijoituksia vuoden aikana)
2019:                  28 000€ (1000€/kk lisäsijoituksia vuoden aikana)
2020:                  42 000€
2021:                  58 000€
2022:                  76 000€
2023:                  94 000€
2024:                  115 000€

2025:                  137 000€

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€