Asuntosijoittamisen pohdinnat

lähde: https://gofishdigital.com/


Vaikka en sijoittamista aloittanutkaan, kuin vasta Vincitin listautumisen, niin olin jo pitkään miettinyt, miten sijoittaisin asuntoihin. Ajattelin, että säästän rahaa, otan lainan ja ostan ensimmäisen asunnon. Asun siinä pari vuotta, minkä jälkeen muutan ja vuokraan ensimmäisen asunnon. Kun ensimmäinen asunto on vuokralla, otan lisää lainaa ja ostan uuden asunnon. Vuokran tulisi tässä tapauksessa maksaa lainalyhennykset itsekseen toisessa asunnossa. Sitä kautta vaurastuisin pikkuhiljaa, ja lopulta laina vuokra-asunnosta olisi maksettu takaisin. Sen jälkeen voisin ostaa uuden asunnon lainalla ja vuokrata sitä myös, yhdessä näiden asuntojen vuokratulot maksaisivat lainaa takaisin, ja omistaisin taas yhden asunnon lisää. Eläkkeelle jäätyäni omistaisin 2-3 asuntoa oman asuntoni lisäksi, mistä saisin tasaista vuokratuloa eläkkeen lisäksi.

Ei se tyhmä idea ollut. Ja se näytti oikeastaan suhteellisen fiksulta, eikä siinä mitään vikaa ole, jos joku niin tekee. Sillä pääsee jo paljon pidemmälle, kuin suurin osa. Miksi siis aloitin osakesijoittamisen, kun suunnitelmani olivat jo muodostuneet niinkin konkreettisiksi? Eikö se olisi helpompaa? Jokainenhan osaa sijoittaa asuntoihin? No, ehkäpä juuri mainitsemieni asioiden takia en tehnyt niin.

Asuntosijoittaminen tuntuu yksinkertaiselta sijoitusmuodolta, mutta en usko sen olevan kovin yksinkertaista, ainakaan jos haluaa tienata yhtä paljon kuin osakemarkkinoilla. Lähdetään liikkeelle siitä, että vuokraisin ensimmäisen omistusasuntoni. Ensimmäisellä omistusasunnollani ei ole mitään takeita olla mahtava vuokrauskohde. Omat viihtyvyyskriteerini eroavat massasta. En halua asuntoa keskeltä kaikkea, en halua asua keskusta-alueella vaan viihdyn mieluummin hieman syrjässä, missä hinnatkin ovat matalammat. En asuisi keskustassa mielelläni, vaikka tilanne olisi toisinpäin. Tämä johtaa väistämättä tilanteeseen, että asunto on vaikeampi vuokrata, mikä taas johtaa siihen, että hinta pitää asettaa alemmas. Tämä sitten johtaa siihen, että tuskin juuri tuo asunto yltäisi edes 6% vuosituottoon. No jos saisin vaikka 5% vuosituoton, eikö sekin olisi parempi kuin ei mikään? No kyllä ja ei. Asiahan on niin, että kaikista helpoimmalla indekseihin sijoittamalla saa keskimäärin 8% vuosituottoa. Eli ilman kaikkea häslinkiä, saa enemmän tuottoa, ja jos tarkoituksena on sijoittaa tuotot eikä käyttää niitä niin kannattaa mieluummin vain heittää rahat indeksirahastoon. Esim. *Nordnet.fi superrahastoihin.

Oletetaan, että ymmärtäisin tämän ja myisin asunnon kahden vuoden kuluttua ja ostaisin sijalle toisen asunnon mistä saa hyvät tuotot ja arvokin nousee. Tämä kuulostaa jo paremmalta idealta. Ongelmaksi muodostuukin: mistä ihmeestä löydän tällaisen asunnon? Aivan, eli se vaatisikin sitten aika paljon lisäopiskelua. Ei kuulosta helpolta. Siinä meni sekin etu.

Koska olen kiinnostunut näistä asioista, jaksaisin todennäköisesti opiskella asiaa ja saattaisin vaikka onnistuakin sijoittamaan oikein. Kaikki etenisi hyvin ja nyt sen sijaan, että omistaisin eläkeikään mennessä 2-3 asuntoa, omistaisinkin eläkeikään mennessä 5-6 asuntoa (arvaus, ilman sen suurempaa laskemista). Mikä tässä sitten on ongelmana? Yksinkertaisuudessaan se kaksi vuotta. Siinä kahdessa vuodessa menettäisin paljon potentiaalista kasvua sen vuoksi, että jos onnistuisin, niin sitten saisin saman suuruista tuottoa kuin osakemarkkinoista, tai hieman suurempaa. Mitä aikaisemmin aloittaa korkoa korolle ilmiön hyödyntämisen, sitä parempi. Ero ensimmäisinä vuosina on mitätön, mutta 30 vuoden jälkeen ero on jo kymmeniä tuhansia euroja. Luit oikein, kymmeniä tuhansia euroja.

Tämä ei kumminkaan tarkoita sitä, että en joskus aikoisi sijoittaa asuntoihin. Tämä vain tarkoittaa sitä, että luulen saavani parempaa tuottoa alkuun sijoittamalla osakemarkkinoihin. Olen oikeastaan edelleen sitä mieltä, että tulen joskus sijoittamaan asuntoihin, sitten kun tulot muualta vähenevät, voin ohjata vuokratulot asunnoista suoraan käyttötililleni.

Mitä mieltä itse olet? Onko asuntosijoittaminen helpompaa kuin osakesijoittaminen? Kuulisin mielelläni muidenkin mielipiteitä pohdinnoistani.

Kommentit

 1. Itselläni ei ole kokemusta kuin asuntosijoittamisesta. Se on ainakin sopivan vaivatonta omaan makuuni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitat ilmeisesti osakesijoittamista? Vai ymmärränkö väärin?

   Poista
 2. Asuntosijoittamisen suurimmista hyödyistä on halpa velkavipu. Kannattaa ottaa laskelmissa se huomioon. Jos sijoitusasunto on vähävelkainen, jää opo tuotto % todella matalaksi. Lisäksi asunnon käyttöasteella on merkittävä merkitys, siinä kannattaa olla realistinen.

  Itse pidän indeksisijoittamista yksinkertaisempana, mutta on monia, jotka ovat vaurastuneet helpostikin asuntosijoittamisella. Siitä kannattaa kyllä nauttia myös, jos siihen lähtee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei asuntosijoittamisenkaan varmaan vaikeaa tarvitse olla, mutta se vaatii perehtymistä eri asioihin. Asunnon ostaminen jo itsessään on suhteellisen monimutkaista ensikertalaiselle. Tosin siihen saa usein apua välitystoimistoista.

   Tässäkin on hyvä huomioida subjektiivinen näkemys helppoudesta. Toisille asuntosijoittaminen saattaa olla helpompaa, koska ei tarvitse perehtyä kokonaan uusiin asioihin, kuten yrityksen osan omistamiseen. Asuntojen omistaminen tuntuu varmasti monille paljon läheisemmältä aiheelta.

   Poista
 3. Älytön vaiva. Joutuis sähläämään ja vänkäämään vuokralaisten kanssa. Töissä tulee mitta täyteen vinkuvia asiakkaita, niin en halua elämääni yhtään sellaista enempää. Osakkeita on helppo ostaa ja omistaa, ne ei tarvi lykkäystä vuokran maksuun tai polta vahingossa koko kämppää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, voihan siinä tosiaan niinkin käydä. Vuokratessa asuntoja on tärkeä löytää hyvät vuokralaiset, mutta huonoilta ei aina voi välttyä. Luulen kumminkin, että vuokratessa joutuu asioimaan vuokralaisten kanssa hyvin harvoin, paitsi jos sattuu ns. kauhuvuokralaiset. Vuokratessa riskit ovat hieman erilaisia, kuin osakkeissa.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€