Markkinalaskun mystiikka




Olemme jälleen päässeet siihen pisteeseen, että markkinaromahduksen ennusteet alkavat ponnahdella joka puolelta. Kauppalehdestäkin löytyy useampi otsikko mitkä viittaavat siihen, että markkinat varmaan lähtevät laskuun kohta. Itsehän en tiedä mitä tulee tapahtumaan, mutta olen huomannut, että sijoittajilla on usein hyvin kirjava mielikuva siitä mitä tuleva markkinalasku tulee tarkoittamaan. Aloin miettimään omaa käsitystäni siitä mitä oletan markkinoiden tekevän ja vertasin sitä muutaman muun viime aikaisen blogikirjoituksen kanssa. Yleiseksi teemaksi valikoitui markkinoiden suhteellisen suuri lasku joskus tulevaisuudessa. Yllätys, yllätys!

Itseäni alkoi ihmetyttämään se, että ymmärsin tulevan laskun hyvin eri tavalla, kuin moni muu. Järkevä sijoittajahan olisi tässä vaiheessa todennut, että muut ovat varmaan väärässä ja jatkanut elämäänsä. Eikö niin? Koska itse en ole sellainen, päätin selvittää mitä itse olen ymmärtänyt väärin.

Lähtökohtana käytin Intelligent Investorissa mainittua useamman vuosikymmenen jatkunutta markkinanousua, joskus 50-luvun jälkeen. Olen nimittäin lähes varma, että luin kyseisestä kirjasta kirjoittajan miettineen, että nyt ollaan noustu liian kauan ja pian tulee markkinalasku. Kirjan mukaan sellainen tuli vasta 70-luvulla. Looginen aloituspaikka olikin katsoa pitääkö tämä paikkansa.


Dow Jones 100 year historical chart – www.macrotrends.net

Yläpuolella näemme Dow Jones indeksin viimeisen 100 vuoden kehityksen. Auts. Sivulta (https://www.macrotrends.net/1319/dow-jones-100-year-historical-chart) voimme käydä toteamassa interaktiivisesta kuvaajasta, että 1949 alkaneen nousun huippu saavutettiin jo 1965 vuonna. Ei siinä mennytkään, kuin 16 vuotta? Olinko väärässä? Onnekseni huomasin, että toivoa on vielä, nimittäin kyseinen kuvaaja näyttää Log asteikon, eli se on säädetty versio missä nousut ja laskut on suhteutettu silloiseen markkinatilanteeseen (jos oikein ymmärrän). Ottamalla log asteikon pois päältä näyttää kuvaaja tältä:


Dow Jones 100 year historical chart – www.macrotrends.net

Olen edelleen väärässä. No onneksi tilastot ovat siitä hienoja, että kun niitä tarpeeksi käsittelee niin voidaan aina todistaa omat asiat. Eli ottamalla pois vielä inflaatio säädön ja zoomaamalla 1940 – 1980 vuosien väliin, saamme kuvaajan mikä näyttää tältä:


Dow Jones 100 year historical chart – www.macrotrends.net

Merkittäviä laskuja on edelleen useampi. Selvä, en ollut oikeassa. Mutta, koska muistan lukeneeni kirjasta asiasta, niin voimme silti yrittää ymmärtää mistä tässä sitten oli kyse. Todennäköisesti kirjassa puhuttiinkin 1940-luvusta, ei 1950-luvusta niin kuin muistan. Lisäksi kirjassa ei todennäköisesti puhuttu markkinalaskuista mistä sijoittaja voi hyötyä, vaan selvistä kriiseistä. Eli jos katsommekin tilastoa ja mietimme, missä kohtaa voidaan puhua markkinakriisistä, niin todennäköisesti ensimmäinen on tuolla 1970 luvulla (kuvaaja on huono ja harmaa palkki ennen 1970 merkintää on oikeastaan 1970 vuosi karkeasti). Vuonna 1973 alkoi seuraava kriisi. Molemmat laskivat indeksin markkina-arvoa varsin reippaasti. Tätä ennen, ei osakemarkkinoilla oltu nähty ”markkinaromahduksia” moneen kymmeneen vuoteen. Kun ne tulivat, niitä tuli pari peräkkäin.

Samaan aikaan, kun osakemarkkinat välttyivät romahduksilta, oli markkinalaskuja useampi.

Tässä vaiheessa koin itse ”ahaa-elämyksen”. Itselleni termit ”market decline” ja ”bear market” ovat olleet selvästi eri asiat, mutta ”bear market” ja ”financial crisis” ovat olleet lähes sama asia. En ole pysähtynyt miettimään niiden eroja. Olen vain olettanut, että bear-markkinat on pidempään jatkunut markkinalasku ja jos se jatkuu tarpeeksi kauan, niin siitä syntyy finanssikriisi (tai ehkä enemmänkin, että se johtuu finanssikriisistä). Nämä termit kumminkin sekoitetaan yleisestikin. Tai ainakin asioista puhutaan, kuin ne olisivat samoja asioita.

Moni odottaa pörssiromahdusta, koska media puhuu siitä. Moni muistaa mitä edellisellä kertaa pörssiromahduksessa kävi. Finanssikriisi aiheutti laajamittaista vahinkoa sekä pörssissä, että taloudessa yleisestikin. Se romahdutti kurssit ja sen seurauksena indekseillä meni lähes 10 vuotta nousta takaisin yhtä korkealle, kuin missä ne olivat ennen romahdusta. Tämä tai jokin vastaava tilanne on suurimman osan ymmärrys siitä mitä tulee käymään, kun tämä sykli loppuu. Suurin osa todennäköisesti osaa odottaa jotain maltillisempaa romahdusta, mutta romahdusta joka tapauksessa.

Se mitä oikeasti pitäisi odottaa on bull markkinan päättyminen ja bear markkinan alkaminen. Bull-markkina tarkoittaa yleisimpien määritelmien mukaan markkinakasvua mikä on 20% tai yli edellisestä markkinoiden alimmasta pisteestä. Nykyinen-bull markkina, tämän määritelmän mukaan, on jatkunut vuodesta 2009 saakka. Sen katkaisee lasku mikä on 20% tai yli edellisestä korkeimmasta pisteestä. Siitä alkaa bear-markkina.

Media Suomessa puhuu virheellisesti pörssiromahduksista jne., kun oikeasti pitäisi puhua merkittävästä markkina laskusta. Se lasku voi sitten palautua takaisin huippu lukemiin vaikka seuraavana päivänä täten aloittaen uuden bull-markkinan ja uuden markkina syklin.



Kuvalähde: Ryan Detrick, LPL Financial

Yläpuolella oleva kuvaajaan on kerätty viimeisimpiä bull-markkinoita toisen maailmansodan jälkeen ja kuten kuvaajasta voidaan nähdä. Yksikään ei vielä ole kestänyt kymmentä vuotta (Ei, en tarkoita, että nyt kannattaa myydä). Tarkoitan, että ns. kymmenen vuoden myytti tulee ilmeisesti siitä, että bull-markkinat USA:ssa ovat kestäneet alle kymmenen vuotta tähän mennessä. Sen jälkeen markkinat ovat tarjonneet hyviä ostomahdollisuuksia.  Se mitä bull-markkinan päättymisen jälkeen on tapahtunut, on vaihdellut aika paljon. Välillä nousu alkaa lähes heti uudelleen. Niin nopeasti, että bear-markkinaa ei edes ehtisi huomaamaan, jos media ei mainostaisi bull-markkinan päättymistä. Laskuja, kun on ollut jo 2009 jälkeenkin. 2015 oli viimeisin.


Kuvalähde: JC Parets,  AllStarCharts.com

Yläpuolella oleva kuvaaja kertoo siitä, miten 2011 vuonna 69% kaikista S&P indeksin osakkeista laski 20% huipustaan. Koska bull-markkinan määritelmän mukaan se ei kumminkaan riittänyt, ei bull-markkina katkennut. Vuonna 2015 taas 63% osakkeista laski 20%, mutta jälleen sitäkään ei laskettu bull-markkinan katkeamiseksi. Molemmissa tapauksista voidaan todeta, että seuraamalla yksittäisiä yhtiöitä voi tehdä hyviä löytöjä kesken ”bull-markkinoiden”.

Markkinaromahdus sotketaan mielestäni usein taantumaan. Siitä ei kumminkaan ole kyse. Ei ainakaan suoraan. Merkittävät romahdukset usein viittaavat ongelmiin myös yleisesti taloudessa, mutta tulevassa bull marketin loppumisessa kyseessä voi olla vain ns. ”market correction”, eli markkinat korjaavat itseään. Seuraavaan taantumaan voi olla vielä pitkäkin aika. Tai sitten voimme sinetöidä ”suomi nousuun” -ilmiön taantumalla ja onnitella itseämme sekä talouden laskusta, että tulevaisuuden näkymien heikentämisestä yhden tai kahden vaalikauden aikana. Se siitä politiikasta taas.

Odotamme kaikki markkinaromahdusta, mutta harva meistä pysähtyy miettimään, että entä sitten, kun se tulee? Jos bear-markkina kestää päivän, niin pitääkö sitten laittaa kaikki rahat kiinni, vai odottaa seuraavaan päivään, jos se vaikka jatkuisi? Entä jos bear-markkina tulee ja muuttuu bull markkinaksi seuraavana päivänä? Odotammeko sitten seuraavaa bear-markkinaa taas 3-10 vuotta?

Pistetään lopuksi vielä 20% lasku perspektiiviin. Kahdenkymmenen prosentin lasku nykyisestä markkinoiden korkeimmasta pisteestä tarkoittaa, että markkinat palaavat huhtikuun 2017 tasolle, eli hieman alemmas, kuin tämän vuoden huhtikuussa (noin prosentin). Mitä tekevät he jotka ovat jo odottaneet useamman vuoden seuraavaa romahdusta? Jos huomenna alkaa bear-markkina, missä vaiheessa ostatte?

Disclaimer: Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo. En osaa ennustaa, enkä ole sijoitusneuvoja. Kirjoituksessa yritän vain selventää itselleni ja muille mistä kaikki puhuvat ja mitä se mahdollisesti tarkoittaa. Todennäköisesti olen väärässä yhdessä tai useammassa asiassa edelleen.


"Markkinoiden karhu" -kuvan lähde (ensimmäinen kuva): Pixabay - Alexas_Fotos

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€