Amer Sportsin saama kiinnostuksenosoitusTiistaina 11.09. Reuters oli saanut tietoonsa, että kiinalainen yhtiö olisi mahdollisesti ostamassa osan tai kaikki Amer Sportsin osakkeista. Tästä syntynyt kohu ”pakotti” Amer Sportsin reagoimaan ja se sulkikin kaupankäynnin osakkeella, koska osake lähti nopeaan nousuun heti pörssin avautumisen jälkeen. Seuraavaksi Amer Sports julkaisi tiedotteen mistä kävi ilmi, että ANTA Sports Productions, kiinalainen osakeyhtiö oli tosiaan antanut Amer Sportsille alustavan kiinnostuksenosoituksen. Myöhemmin Amer Sports täsmensi ilmoitusta lisäämällä hintaindikaation 40€/osakkeelta, minkä oli kiinnostuksenosoituksen mukana saanut. Amer Sportsin kurssi jatkoi nousuaan kaupankäynnin auettua uudelleen.

Omistan 100 kappaletta Amer Sportsin osakkeita. Se tarkoittaa, että mikäli tarjous tehdään ja se hyväksytään, saan pikavoiton ja kuittaan 4000€ osakkeiden luovuttamisesta. En kumminkaan tiedä täytyisikö tässä olla iloinen vai ei.

Moni hyppisi onnesta, kun osake minkä omistaa tuottaa kahdessa vuodessa noin 60%. Itse omistan yrityksiä, voidakseni hyötyä niiden arvonnoususta pitkällä tähtäimellä. Amer Sportsin korvaaminen salkussani ei olisi täysin yksinkertainen tehtävä. Se vaatisi uusien kohteiden löytämisen koko 4000€ summalle. Koska strategiaani kuuluu osakkeiden osto yrityksistä pääsääntöisesti silloin, kun ne ovat mielestäni aliarvostettuja, täytyisi minun ensiksi löytää joko olemassa olevasta portfoliostani aliarvostettu/ aliarvostettuja yhtiöitä tai sitten kokonaan uusi yritys. 4000€ summaa ei myöskään kannata sijoittaa kerralla. Sen jakaminen pienempiin summiin, edes kahteen erään olisi järkevämpää nykyisen portfolioni koon takia.

Amer Sportsista ei olla kiinnostuneita sen takia, että se olisi huono yhtiö vaan sen takia, että ostaja uskoo tuottavansa lisäarvoa omalle yritykselleen. Se merkitsee, että jopa 40€/osakkeelta on järkevä ostohinta ja Amerin arvo voi tulevaisuudessa olla merkittävästi sitäkin korkeampi. Kyseessä on siis klassinen vaahtokarkkikoe, otatko 40€ kerran nyt, vai 0.7€ vuosittain + hyvän mahdollisuuden, että osake nousee 40 euroon tai yli lähivuosina? Itse ottaisin mielelläni riskin.

Kun otamme vielä mukaan laajemman kuvan, olisi sääli, jos hyviä yhtiöitä, kuten Suunto, Wilson ja Atomic valuisivat ulkomaalaiseen omistukseen. Tosin kiinalaisten tapa menestyä on yleensä ollut osta ja rahoita. Jos omistus Amerin yhtiöistä menisi Kiinaan, niin työpaikat mitkä täällä jo ovat saattaisivat jäädä Suomeen. Rahoitusta saattaisi jopa tulla lisää mikä voisi mahdollistaa erinomaisen verohyödyn Suomelle ja ehkä jopa uusien työpaikkojen syntymisen.

Usein puhutaan siitä, miten sijoittajan ei pitäisi olla emotionaalinen yhtiöidensä omistuksen kanssa vaan toimi loogisesti ja rationaalisesti. Siksipä jään odottamaan tehdäänkö tarjous vai ei. Jos tarjous tehdään, oletan kurssin nousevan 40€/ osakkeelta ja ennen tarjouksen hyväksymistä. Siinä tapauksessa myyn omistukseni. Jos tarjousta ei kumminkaan hyväksytä, ostan osuuteni yhtiöstä takaisin ja mahdollisesti tienaan hieman ylimääräisiä osakkeita siinä samalla. Verojen kannalta se ei tosin ole optimia, koska siinä tapauksessa joudun maksamaan verot voitoista.

Jään seuraamaan tilannetta mielenkiinnolla ja päivitän omia siirtojani, mikäli muutoksia tulee.

Disclaimer: En tiedä toiminko tai ajattelenko oikein. En ole sijoittamisen asiantuntija. Jokainen päättää itse miten toimii. Kirjaan vain ylös omat ajatukseni tällä hetkellä.

Kuvalähde: Pixabay - marksontennis

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€