Osto - Palvelukeskus CityconAlennusmyynnit taitavat olla jo ohi, mutta pörssistä löytyy vielä kokonaisia ostoskeskuksia alentuneeseen hintaan. Päädyin taas ostamaan Cityconia maanantaina, huomatessani hinnan laskeneen alle 1.80€/ osakkeelta. Ostin yhtiön osakkeita 279 kappaletta hintaan 1.794€/ osake.

Citycon kuuluu itselläni kategoriaan: ”toivottavasti olen oikeassa”. Moni muu tuntuu luovuttaneen Cityconin suhteen ja ymmärrän miksi. Ostoskeskukset eivät kuulosta kovin kukoistavilta kohteilta muuttuvassa maailmassamme, missä ostoksia tilataan verkosta ja Amazonin uhka vavisuttaa yhtiötä, jos toistakin. Mielestäni Cityconin nykyinen strategia on kumminkin ymmärretty väärin. Kyse ei ole enää perinteisestä ostoskeskusten keräilijästä. Cityconin johto on ymmärtänyt, että maailma muuttuu. Siksi se on käynnistänyt laajamittaisen muutoksen mikä vaikuttaa tulokseen pidemmän aikaa ja ei sovi perinteiselle arvosijoittajalle.

Samalla tavalla, kuin Nordea, Citycon on herännyt todellisuuteen. Perinteiset mallit eivät enää toimi. Ihmisten ei enää tarvitse mennä kauppaan saakka saadakseen uudet farkut tai edes sovittaakseen kivoja paitoja, ne voidaan kantaa suoraan kotiin. Muutos on niin selvä, että ei tarvitse olla alalla ymmärtääkseen sen merkityksen kauppojen kävijämäärään. Kaupungin ainoa kauppakeskus keskellä metsää, ei enää olekaan paikka mistä jokainen hakee vaatteensa ja tavarat mitä nyt sitten tarvitseekaan, kun cittarista ei löytynytkään. Ostoskeskukset mitkä eivät ole järkevästi tavoitettavissa, eivät enää ole kannattavia. Ostoskeskukset missä on vain ne samat kaupat, kuin muuallakin, ovat suurimmassa pulassa. Onneksi Citycon on vähennellyt omistuksiaan ydinliiketoimintaansa kuulumattomista kauppakeskuksista ja investoinut uusiin kohteisiin.

Tulevaisuudessa Citycon ei tule olemaan kauppakeskusten omistaja. Se tulee olemaan palvelutalojen omistaja. Ihmiset ostavat palveluja yhä suuremmissa määrin. Länsimäinen elintason nousu tarkoittaa, että kahvista voidaan maksaa 4€, jos siinä on vaahtoa. Eivätkä kahvilat suinkaan myy vain kahvia vaan elämyksiä tai elämäntapoja. Kauppakeskukset ovat siitä hienoja kohteita, että ne eivät suinkaan tarkoita, että niissä on vain kauppoja. Eihän kukaan halua ostaa kahvia jos paketin saa kahdella eurolla, kun voi ostaa kupillisen seisonutta sumppia pahvimukissa. Aika on arvokasta, siksi ihmiset eivät käytä aikaansa pakettien ostoon voidakseen kuluttaa minuutteja odottaessaan kahvin tippumista. Citycon on ymmärtänyt, että ihmiset eivät kuluta arkeaan kaupoissa vaan palveluiden äärellä. Kahvin voi ostaa matkalla töihin tai viettäessä aikaa ystävien kanssa.

Jokainen ei suinkaan osta 2€ kahvia, mutta kun ihmisliikenne ohjataan kauppakeskuksen läpi niin riittää, että joka tuhannes henkilö ostaa sen. Ja jos liikenne jo kulkee kauppakeskuksen läpi, miksi ei sitä samalla kävisi kupilla kavereiden kanssa töiden jälkeen? Kahvi on helppo esimerkki, mutta ihmiset käyttävät nykyään paljon aikaansa palveluiden äärellä. Nykyään ei haluta omistaa. Halutaan kuluttaa. Kauppakeskukset eivät vielä ole täysin muuttuneet tarjoamaan sitä ihmisille. Vanhojen liikkeiden pitää ensiksi luovuttaa paikkansa uusille tulokkaille. Hienointa tässä omistajana on, että Cityconin ei tarvitse, kuin tarjota mahdollisuus uusille yrittäjille. He maksavat saadakseen kokeilla toimiiko heidän ideansa.

Kauppakeskukset kaupunkien keskuksissa tulevat vain kasvattamaan arvoaan ja niiden toiminta tulee muovautumaan sen mukaan mitä ihmiset haluavat ostaa. Muutos vain vie aikaa. Cityconin täytyy vain luopua kauppakeskuksista mitkä ovat alueella, missä ihmiset eivät halua liikkua. Prosessi ei kumminkaan ole nopea, koska ostajakin pitää löytää. Sillä aikaa se voi laajentaa toimintaansa muihin maihin ja ostaa tärkeitä kohteita muualtakin, odottaessaan muutoksen valmistumista.

Disclaimer: En ole edelleenkään sijoitusneuvoja, eikä kirjoituksiani tule ymmärtää sijoitusneuvoina. Kirjoitan omat ajatukseni ylös ymmärtääkseni omaa ajatteluani, kun jokin joskus menee pahemmin pieleen. 

Kuvalähde: Aleksi Kinnunen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€