Osakesijoittamisen ajoittamisen pohdinta



Ajoittamisesta puhutaan paljon sijoittamisessa, mutta mitä se oikeasti on? Ajoittaako jos tutkii yrityksen vuositulosta ja toteaa, että nyt kannattaa sijoittaa, koska yritys vaikuttaa halvalta? Vai onko ajoittaminen ajoittamista vasta, kun pyritään ennustamaan kurssin nousua tai laskua? Huomasin muutama viikko sitten, kun Vaurastu blogin Eelis Vatanen pohti kirjoitukseni kommenteissa ajoittamista, että en ole itsekkään täysin varma siitä mikä on ajoittamista ja mikä ei. Mielestäni on kumminkin tärkeä lähteä liikkeelle siitä, että mitä ajoittaa. Ajoittaako markkinoita, osakkeen pörssiä, osakkeen hinnan arvostusta vai jotain muuta.

Markkinoiden ajoittaminen on mielestäni ajoittamisessa se osa-alue mistä puhutaan eniten, tarkoitettiin sitä tai ei. Markkinoiden ajoittaminen harvemmin toimii. Markkinat käyttäytyvät miten sattuu, pienet muutokset jossain saattavat aiheuttaa suuria muutoksia jossain muualla. Näitä ei voi mitenkään ennustaa, koska resurssit eivät vain riitä. Jos haluaisit ajoittaa markkinoita, pitäisi sinun jotenkin ottaa huomioon jokaisen merkityksellisen ja merkityksettömän maan asiat ja jotenkin yhdistää niistä saamasi tieto pakettiin, mitä voi ymmärtää. Esimerkiksi Amerikan markkinoihin vaikuttaa Japanin markkinoiden muutokset, syystä tai toisesta, tai ainakin näin yleensä on, mutta mistä tiedät tapahtuuko niin tällä kertaa? Markkinoiden ajoittaminen on niin monimutkainen asia, että se kannattaa mielestäni jättää suosiolla pois. Otetaan esimerkkinä nykyinen tilanne. Suomessa on puhuttu markkinoiden korjausliikkeestä tai romahduksesta jo useampi vuosi, jos olisit toiminut tämän arvauksen perusteella, olisit vain välttynyt voittojen saavuttamiselta. Tällä hetkellä moni miettii entistä tiukemmin, miten voisin välttyä markkinoiden romahdukselta jne., mielestäni ainut ratkaisu on kumminkin vain toimia markkinoilla siten, että ei kiinnitä huomiota siihen mitä markkina tekee, tai saattaa tehdä. Markkinan liikkeet ovat niin monimutkaisia, että niiden ennustaminen on todella vaikeaa ja ne menevät ylös ja alas ja käyttäytyvät miten sattuu. Voi olla, että markkinaromahdusta ei edes tule, vaan kaikki vain pitävät osakkeita hankalien aikojen yli, kunnes osakkeet taas ovat oston arvoisia. Joka tapauksessa, mielestäni markkinoiden käytöksen ennustaminen on aina ajoittamista ja itse en suosittele sitä, vaikka jokainen tekeekin oman päätöksensä.

Seuraavaksi hieman hankalammin ymmärrettävä ajoittamisen osa-alue: pörssi osakkeiden ajoittaminen. Pörssin osakkeita voi joko ajoittaa, tai sitten niitä voi yrittää ymmärtää yrityksinä. Mielestäni ajoittamisen raja menee siinä, onko tarkoituksena ostaa osaketta, koska kurssi on alhaalla, vai onko tarkoituksena ostaa osaketta, koska sitä saa nyt halvalla. Sanoisin, että jos ostat yritystä, koska se on mielestäsi halpa, niin silloin et ajoita. On kumminkin hyvä huomata, että se miten päädyt sen halpuuteen vaikuttaa siihen ajoitatko vai et. Toisinpäin ajateltuna, onko osaketta syytä myydä nyt, koska kurssi on korkealla ja onko osaketta syytä myydä nyt, koska osake on kallis, on taas hieman hankalampi. Mielestäni osakkeiden myyminen on lähes aina ajoittamista. Jos myyt osaketta niin myytkö, koska haluat maksimaalisen voiton siitä, vai myytkö koska yritys ei ole enää se yritys mitä luulit sen olevan? Jos tavoittelet voittoa myymällä, niin silloin usein ajoitat. Onko se sitten paha asia? No ei välttämättä kai sitä joskus saa osakkeensa myydäkin, mutta kyllä se todennäköisesti ajoittamista silti on. Jos taas myyt, koska olet huomannut, että aikaisemmin hyvä yritys onkin muuttunut huonoksi yritykseksi, tai sen toiminta ei vastannutkaan oletuksiasi, etkä katso hintaa, vaan myyt yrityksen pois, koska se ei ole hyvä yritys, niin silloin et välttämättä ajoita. Kiusaus varmaan on kova kumminkin etsiä sitä otollista aikaa myydä yritys pois, mutta sitten taas ajoitat.

Onko ajoittaminen sitten aina paha asia? Ei. Ajoittaminen ei välttämättä ole aina paha asia, mutta tosiasia vain on, että se harvemmin toimii. Ajoittaminen on se osa sijoittamista, milloin heität noppaa ja toivot saavasi mahdollisimman hyvät numerot. Toimiiko se? Jokainen tietää, että sitä ei voi tietää varman päälle.


Kirjoituksen tarkoituksena oli lähinnä selventää omia ajatuksiani ajoittamisesta, enkä voi väittää, että kaikki ajatukseni olisivat välttämättä oikeita. Miten itse ajattelet ajoittamista? Olenko oikeilla jäljillä? Lisäisitkö jotain, vai muuttaisitko jotain? 


Kuva lähde: Pixabay.com - Unsplash

Kommentit

  1. Itselläni ei ole taitoa ajoittaa oikein joten en ajoita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskaltaisin melkein väittää, että kenelläkään ei ole. On vain parempia ja huonompia arvauksia.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€