The (mis)behavior of markets – kirja-arvostelu



Oletko kuullut tehokkaiden markkinoiden hypoteesista? Todennäköisesti olet, jos olet perehtynyt sijoittamisen teorioihin. Tehokkaiden markkinoiden hypoteesin mukaan, markkinat heijastavat aina arvopaperin todellista hintaa. Mikä johtaa siihen, että markkinoiden voittaminen on mahdotonta. Kuulostaako täysin väärältä? No, sitä se Mandelbrotin mukaan onkin.

Benoit Mandelbrot on fraktaali matematiikan perustaja, hän keksi termin. Vaikka fraktaaleja onkin tutkittu jo ennen häntäkin. Kirjassa * The (mis)behavior of markets, Mandelbrot kritisoi klassista ja modernia käsitystä markkinateoriasta ja yleisiä toimintatapoja joita sijoittajat noudattavat, varsinkin ne jotka ovat oppineet tapansa yliopistoista tai vastaavista oppilaitoksista. Kirjassa hän esittelee oman tapansa ymmärtää markkinoita, tai ehkä enemmänkin selittää miksi emme voi ennustaa tai ymmärtää markkinoita täysin. Mandelbrot soveltaa fraktaali analyysiä markkinoihin ja osoittaa suhteellisen luotettavasti, että markkinat eivät toimi miten meille usein opetetaan. Hän käsittelee asioita, kuten suuria markkinaromahduksia ja miksi ne aina yllättävät sijoittajat. Kirja ei siis ole perinteinen sijoituskirja, mikä antaa ohjeita, miten kannattaa sijoittaa, mutta se tarjoaa loistavaa kritiikkiä ja herättää ajatuksia siitä, miten asioihin pitäisi suhtautua.

Mandelbrot esittelee miten modernissa markkinateoriassa, markkinoiden oletetaan noudattavan normaalijakaumaa, mikä tarkoittaisi, että pitkällä aikavälillä markkinoiden laskuista ja nousuista voisi piirtää kuvaajan, minkä molemmilla puolilla on yhtä paljon suuria laskuja ja suuria nousuja. Mitä suuremmaksi mennään, sitä harvinaisemmaksi tapahtumat muuttuvat. Eikö tämä kuulosta ihan järkevältä? No periaatteessa kyllä, mutta Mandelbrot perustelee miksi tämä ei pidä paikkaansa. Markkinoiden muutokset ovat paljon suurempia, kuin mitä oletetaan. Riskinhallinta perustuu tähän teoriaan. Eli jos sijoitat toiseen asiaan niin toinen asia tasapainottaa sitä, koska markkinat ovat normaalisti jakautuneet. On kumminkin helppo huomata miten tämä voi mennä pieleen, jos uskoo Mandelbrotin teoriaan markkinoista. Esimerkiksi, modernin talousteorian mukaan Dow Jones Industrial Averagein yli 7% lasku päivässä pitäisi tapahtua kerran 300 000 vuodessa, mutta vastaavia laskuja 1916-2013 vuosien välillä oli 48.

Jos kirjasta täytyy keksiä jotain huonoa, niin sanoisin, että kirjassa on hieman liian paljon henkilöesittelyjä. Mandelbrot usein lähestyy teorioita niiden kehittäjien kautta, eli hän esittelee henkilön, tämän taustan ja sitä kautta miten henkilö keksi sen ja sen teorian. Jossain vaiheessa kirjaa se rupee hieman tympimään ja tulee fiilis, että voisi jo mennä asiaan. Lisäksi joku voi olla sitä mieltä, että kirjan pitäisi antaa käytännön neuvoja, mitä se ei juurikaan anna. On kumminkin hyvä huomata, että Mandelbrot ei ole sijoitusneuvoja, vaan matemaatikko. Hän soveltaa elämänsä työtä eri aloille, missä se pakottaa alan asiantuntijat miettimään asioita uudessa valossa. Kirjaa ei siis ole neuvo siihen, miten sijoitat tehokkaasti.

Mikäli on kiinnostunut kriittisestä näkemyksestä yleisiin ajatustapoihin, haluaa itse oppia mitä omassa strategiassaan kannattaisi ottaa huomioon riskien kannalta tai muuten vain haluaa lukea sijoituksesta eri näkökulmista, niin Mandelbrotin (mis)behavior of martkets on mahtava valinta. Kirja on kirjoitettu suhteellisen helposti ymmärrettävässä muodossa. Mukaan mahtuu mielenkiintoista kritiikkiä, teknisempää analyysiä fraktaali matematiikasta ja konkreettisia esimerkkejä markkinoiden historiasta. Kirjasta löytyy englanninkielisen version lisäksi * suomenkielinen versio. Suosittelen kirjaa varsinkin niille, jotka eivät ole lukeneet yhtään teosta, mikä kritisoi yleisiä sijoittamisen toimintamalleja.  Suosittelen kirjaa myös niille, jotka haluavat ymmärtää miksi osakemarkkinat toimivat, niin kuin toimivat, miksi ne käyttäytyvät loogisesti ja epäloogisesti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€