Pörssiromahdus yllätti sijoittajat – Korona romahdus (2020)


korona

Romahdusta on odotettu jo kauan. Kun se viimein tuli, menivät kaikki paniikkiin. Kuten jokavuotinen otsikko ”Talvi yllätti autoilijat”, on pörssiromahdus yhtä suuri yllätys realistille. Iloitkaamme siis, vaikka koronan aiheuttamat sairastumiset eivät ole millään tavalla mukavia, odotuksemme on päättynyt ja voimme taas asettaa romahduksen odottelun vuosien päähän.

Pörssiromahduksen realiteeteista lyhyesti

Vaikka romahdusta on odotettu vuosia, ymmärtääkseni jo ennen kuin itse edes aloitin sijoittamisen, oli sen tulo täysi shokki markkinoille. Paniikki jatkuu mahdollisesti vielä kauan eikä tilanteelle näy loppua.

Kyseessä on siis tekstikirjaversio markkinaromahduksesta. Kenellekään ei pitäisi jäädä epäselväksi onko kyse nyt korjausliikkeestä vai karhumarkkinasta. Karhut ovat tulleet ja pysyvät kunnes tilanne selkenee.

Tähän on kuitenkin varauduttu, ainakin omalta osalta. Ei, en ole lopettanut sijoittamista 2015, niin kuin osa (good call, btw). Päinvastoin, sijoitin loputkin rahat markkinoille juuri ennen kuin romahti. Ai ärsyttääkö? No tottakai, mutta sitä se on.

Luet sitten minkä vain kirjan tai kuvauksen aikaisempien markkinaromahdusten ajalta, on niille aina yhteistä se, että tilanteet tulevat yhteiseen ymmärrykseen täysin yllättäen. Romahdusta ei edes tapahdu, jos tilanne ei pääse yllättämään.

On siis turha kokea häpeää siitä, että ei tajunnut. On turha voivotella, kun ei tajunnut hyödyntää tilannetta, vaikka näki, että markkinat kääntyvät nopeaan laskuun. Myymällä kaikki osakkeet ja ostamalla nyt takaisin olisi asettanut itsensä hyvään positioon. Joukosta löytyy myös niitä, jotka tajusivat. Tai ainakin kokevat tilanteen niin, että tajusivat. Onnittelut, aiheutit romahduksen ja hyödyit siitä.

Ei, en syytä ketään. Romahdukset eivät ole kenenkään yksittäisen ihmisen syytä. Markkinaromahdukset syntyvät siitä, kun tarpeeksi moni panikoi.

Ne, jotka panikoivat ensimmäisenä, hyötyvät eniten. Todennäköisesti tämä toiminta ei ole kertaluontoista, vaan kyseiset henkilöt panikoivat muulloinkin. Täten hyödyt mitä he potentiaalisesti saavat markkinaromahduksissa, katoavat tavallisissa uutisten aiheuttamissa päivän tai parin pituisissa markkinareaktioissa. Jälleen joukosta löytyy se yksittäinen onnekas, joka aina ostaa takaisin pohjalta. Tämä on kuitenkin suuressa kuvassa normaalia variaatioita.

Miten olen valmistautunut?


Tapani valmistautua ei siis ole ollut oikean position löytäminen, vaan henkinen valmistautuminen. Harva meistä pystyy oikeasti iloitsemaan, kun näkevät että osakesäästötili hehkuu punaista ja lukemat ovat luokkaa -40%.

Huh huh, en voi väittää, että oletin tilanteen kärjistyvän näin nopeasti. Olen aina ajatellut, että muutaman kuukauden aikana osakkeista katoaa 40%, mutta tällä kertaa se tapahtuikin alle kuukaudessa.

En kuitenkaan panikoi, vaan otan tilanteen varsin iisisti. Toivon, että myös muut voivat asennoitua tilanteeseen yhtä rauhallisesti. On kuitenkin täysin luonnollista, että stressireaktiot nousevat ja mieli ja keho ovat molemmat hälytystilassa. Se olisi varmasti omakin reaktioni, jos en olisi valmistautunut tähän.

Lääkkeitä pörssiromahdukseen?


Lukeminen on lääke tähänkin tilanteeseen. Jos panikoit tällä hetkellä ja etsit vastauksia, suosittelen lukemaan sijoituskirjoja. Blogini kirjat välilehdeltä löytyy paljon hyviä vaihtoehtoja. Voin suositella varsinkin Mika Hyttisen kirjoja. Ne auttavat näkemään markkinat uudessa valossa.

Joku saattaa miettiä, miten ihmeessä kirjat muka auttaisivat, kun rahat menivät? Vastaukseni tähän on: jos luet, ymmärrät että myös tämä romahdus on väliaikainen ja on osa pörssien luonnollista sykliä.

Moni kirjailija on onkin todennut, että ne jotka uskaltavat ostaa pohjalta ja pitää kiinni sijoituksistaan heikkoina aikoina, pärjäävät keskimääräistä paremmin. Markkinoiden lasku ei johdu siitä, että kaikki odottavat nousua, vaan siitä, että vain harvat odottavat nousua. Rahat ovat lähteneet markkinoilta, eivätkä tule takaisin ennen kuin tilanne kääntyy.

Kun tilanne on kääntynyt ja kaikki tietävät sen, on jo myöhäistä. Pörssi on lähtenyt niin voimakkaaseen nousuun, että olet menettänyt paljon potentiaalisia tuloja. Jos onnistut ostamaan pohjalta, on se mahtavaa. Todellisuudessa et tule ikinä tietämään missä pohja on.

Ainut realistinen vaihtoehto onkin pysyä markkinoilla, kunnes ne taas lähtevät nousuun. Tämä menee varmasti lähelle sijoitusneuvontaa, eli minun on täsmennettävä. Itse en ainakaan tiedä milloin markkinat lähtevät taas nousuun, en myöskään tiedä milloin pohja saavutetaan.

En siis näe mitään muuta vaihtoehtoa kuin odottaa. En ole myynyt osakkeita, vaikka ne laskivat, en tee mitään paitsi pysy omassa strategiassani. Tämä on mielestäni ainut tapa osallistua markkinoille siihen kriittiseen aikaan, kun suurin osa tuotoista tehdään. Tarkennettakoon että tämä ei ole sijoitusneuvo tai suositus, miten toimia tässä tilanteessa.

Olen siis valmistautunut toimimaan sen uskon perusteella, että markkinat taas nousevat, niin kuin ne ovat aina aikaisemmin nousseet. Milloin näin tapahtuu? Ei kukaan tiedä.
Onneksi tietämättömyys on markkinaromahduksen määrittäväpiirre. Kukaan ei tiedä mitä tulee tapahtumaan ja milloin, siksi valtaosa poistuu markkinoilta, aiheuttaen romahduksen. Tätä pääsevät rohkeat hyödyntämään.

Miten tilanteesta hyötyy - teoriassa


Jälleen olemme harmaalla alueella, kun kerron miten omasta mielestäni markkinaromahduksesta hyötyy.

Alennusmyynnit ovat sana, mikä usein mielletään tuotteiden tai palveluiden yhteydessä ilmenevään tilanteeseen, kun myyjä laskee hintoja. Pörssissä tilannetta harvoin nähdään näin. Tehokkaiden markkinoiden oletus pitää sisällään oletuksen siitä, että osakkeet eivät voi koskaan olla alennuksessa vaan ne ovat aina oikein hinnoiteltuja.

PYH, sanon minä. Markkinaromahdukset ovat malliesimerkki tehokkaiden markkinoiden toimimattomuudesta. Sijoittajat eivät enää tiedä mistään mitään ja paniikki leviää. Yritysten osakkeiden arvo laskee riippumatta siitä myyvätkö kyseiset yritykset yhteiskunnalle elintärkeitä tuotteita joiden kysyntä kasvaa sinä aikana.

Samaan aikaan perinteiset turvasatamat kuten kulta ja nykyaikana Bitcoin jne. laskevat myös. Raha vain katoaa ihmisten tileille, ikään kuin se olisi turvassa siellä. Inflaatio lähtee nousuun ja tileille siirretty raha on ainut minkä arvo laskee varmasti.

Joku saattaa tietty väittää, että markkinoiden tehokkuus ulottuu myös osakemarkkinoiden ulkopuolelle ja tämä kokonainen ekosysteemi korjaa itse itseään, kun maailman pankit ovat laskeneet liikaa rahaa liikkeelle mitä ei oikeasti ole. Tai jotain muuta minkä on tarkoitus olla liian kompleksia kuolevaisille ymmärrettäväksi.

Todellisuudessa, paras tapa hyötyä markkinoiden paniikista on tehdä juuri vastakohtainen liike kuin markkinat.

Ostaessasi halpoja osakkeita, niiden arvo nousee, jos on noustakseen. Tässä on kuitenkin noudatettava hyvin varovaista lähestymistapaa. Jos ostat osakkeita yrityksestä mikä ei selviä talouden tilanteesta, on mahdollisuutesi menettää rahat suurempi kuin yleensä. Siihenhän myynnit perustuvat.

Ei ole kenenkään intresseissä väittää, etteikö markkinaromahdus johtuisi jostain todellisesta taloudellisesta tilanteesta. Romahduksille on mielestäni kuitenkin ominaista myös ylireagointi.

Jos uskallat sijoittaa, kun riskit ovat kaikkialla korkeita. On mahdollisuutesi tienata myös korkea. Yksittäisiin yrityksiin sijoittaminen on uhkapeliä varsinkin markkinaromahduksen aikaan. Yksittäiset yritykset voivat kaatua. Hajauttamisen hyödyt nousevat arvoonsa varsinkin epävarmoina aikoina, kuten nyt.

Esimerkki

Konkurssiriski on korkea. Markkinoilla se tarkoittaa tällä hetkellä todennäköisesti jotain 20%-25% todennäköisyyttä. Tämä on keskiarvo kaikille yrityksille. Joillain aloilla, kuten hotelli ja lentoliikenne aloilla, konkurssiriski on todennäköisesti luokkaa 50%, mikä nostaa keskiarvoa koko markkinalle.

Todennäköisyydet mitä luettelin, ovat vain hatusta heitettyjä arvoja. Jos kuitenkin mietimme tilannetta tilastollisesta perspektiivistä. On monen yrityksen konkurssiriski alle 20% kyseisessä tilanteessa (hatusta heitetty arvio, mikä on mielestäni realistinen). Tämä tarkoittaa, että ostaessasi 10 eri yhtiön osakkeita, on ihan hyvä mahdollisuus että 9, 8 tai 7 niistä selviävät. Yksi, kaksi tai kolme ehkä menee konkurssiin, jos huonosti käy.

Kaikkien yhtiöiden kurssit ovat kuitenkin laskeneet noin 40% ja niiden joidenka arvioituriski on suurempi, kurssit ovat laskeneet vieläkin enemmän.

Jos nyt kuvitteellisesti sijoitat 100€ satunnaisiin kymmeneen yhtiöön (1000€), voimme laskea odotusarvon tilanteen normalisoiduttua:

40% menetys markkinoilla = vaaditaan 66.67% nousu, että päästään normaaliin.

20% konkurssiriski = 80% todennäköisyys selvitä

Odotusarvon laskukaava = p(xi)
eli todennäköisyys = p (1.6667 = 166.67%)
arvo X = 80% sadasta eurosta = 100€*0.8
i = yksi osake

Siitä saamme laskukaavan:

(100€*0.8)*1.6667)*10 = 1333.36€

Lopputuloksena oletusarvomme sijoitukselle on 333.36€ tuotto. 333.36% tuotto olettaa, että kaksi sijoituksista meni konkurssiin.

Eli voimme myös laskea sen näin:

(100€*1.6667) * 8 = 1333.36€ (poistamme heti kaksi sataa laskusta)

Toivottavasti en tehnyt mitään hölmöjä laskuvirheitä. Tai käyttänyt kaavoja väärin. Se söisi uskottavuutta. Tarkoituksenani on kuitenkin vain osoittaa, että tilanteen vakavuudellakin on kääntöpuolensa. Riskien ollessa suurimmillaan, ovat myös tuottomahdollisuudet suurimmillaan.

Eli mielestäni sijoittaessa kannattaisi suosia laajaa hajautusta epävarmoina aikoina. Indeksirahastot toimivat tähän varsin mallikkaasti. Osakepoiminnalla voidaan saada suurimmat tuotot. Valitessa osake minkä riskit ovat todella suuret, mutta minkä tilanne normalisoituu tai lähtee jopa positiiviselle kasvu-uralle tilanteen rauhoituttua, saavutetaan paras tuotto. Tällainen sijoittaminen kuitenkin sisältää myös suurimmat riskit menettää kaikki sijoittamansa rahat.

Tärkeä muistaa tilanteessa kuin tilanteessa onkin:
Sijoita vain mitä olet valmis menettämään.

Osakemarkkinoiden ennustaminen voidaan mieltää mahdottomaksi. Jos kuitenkin onnistut ennustamaan, onnittelut, olet pian rikas.

Mietteet juuri tästä Korona markkinaromahduksesta


Tähän mennessä olen puhunut hyvin yleisesti. On kuitenkin mielenkiintoista miettiä myös tätä kyseistä romahdusta ja mitä mietteitä se aiheuttaa.

”Tämä on jotain ainutlaatuista”, ”Emme ole koskaan ennen nähneet mitään vastaavaa”, ”Tämä saattaa aiheuttaa syvemmän laman kuin 90-luvun lama”, tässä muutama poiminta mitä mediassa ja kaikkialla kuulee jälleen.

Pitävätkö nämä arvaukset paikkansa? No aika näyttää, mutta yhteistä näille kommenteille on, että vastaavia voi lukea 2007 finanssikriisin jälkeen kirjoitetuista kirjoista.

Koronan aiheuttama tilanne talouden ulkopuolella on todella huolestuttava. Emme ole nähneet vastaavaa tautia pitkään pitkään aikaan. Sata vuotta sitten tauti olisi varmaan tappanut paljon tehokkaammin, tosin se ei välttämättä olisi levinnyt niin laajalle. Modernit yhteydet edesauttoivat sen nopean leviämisen ympärimaailmaa ja nyt sillä on monta pistettä mistä se leviää eri kansakuntiin. En halua vähätellä kirjoituksella viruksen aiheuttamaa riskiä elämälle. Se olisi mielestäni hyvin mautonta.

Olen itsekin hyvin huolissani tilanteesta ja pelolla odotan ensimmäisiä tapauksia lähipiirissäni. Toivon, että se ei aiheuta kriittistä tilaa läheisilleni, vaikka olenkin psyykannut itseäni todellisuuteen, että on suhteellisen todennäköistä sairastua tautiin vielä itsekin. Toistaiseksi olen välttynyt.

Jos mietimme kuitenkin, miten kriisi todennäköisesti vaikuttaa talouteen. En ole toistaiseksi kovin huolissani isoista yrityksistä. Seuraavalla hallituksella tulee kuitenkin olemaan kova homma pienien yritysten ilmapiirin muuttamisessa. Moni tulee kaatumaan, koska maassamme ei ole niille tukiverkostoja, ainakaan siinä suhteessa missä yrittäjyyden ulkopuolella. En myöskään usko nykyisen hallituksen talouspolitiikkaan ollenkaan. Jos sellaista voi sanoa olevan.

Mielestäni tässä taistellaan aikaa vastaan. Voi olla, että viruksen leviäminen loppuukin yhtäkkiä, emmekä lopulta ymmärrä miksi. Voi olla että löydämme toimivan lääkkeen tai lääkkeitä. Jos tilanne jatkuu vielä kolmen kuukauden päästä, alkaa se vaikuttamaan vakavaraisempiinkin yrityksiin.

Harva yritys on täysin riippumaton muista yrityksistä. Kun muut yritykset alkavat kaatua tai leikata kuluissa, loppuvat myös vakavaraisten yritysten tulonlähteet. Jos tämä ketju lähtee liikkeelle voi edessä olla todella pitkä lama. Joudumme odottamaan, että uusi Nokia ilmestyy, joka nostaa muita yrityksiä ylös mukanaan.

Suuret yritykset kuitenkin keksivät tavan nousta. Valitettavasti se todennäköisesti tarkoittaa työpaikkojen vähentämistä kalliista Suomesta jne. Suomen talous tulee siis kärsimään kriisin pitkittyessä. Pörssi tulee kuitenkin nousemaan, suomen tilanteesta riippumatta.

On mielenkiintoista nähdä miten esim. Yhdysvaltojen käy, kun strategiaksi on valikoitunut luonnonlakien hyväksyntä. Vahvat selviävät ja heikot eivät. Talous jatkaa raiteillaan silti. Ihmishenkien arvo on toissijainen. En voi hyväksyä tällaista ratkaisua. Mieluummin koen hitaan markkinanousun, kun näen viruksen leviävän täysin holtittomasti.

Tästä eteenpäin


Tilanne tuntuu tällä hetkellä hyvin vakavalta. Pääsemmekö tästä ikinä ylitse? Voimme kuitenkin aina turvautua vanhoihin viisauksiin, myös tämä loppuu joskus. Viimeisimpään pörssihuippuun voi olla pitkä matka, mutta samalla voimme todeta, että tästä on hyvä lähteä liikkeelle.

Mikä sen parempaa, kuin aloittaa pohjalta ja päästä näkemään koko nousu. Vaikka tilanne on toistaiseksi syönyt hyvin paljon sijoitettua omaisuuttani, olen paljon varttuneempi sijoittaja nyt kun taas aloitan ikään kuin alusta. Vanhat sijoitukset seuraavat perässä aikanaan.

Strategia ja ymmärrys on nyt valmiina. Pian koittaa aika, kun saamme taas nauttia pelkästä noususta. Ennen sitä voi vielä tulla laskua, jos niin käy, niin sijoitan aina vain halvemmilla hinnoilla.

Olen myös harkinnut velkavivun ottoa, mutta vaimoni sai ensimmäisten joukossa lomautuksen. Siispä katsomme miten tasapainotamme talouden ja selvittelen sitten mahdollisesti pankin nykyistä kantaa. Tämäkään ei kuitenkaan näillä näkymin vaikuta nykyiseen sijoitusteni määrään. Jatkan joka kuukausittaista sijoittamista.

Näitä pohjia ei välttämättä nähdä enää ikinä. Viiden vuoden päästä moni uusi sijoittaja toivoo, että olisi ollut markkinoilla, kun tämä tapahtui.

Aion olla ylpeä siitä, että en antanut pelon voittaa vaan rakensin vakaan pohjan tulevaisuutta varten, sijoittaen samalla tavalla kuin aina ennenkin.

Disclaimer: En ole sijoittamisen asiantuntija. Kirjoitusta ei tule ottaa sijoitusneuvona. Tämä kuvaa omaa näkemystäni markkinaromahduksista ja nykyisestä. Kuinka tarkka se on? Jää nähtäväksi, älä siis toimi sen perusteella.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€