Maaliskuun sijoitukset
Koronan myllätessä markkinoita, on ostokohteiden päättäminen helppoa. Osta mitä vain mikä ei ajaudu konkurssiin muutamassa kuukaudessa, vaikka liikevaihto seisahtuisi hetkeksi.

Päätin kuitenkin pelata varman päälle ja ostaa yritystä mikä hyvin todennäköisesti kestää Koronan vaikutukset ja minkä price/book value on ollut jo valmiiksi todella houkutteleva. Citycon.

Joku saattaa miettiä, eikö Citycon ole riskiryhmässä, kun kauppakeskuksia saatetaan sulkea viruksen etenemisen vuoksi. Hän on varmasti oikeassa.

Citycon voi hyvinkin joutua sulkemaan ostoskeskuksiaan väliaikaisesti viruksen takia. Samalla se ei voi pyytää vuokratuloja jos liikkeet eivät voi olla auki. Se voi kuitenkin vähentää lähes kaikki kustannukset mitä ostoskeskusten ylläpitämiseen liittyy ja saa varmaan valtiollista tukea lopuille kustannuksille.

Citycon ei ole haavoittumaton nykyisessä markkinatilanteessa. Sen liiketoiminta saattaa kärsiä ja vaikutukset saattavat olla pitkäaikaisiakin, mutta sen takia hinta laskeekin. Takaisin jaloilleen nousemiseen menee kuitenkin vain hetki epidemian rauhoittumisen jälkeen ja yritys saattaa lähinnä joutua ottamaan hieman lisää lainaa 0.72 lainoitusasteen päälle. Eli ei mitään traagista, vaikka lainaa tulisi reilusti lisää.

Cityconin markkina-arvon laskiessa, sen price/book value tippuu entistä houkuttelevammalle tasolle. Tällä hetkellä se on jo 0.45 mikä tarkoittaa, että yritys olisi jo kaksi kertaa arvokkaampi, jos se lopettaisi toimintansa. Tässähän ei vakaan yhtiön tapauksessa ole mitään järkeä, vaan kertoo joko siitä, että arvio omaisuuden arvosta on ylioptimistinen, markkina ei ole tehokas arvioidessaan yhtiön markkina-arvoa tai markkina arvioi yhtiön riskin niin suureksi, että tällainen valuaatio on kohdillaan.

Voi olla, että olen uhkarohkea tai väärässä, mutta mielestäni Cityconin ostaminen on juuri nyt todella houkuttelevaa.

Jään jännäämään vaikuttaako korona osinkoon. Ensimmäinen osa ainakin irtosi ja sen arvo on yli 2.25%. Jos osinko pysyy nykyisellä tasolla, on yritys niitä harvoja, joka tänä vuonna tuottaa sijoittajille hyvin. Olettaen, että tilanne on edes normalisoitunut vuoden loppuun mennessä.

Jäämme seuraamaan tilannetta.

Disclaimer: Kirjoitus ei ole sijoitusneuvo eikä sitä tule sellaisena ymmärtää. Varsinkin nykyinen markkinatilanne tekee tulevaisuuden ennustamisesta todella hankalaa eikä kukaan voi tietää mitä markkinoilla tapahtuu ja miten nopeasti.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€