Rovion omistajien rahastustarve selveni


*

Rovio tuli alas enemmän päivän aikana, kuin mikään muu yhtiö kymmeneen vuoteen Helsingin pörssissä (50%). Miksi? Koska se kasvatti liikevaihtoaan vain 55% ja ja EBITDA oli vain 69.6% suurempi kuin edellisvuonna. Mikä pahinta, Rovio ei välttämättä kasva ensi vuonna. Huh hoijaa. Näinkö sijoittajat ajattelevat?

En voi ymmärtää miksi Rovio tuli alas näin lujaa. Ymmärrän kyllä, että oletukset kasvusta olivat suuret. Mutta kuka sijoittaa yhtiöön sen perusteella, että joka vuosi täytyy takoa 100% kasvu lukemia tai jotain vastaavaa? Sijoittaessani Rovioon itse, ajattelin vain, että Rovio on hyvä yhtiö ja se kasvaa aikanaan. Tällaiseen pudotukseen hinnassa en kumminkaan ollut varautunut.

Mitä siis tehdä osakkeen kanssa. En todellakaan myy osakkeitani pilkkahintaan, mutta lisäostojen houkutus on kova. Tällaisen pudotuksen jälkeen on kumminkin pakko pysähtyä miettimään, että mitä minä en ymmärrä mitä muut tuntuvat ymmärtävän? Tähän ei kumminkaan auta, että Rovio söhli taloustiedotuksensa jo toiseen kertaa lyhyen pörssitaipaleensa aikana. Yhtiö suorastaan ruokkii pelkoa tulevasta lupaamalla asioita mistä se ei tiedä. Ensimmäisellä kertaa Rovion tiedottaessa tuloksestaan, olivat sijoittajat pettyneitä, joten Roviolta todettiin, että ei ymmärretä reaktiota. Samassa todettiin, että kyllä tämä vuosi vielä hyvin menee ja tavoitteissa pysyttyään. No, meni pari kuukautta ja todettiin, että ”Ei helv ei tästä tulekaan mitään. Kerrotaan sijoittajille kaksi viikkoa etuajassa, että ei se vuosi mennytkään ihan niin hyvin, kasvettiin vaan 55% liikevaihdollisesti, mutta ei kerrota miksi. Voidaan lisätä mukaan, että ensi vuonna ei sitten varmaan kasvetakaan, kun ei ole edes Vihaisten lintujen elokuvaa tulossa.” En tiedä missä vaiheessa tuo kuulosti hyvältä idealta.

Noh, vaikka nykyinen johto ei sitä huomannutkaan, niin vanhat omistajat kyllä tajusivat, että satamassa on vähän ruuhkaa nyt. Laiva lähtee ehkä vasta vuoden päästä taas. Siinä ajassa ehtii ottaa toisen laivan, mutta sovitaan, että ei kerrota siitä niille jotka odottavat satamassa innoissaan tätä laivaa, voidaan myydä omat matkaliput heille ylihintaan.

No jos totta puhutaan, niin kenelle tuli yllätyksenä, että ei tämä vuosi näytä ihan niin valoisalta, kun suuri osa myytävistä osakkeista irtosi vanhoilta omistajilta? Sitä suuremmasta syystä kurssireaktio oli aivan järjetön. Tai ehkä Roviolla on vielä yksi ässä hihassa, tilinpäätös. Ehkä sieltä löytyy vielä yksi yllätys, vaikka oikea selitys sille miksi kasvu ei näytä niin hyvältä. Vaikka se, että 30 miljoonaa (muistaakseni) uusien pelaajien hankkimiseen käytetyistä rahoista ovat tuottaneet pyöreän 0 euroa. Sen jälkeen nykyinen kurssiromahdus olisi minunkin mielestäni jo lähes ok.

Noh. Tästä kirjoituksesta ei kannata ottaa mitään sijoitusneuvoja (eikä kirjoituksistani yleensäkään). En tiedä yhtään mitä kuuluisi tehdä. Turhauttavaahan se on, kun 700€ katoaa päivässä eikä tiedä edes miksi. Oma kantani on kumminkin, että odotetaan sitten. Lisää en kumminkaan osta ainakaan ennen, kuin tiedän kuinka paljon Rovio tippuu tilinpäätöksen saapuessa (Ihan vain arvaan, kun näitä nyt on nähty).


*Kuvalähde: http://maxpixel.freegreatpicture.com/Rifle-Beverage-Can-Angry-Birds-Box-286072

Kommentit

  1. En ole täysin perillä Rovion kaikista asioista, mutta olen muutaman minuutin selaillut katsauksia ja niistä on noussut seuraavia syitä miksi en ole itse kiinnostunut sijoittamaan Rovioon. En sano kirjoittamieni asioiden olevan oikeita, mutta haluan vain tuoda sinulle toisia näkökulmia helpottamaan tekemään omat päätökset Roviosta.
    Rovion julkistuksessa ongelma ei ollut tämän vuoden hyvä kasvu vaan näkyvät tulevalle vuodelle. Niissä mainittiin liikevaihdon laskevan noin 10 % ja tulos siinä mukana. Mielenkiintoiseksi tässä tekee sen, että siitä ei ole kauan aikaa (marraskuussa?) kun Rovio kertoi 22 miljoonan investoinnin pelaajien hankintaan tulevan yhtiölle takaisin 8 kuukauden aikana. Tarkoittaako tämä siis sitä, että 22 miljoonan investoinnit ovat menneet täysin tai ainakin suurimmilta osin hukkaan?
    Toinen sijoittajien mieltä laskeva asia on se, että peliala on tällä hetkellä todella kovan kasvun uralla. Miksi Angry Birds ei mielestään onnistu samassa tulevana vuonna? Eikö nykyisillä peleillä saada enää kasvua vai lähiaikoina ei ole tulossa uusia menestyspelejä?
    Kolmas erikoisuus on mielestäni se, että monet sijoittajat perustelevat Angry Birdsin olevan varma sijoitus nykyisellä arvostuksella tulevan elokuvan takia. Ensinnäkin AB ei tee elokuvaa itse vaan julkaisee sen yhdessä Sonyn kanssa. Kyseisessä sopimuksessa Sony kantaa suurimman vastuun elokuvan onnistumisesta, joka tarkoittaa samalla sitä, että rahaa ei ole tulossa lähelläkään samoja määriä kuin ensimmäisestä elokuvasta AB:lle. Lisäksi elokuva tulee vasta 2019 loppupuolella ja mahdolliset tulot AB:lle tulee vasta vuosi sen jälkeen aikaisintaan. Tämähän tarkoittaa suoraan sitä, että "välivuosia" tulee kaksi ja mitään takuuta elokuvan onnistumisesta ei ole.

    Sen lisäksi uskon, että Rovion IPOn aikoihin entiset pääomistajat olivat täysin tietoisia parista tulevasta heikommasta vuodesta ja päättivät vetää tuulipuvuilta taskut tyhjäksi sopivan markkinatilanteen vuoksi. Jos he olisivat uskoneet seuraavan elokuvan tai kehityksessä olevan pelin onnistuvan todella hyvin, olisivat he siirtäneet listautumista siihen hetkeen, kun rahaa olisi saanut enemmän. Eikö? Samanlaista ilmiötä on nyt nähtävissä BBS listautumisessa (haetaan rahaa juuri ennen CE-merkinnän hyväksyntää, vaikka oikeasti kaikista järkevintä olisi hakea CE-merkinnän jälkeen kun firma on moninkertaisen arvoinen, jos todella uskot/tiedät sen onnistuvan).

    Toivottavasti toin jotain uutta ajateltavaa Roviosta. Ja kuten sanoin, voin olla väärässä ja Rovio onkin paras sijoitus ikinä nykyisellä hinnalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, kiitos pitkästä kommentista ja siitä, että selvästi käytit paljon aikaa kirjoittaaksesi sen. Olen itsekkin tietoinen näistä asioista. Turhautumiseni tuloksen kannalta liittyy pitkälti siihen, että Q4 tulosjulkistuksen aikaan Rovion tulos laski jo 20% silloisesta hinnasta. Silloin Rovio uskoi vielä saavuttavansa vuoden tavoitteet. Silloin oli kumminkin jo selvää, että yritys ei yllä vuoden tavoitteisiinsa. Se johti ensimmäiseen romahdukseen.

      Nyt ilmoitettiin, että yritys olettaa pysyvänsä samassa liikevaihtoluokassa tänäkin vuonna. Se johti 50% tulos romahdukseen. Huvittavinta siinä on ehkä se, että edes yritys itse ei voi mitenkään tietää menestyvätkö he vai eivät. Jos otettaisiin katsaus yritysten alkuvuoden ennusteisiin ja vuoden oikeaan tulokseen, kuinka moni yritys osuu oikeaan? En muista nähneeni tällaista vertailua, mutta olisi hyvin kummalista jos yritykset onnistuisivat tällaista ennustamaan. Tietenkin, hyvä yritys tietää mitä odottaa tulevalta vuodelta ja varautua siihen. Se ei kumminkaan ole syy myydä maat ja lähteä matkoille.

      Itseäni ei Roviossa kiinnosta miten Angry Birdsillä menee tai miten elokuva tuottaa ehkä vuonna 2019. Itseäni kiinnostaa yritys mikä tekee vihaisista linnuista miljoonien brändin mitä lapset rakastavat toisella puolella maapalloa. Siksi itse sijoitin Rovioon. Onko Angry Birdsistä mitään jäljellä kymmenen vuoden päästä? En tiedä, mutta tuskin yksittäinen henkilö siitä yrityksen sisällä on tehnyt hitin. Uskon, että sellaisen saavuttaminen vaatii osaamista mikä on yrityksessä edelleen. Jos Angrybirds olisi ollut ns. yhden tempun poni, olisi yritys jo kuihtunut kasvun sijaan.

      Jään odottelemaan lisätietoja tuloksesta ja toivon, että ymmärrän jotain uutta niistä tiedoista. Tämän hetkinen kurssilasku vaikuttaa edelleenkin yhtä paljon spekulaatiolta, kuin nopeat kurssinousut.

      Poista
  2. En ole koskaan ymmärtänyt Angry Birdsin menestystä. Sehän on pelkkä kopio vanhasta Crush the Castle - konseptista. Rovio vain teki uudet grafiikat...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan. Se tekee yrityksestä mielestäni mielenkiintoisen sijoituskohteen. Menestys tuskin on vahinko. Jos se olisi ollut vahinko, olisi se jo unohdettu.

      Poista
  3. Rovion osakkeen aiempi noin 10 euron hinta perustui oletettuihin tuleviin tuottoihin (=diskontatut kassavirrat 10e/osake). Nyt kävi ilmi, että rahaa tulee sisään paljon vähemmän ja hitaammin. En ole itse laskenut numeroita, koska en Roviota omista, mutta ilmeisesti ammattisijoittajat laskivat exceleissään, että -50% on oikea alennus huonontuneista näkymistä.

    Raju markkinareaktio ei ole tässä se käsittämätön asia, vaan se miten firman ennusteet voivat muuttua lyhyessä ajassa noin paljon. Toisaalta pelibisnes on juuri tätä - voi mennä todella hyvin tai todella huonosti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ammattisijoittajien tapa ajatella asioita on itselleni täysin vieras. En voi ymmärtää miten he voivat tehdä laskelmia excelissä ja päätyä tuollaisiin päätelmiin. Eivätkö he tee worst case laskelmia sijoittaessaan? Vai onko heille worst case laskelma, että yritys kasvaa vain 20% tulevina vuosina?

      Harmi, että en vielä tiedä olenko tyhmä, kun en halua ajatella samalla tavalla vai onnistuuko oma ajatusmallini paremmin tai yhtä hyvin pitkällä tähtäimellä.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€