Ostoskeskus ostoksilla tulos yllätyksen jälkeenJa taas mennään. Citycon otti varaslähdön vuoden tippuja titteliä tavoittelevassa kisassa. Yhtiö on jo -9% laskussa tätä kirjoittaessa. Sijoittajat eivät ilmeisesti pitäneet tuloksesta. Eikä tilannetta varmasti helpota uppoava kurssi. Moni varmaan on heittänyt pelastusliivit veteen ja hypännyt laivasta, tarkistamatta löytyykö pelastusveneitä. Ei se mitään, kyllä itseänikin ihmetyttää pudonnut tulos, mutta sen takia yritinkin taas ymmärtää mistä tilanne johtuu.

Lukiessani taloudellista katsausta yritin ymmärtää mistä yhtäkkinen tippunut tulos johtuu. Siihen vaikuttivat ymmärtääkseni käyvän arvon tappiot, mitkä olivat suurimmaksi osaksi Norjan kruunun arvon lasku. Käypä arvo taas voidaan kääntää markkina-arvoksi. Eli tappioita ei siis ole realisoitu vaan ne ovat mitä ovat tällä hetkellä, mutta ensi vuonna Norjan kruunun arvo voi esimerkiksi olla taas noussut, milloin tämän vuodenkin tulos nousee. Mielestäni termi käyvän arvon ”tappio” on täten hyvin harhaanjohtava. Tietty moni ajattelee tekevänsä tappiota tai voittoa osakesalkkunsakin kanssa ilman, että realisoi niitä. Tappio tässä tapauksessa usein johtaakin tappioiden realisointiin, että kurssi ei laske enempää.

Tulokseen vaikuttivat myös investoinnit ja ydinliiketoimintaan kuulumattomien kohteiden myynti. Investointeja syntyi mm. Lippulaiva kauppakeskuksen purkamisesta ja pikkulaiva, väliaikaisen ostoskeskuksen, pystyttämisestä. Lippulaiva tullaan rakentamaan uudelleen metron yhteyteen ja se tarkoittaa monien tuhansien ihmisten kulkureitille asettumisen ja sitä kautta oivan paikan kauppakeskukselle, vaikka iso omenaan jo rakennettiinkin metropysäkki.


Tein siis riskiliikkeen ja ostin 260 uutta osaketta hintaan 1.949€. Laskin, että osinkoennuste tuottaa kumminkin 6.5% osakkeille, vaikka kurssi ei toipuisikaan vuoden aikana. Sitä paitsi, Citycon arvostukseni ei ole muuttunut uuden tulosjulkaisun jälkeenkään. Vaihtelua tapahtuu ja toivon, että seuraavan 10 vuoden aikana nykyinen riskisijoitukseni maksaa itsensä takaisin. Kyllä minulla on aikaa odottaa. Hieman tietenkin pelottaa, että astun ansaan missä ostan aina lisää osakkeita kurssin laskiessa ja kurssi ei ikinä palaa normaaliksi. En kumminkaan usko, että tässä on siitä kyse, mutta sitten varmaan opin jotain, jos niin käy.

Kommentit

 1. Aamulla 17.2. Hesarissa oli juttu, miten jenkeissä ostoskeskuksista tyhjilleen arvioidaan joutuvan jopa neljännes ja ihan muutamassa vuodessa. Miten näet, eikö Suomessa kehitys tule olemaan samansuuntaista ja onko Cityconin ostaminen kuinkakin järkevä ratkaisu tänä päivänä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä miettinyt, että mitenhän ostoskeskuksien käy ostosten siirtyessä yhä enemmän internettiin. Luotan kumminkin johdon seuraavan trendien kehitystä ja arvioivan oman strategiansa toimivuutta jatkossakin. On kumminkin vaikea nähdä tilannetta missä ostoskeskuksien arvo kiinteistöinä romahtaisi. Voikin olla, että jossain vaiheessa citycon voi miettiä tarjoaako se yhä vuokralle tiloja ostoskeskuksina vai jonain muuna.

   Cityconin kiinteistöjen arvo on kumminkin noin 5 miljardia ja pörssiarvo on 1.7 miljardia. En tiedä menenkö tässä ihan metsään, mutta minä ymmärrän sen niin, että Citycon olisi arvokkaampi jos se lopettaisi liiketoimintansa. Mikä taas minulle tarkoittaa sitä, että ei tässä mitään hätää ole jos jokin ei mene pahasti pieleen.

   Eli lyhyemmin sanottuna, en osaa ennustaa alan tulevaisuutta, mutta luotan, että johto hoitaa hommansa tarpeeksi hyvin.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€