Spekuloin Fondiaa ja pelasin kurssia, jouduin pettymään. Tietenkin.


Fondia on lakialan yritys, joka piti osakeannin ja listautui juuri pörssin First North listalle. Yrityksen kasvu on ollut vakaa ja tulevaisuuskin näyttää ruusuiselta. Siksipä se varmaan päätti käyttää tilannetta hyväksi ja listautua pienellä määrällä osakkeita, saavuttaakseen paremman tunnettavuuden. Tunnettavuus taas tuo lisää liiketoimintaa ja auttaa yritystä kasvamaan. Annissa ei varmaan kenellekään käynyt täysin selväksi ovatko siitä saadut rahat oikeasti tarpeellisia, vai ovatko ne vain ekstraa. Anti ylimerkittiin oletetusti, jopa 11-kertaisesti, ja Fondia sai maksimimäärän rahaa.

Huomasin, että kaikki puhuivat Fondiasta, päätin käyttää tilanteen hyväksi. Sen sijaan, että olisin lähtenyt tyypilliseen tapaani sijoittamaan Fondiaan, spekuloin, että nyt saa vähän ekstra rahaa pienellä riskillä. Tutkin yrityksen menestyksen mahdollisuuden ja totesin, että kaikki näyttää hyvältä. Arvonmääritys on vielä rajojen sisällä, mutta yläkanttiin arvioitu, siihen nähden, että kyseessä on listautumisanti, milloin yleensä kuuluisi antaa alennusta riskien takia. Listautumiset ovat kumminkin menneet sen verran hyvin viime aikoina, että sijoittajat eivät enää piittaa riskeistä, vaan haluavat vain ostaa osakkeita, kun niitä vielä saa johonkin hintaan. Yrityksen tulevaisuus näyttää hyvältä, niin kuin mainitsin jo aikaisemmin. Sijoitus näyttää aika riskittömältä ja se sopisi salkkuunikin, voisin kuvitella pitäväni sitä 10 vuotta.

Miksi sitten puhun spekulaatiosta? Syy on, että sijoitettavat varani alkavat käydä vähiin, enkä halua välttämättä pistää niitä Fondiaan tällä hetkellä. Joten päätin, että myyn osakkeet, kun ne nousevat suurella todennäköisyydellä ensimmäisen parin päivän aikana, useamman kymmenen prosenttia. Merkitsin kumminkin minimimäärän ja määrä minkä sain, oli kumminkin varsin naurettavat 29 osaketta, joten aika vähiin tienaaminen jäi.

Pörssin avauduttua tilanne näytti omalta kannaltani melko positiiviselta, näin pilkahduksen 11.00€ hinnasta ja ajattelin, että tuolla hinnalla voin varmaan myydä, mutta odotetaan nyt hetki. Siitä alamäki sitten lähtikin ja kurssi tippui alle puolessa tunnissa alle 10.00€. Tässä vaiheessa jouduin alkaa miettimään, kannattaako tässä myydä vai odottaa, että hinta palautuu. Mietin miten muut ajattelevat. Muut jotka ovat myymässä tänään, miettivät lähes samalla tavalla kuin itse, he haluavat nopean voiton ja that’s it. Siispä päätin, odottaa, että hermostuneimmat saavat myytyä omansa pois. Riskit, että kurssi tippuisi alle antihinnan olivat mielestäni lähes nolla, joten hävittävää minulla ei juuri ollut.

Olin lukenut jo niin monista blogeista, että ihmiset haluavat ostaa Fondian osakkeita lisää, siispä totesin, että alamäki tulisi loppumaan jossain vaiheessa, koska oletukseni on, että junasta pois hyppääjiä on vähemmän, kun junaan hyppääjiä. Siispä moni odotti otollista hetkeä ostaa. Mitä enemmän kurssi laski, sitä enemmän he halusivat alkaa ostamaan, että eivät menettäisi mahdollisuutta ostaa ”halvalla”. Kirjoitin tästä perus psykologisesta ilmiöstä aikaisemmassa kirjoituksessani. Nyt pääsin leikkimään sillä ja viihdyttämään omaa uhkapeliviettiäni.

Hinnan laskettua 9.76€, tämä odottamani käänne tapahtui. Kurssi alkoi nousta lähes yhtä nopeasti kuin se oli laskenutkin. Seurasin tilannetta, kuin lätkämatsia ja havahduin tilanteen typeryyteen. En kumminkaan malttanut lopettaa seurantaa ja huomasinkin, että seuraava välietappi syntyi 10€ tienoilla. Oletan, että täydenluvun viehätys sai monet myyjät asettamaan myynnin sen tienoille, aiheuttaen niin sanotun ”sell wall”in. En ole varma mistä tämä johtuu, mutta todennäköisesti samasta efektistä, kuin ”nyt alle kympillä, vain 9,99€!”. Oletetaan siis, jollain alitajuisella tavalla, että se yksi sentti siinä vaikuttaa jotenkin merkittävästi. Tämä kumminkin painoi kurssia taas alaspäin ja sai minut kyllästymään. Siispä päätin tehdä muuta jonkin aikaa ja palata tilanteeseen myöhemmin.

Tilanne kumminkin purkautui huonolla tavalla ja päivän myötä hinta jäi alle 10 euroon. Ajattelin odotella seuraavaan päivään ja jälleen tänään hinta sitten lähti taas laskuun. Taas malliesimerkki ajoittamisen epäonnistumisesta. En kyllä myy sijoitusta tässä vaiheessa tuolla hinnalla, koska voittoa jäisi niin turha määrä. Jään siis seuraamaan tilannetta ja myyn heti kun näyttää siltä, että myynnissä on jotain järkeä. Miten itse toimit Fondian kanssa? Mitä luulet kurssin tekevän?Kuvalähde: Pixabay - Gerd Altmann

Kommentit

 1. Spekuloin itse silleesti että yritän saada ostettua lisää alle 9 eurolla, katsotaan kuinka käy =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti et saa ;) No joo, katsoon kuinka tässä käy.

   Poista
 2. Itse pistin osakkeen lopulta myyntiin kurssin ollessa sen verran korkealla. Varmaankin moni on odottavalla kannalla ja odottaa yhtiöltä näyttöjä, jotka tukisivat korkeampaa arvostustasoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmaan itsekkin pitänyt vain tyytyä yli 10 euron kurssiin tässä tapauksessa. Voi olla, että väsyn odottamiseen kohta ja otan vain omat takaisin. En ole valmis pitämään osaketta tällä hetkellä, vaikka yritys varmasti menestyykin tulevaisuudessa. Pitää varmaan pidättäytyä näistä spekulaatioista kokonaan, silloinkin kun puhutaan pienistä summista.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€