Kirja-arvostelu: Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi


Harkitsetko sijoittamisen aloittamista vai oletko jo kokeneempi sijoittaja? Tämä kirja on hyvä valinta juuri sinulle! Mika Hyttisen kirja:*Luovu ajoittamisesta – tuplaa tuottosi on ensimmäinen sijoituskirja minkä luin. Se on helposti ymmärrettävissä, vaatii hyvin vähän aikaisempaa tietoa sijoittamisesta ja luettuasi kirjan, on sinulla jo hyvä käsitys siitä, miten voit vaurastua yksinkertaisilla menetelmillä.

Mika Hyttinen perustaa oman sijoitusfilosofiansa pitkälti maailman kuuluisimman sijoittajan, Warren Buffetin tapaan sijoittaa. Kirjassaan hän käy läpi yleisiä käsityksiä sijoittamisesta ja mitkä tavat ovat yleensä tehokkaampia. Hän selittää miten sijoittajat pyrkivät ajoittamaan osakkeiden ostonsa ja myyntinsä. Yleensä sijoittajat ostavat, kun kurssit nousevat ja myyvät kun kurssit laskevat. Mutta usein voittajat ovat ne jotka uskaltavat ostaa, kun kurssit laskevat ja pitää sijoituksiaan.

Hyttinen painottaa kirjassaan yrityksen osakkeiden ostamisen tarkoittavan sitä, että omistat pienen osan yritystä. Se puolestaan tarkoittaa sitä, että aina kun ostat osakkeita, on syytä miettiä, haluatko omistaa yritystä? Mika Hyttinen kutsuu sijoittamista, missä haluat ostaa yrityksen osakkeita yrityksen takia: bisnessijoittamiseksi. Tämä tapa vähentää spekulaation vaaraa. Ei se sitä tietenkään poista, mutta muistuttaa sinua, että kursseihin sijoittaminen ei ole järkevää, koska kurssit riippuvat pitkällä aikavälillä yrityksestä ja lyhyellä tuhansista sijoittajista. Kumman käyttäytyminen on helpompi ymmärtää?

Kirjassa Hyttinen antaa esimerkkejä siitä miten hyvän yrityksen voi löytää, mikä tekee yrityksestä hyvän ja mitä et voi tietää. Hän kritisoi hajauttamista, koska et voi olla kaikkien alojen asiantuntija, se ei vain ole realistista. On paras pysyä siinä mitä osaa. Lisäksi hajauttamalla vain lisäät riskiä ostaa huonoja yrityksiä. Miksi ei kannata hajauttaa hajauttamisen takia jne. Hän ei kumminkaan väitä, että yhden yrityksen omistaminen olisi järkevää, eikä hän itsekkään omista vain yhtä yritystä.

Oma sijoitusfilosofiani sopii todella hyvin yhteen Hyttisen filosofian kanssa, vaikka en tietenkään pidä kirjaa minään sijoittamisen raamattuna, enkä välttämättä ole samaa mieltä hänen kanssaan siitä mikä tietty yritys on hyvä sijoituskohde. Hän kumminkin selittää miten sijoittamisen ei tarvitse olla erityisen vaikeaa, jos teet läksysi hyvin, niin sinun ei tarvitse huolehtia sijoituksistasi jatkuvasti. Tähän myös oma filosofiani perustuu.

Kirjaa on kritisoitu sen ristiriitaisuuksista. Esimerkiksi, kirjan pääsanoma on otsikonkin mukaan, että ajoittaminen ei kannata, mutta Hyttinen suosittelee ajoittamaan ostot laskuihin jne. Mielestäni kritiikissä kirjan pääsanoma menee helposti ohi ja siinä tartutaan termeihin liittyviin käsityksiin. Luulen, että kritiikki syntyy lähinnä siitä, että kirjan tarvitsisi olla varovaisempi termeissä joita se käyttää ollakseen oikeassa. Itse kumminkin näen näiden kielellisten asioiden yli, osittain sen takia, että en ole lukenut niin paljoa klassista tai modernia sijoituskirjallisuutta ja termit eivät ole iskostuneet päähäni vielä niin hyvin, joten jos termiä käytetään väärin, en välttämättä huomaa sitä, vaan keskityn kirjoituksen sanomaan. On kumminkin hyvä huomata, että kritiikistä huolimatta, en ole törmännyt yhteenkään negatiiviseen arvioon kirjasta.

Suosittelenkin kirjaa jokaiselle sijoittajalle, joka haluaa haastaa ajatusmaailmaansa, varsinkin jos se perustuu moderniin tai klassiseen sijoitusteoriaan. Erityisen sopiva kirja on niille, jotka uskovat voivansa ajoittaa sijoituksensa. Kirja käy hyvin läpi miksi et onnistu ajoittamisessa niin kuin ei kukaan muukaan ja miksi se ei haittaa.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€