Rovio Entertainment osakkeen tulevaisuuden näkymät (tilanneanalyysi 2018)

Rovio entertainment analyysi

Rovio Entertainmentin eli Rovion vuosi on ollut odotetusti huonompi kuin edellinen vuosi. Moni miettiikin miltä tulevaisuus näyttää? Entä mitä osakkeen arvolta kannattaa odottaa? On aika tehdä analyysi tämän hetkisestä tilanteesta ja mitä sijoittajan kannattaa odottaa seuraavalta vuodelta.

Kertaan ensiksi hieman lukuja ja katsotaan sitten mielenkiintoisempia asioita.

Aloitetaan analyysi käymällä läpi hieman kolmannen kvartaalin taloustietojen lukuja


Kolmannella kvartaalilla yritys nosti koko liikevaihtoaan hieman suhteessa edelliseen vuoteen. Tosin nousu oli vain 0.5%. Tällainen liikevaihdon nousu lukeutuu mielestäni normaaliin markkinoiden vaihtelevuuteen.

Huolestuttavaa oli kuitenkin, että pelien liiketoiminta laski hieman edellisvuodesta. Kun tutkin Rovion tilannetta kurssin romahduksen jälkeen, olin ymmärtävinäni, että peliliiketoiminnan liikevaihdon pitäisi kasvaa reilusti koko tämän vuoden.

On kuitenkin huomattava, että käyttäjähankintainvestoinnit laskivat. Tosin yritys on itse todennut, että investoinnit käyttäjähankintaan eivät näy saman kvartaalin tuloksessa. Tilanteen kehitystä täytyy jäädä seuraamaan tulevissa kvartaaleissa.

Erikoisena tilanteena pidän kuitenkin Angry Birds 2 pelin kasvua. Se kasvoi huimat 68% kolmannella kvartaalilla. Eli mikäli investoinnit on suunnattu nimenomaan tähän peliin, niin ne tuntuvat toimivan.

Yllätykset jatkuvat, kun katsoo brändin lisensoinnin tuloksia. Ne myös kasvoivat jopa 17.8%. Olin arvioinut, että lisensointi lähtee kasvuun vasta 2019. Ilmeisesti Vihaiset linnut ovat kivoja vielä vuonna tänäkin vuonna.

Eikä siinä vielä kaikki!

Myös liikevoitto oli vahvassa kasvussa. Oikaistun liikevoittomarginaalin ollessa 14,6% (5,7% vuonna 2017). Osakekohtainen tuloskin kasvoi negatiivisesta 0.01 eurosta, positiiviseen 0.10 euroon.

 

Miltä koko vuoden luvut näyttävät?


Kuten on jo todettu, liikevaihto on laskenut. Laskun määrä on tällä hetkellä 6.6%, mutta jos tilanne jatkuu vastaavanlaisena vielä neljännenkin kvartaalin, niin lasku ei välttämättä ole niin karua luettavaa.

Myös peliliiketoiminnan kasvu on laskenut vuoden takaisesta, mutta siihen ovat vaikuttaneet valuuttakurssien muutokset, arviolta jopa 7%. Tilanne on kuitenkin hieman huolestuttava.

Pitää silti muistaa, että pelit eivät ole vuodesta toiseen tuottavia omistuslajeja, vaan ne tuottavat ennalta ennustamattoman määrän vuosia ja lopulta niiden tuotto muuttuu pieneksi tai olemattomaksi. Siksi peli bisnes on väistämättäkin syklistä.

Pelaajahankintaan investoitu rahamäärä kasvoi hieman aikaisemmasta vuodesta, eli hyödyt voivat näkyä vasta tulevina kvartaaleina.

Ennustetusti brändin lisensointiliikevaihto laski eniten ja se on vetänyt muita lukuja alas.

Oikaistua liikevoittoa on kuitenkin saatu nostettua hieman ja ilman Hatch Entertainmentin investointiin liittyvää osuutta, on oikaistu liikevoitto kasvanut jo merkittävästi. Niin myös osakekohtainen tulos, mikä on noussut 0.25 euroon, 0.17 eurosta.

Lopuksi mielenkiintoinen huomio on, että yritys on nostanut omavaraisuusastettaan jo 84,6 prosenttiin. Mikä tarkoittaa, että tilanne on todella vakaa. Oikein hoidettuna, yrityksellä ei ole mitään hätää tulevina vuosina, vaikka kävisi mitä. Tietenkin peliliiketoiminnan tuoton totaalinen loppuminen olisi katastrofista, mutta sellaiseen tarvittaisiin yhtä suuri yllätys, kuin missä tahansa muussa bisneksessä.

 

Miltä Rovion tulevaisuus näyttää?


Rovion vuosi 2019 on Angrybirdsin 10-vuotis juhlavuosi. Se merkitsee mahdollisuuksia oikein markkinoituna. Voimme olettaa, että Rovio hyödyntää tilaisuuden, koska Kati Levonranta (Rovion toimitusjohtaja) puhui siitä Sijoitus Invest messuilla jo tänä vuonna.

Uusi elokuva tulossa ensi vuonna


Ensinnäkin ensi vuodelle on luvassa uusi Angry birds elokuva. Edellinen elokuva tuotti Roviolle enemmän kuin he uskalsivat toivoa. Luulen, että seuraava elokuva on yhtä kriittinen bisneksen kannalta. Sen on onnistuttava tai seuraava elokuva ei välttämättä myy enää.
Onnistuessaan jälleen, vahvistaa se Rovion asemaa elokuva bisneksessä ja avaa mahdollisuuksia muihinkin elokuviin. Rovio tuskin haluaa tehdä vain kaksi elokuvaa ja todeta ”se oli ihan kiva kokeilu, mutta lopetetaan kun vielä ollaan huipulla”. Ajatuksena on varmasti kasvattaa uutta sektoria ja onnistuessaan se voi tuottaa jatkossa yhä enemmän.

Mahdollisuuksia mainostaa lähes ilmaiseksi koko vuosi


Juhlavuosi avaa myös mahdollisuuden mainostaa kaikkien medioiden kautta. Lehdistö ja televisio tarttuvat mielellään Rovion kaltaisen yrityksen vuosijuhla -kampanjaan. Oikein tehtynä voimmekin lukea useamman kerran Roviosta eri medioista ensi vuoden aikana. Sitä paitsi Rovio pystyy hyödyntämään maailman mediaa, ei pelkästään Suomen.

Uusia pelejä on jonossa


Roviolla on liuta uusia pelejä kehitysputkessa ja odottamassa testivaihetta ns. ”soft launcheja”. Kolme peliä on soft launchattu ja 12 peliä on putkessa.

Tavoitteena ensi vuodelle on julkaista ainakin 2 uutta peliä. Rovion strategia on testata pelien vetovoimaa pienillä markkinoilla, ennen kuin ne julkaistaan kaikille. Siitä tulee termi ”soft launch”. Siitä voidaan päätellä, että Rovio tekee paljon, mutta vain parhaat tuodaan kaikkien tietoisuuteen. Voidaankin siis olettaa, että kun Rovio julkaisee pelin kaikille, se on jo todettu toimivaksi.

Aikanaan yliopistossa kuuntelin erään Rovion johtohenkilön esitystä pelien kehityksestä ja se oli mielestäni vakuuttava toimintatapa. Itsekin toimisin niin.

Peli innovaatiot


Angry birds ei selvästi halua kangistua vanhaan ja tuttuun vaan innovaatio haetaan myös uusista teknologioista. Esimerkkinä Angry Birds Slingshot AR -peli. Yhteistyössä Magic Leapin kanssa tehty:


En tiedä teistä, mutta mielestäni peli näyttää varsin hauskalta.

Uusi aluevaltaus


Juuri vähän aikaa sitten Rovio osti toisen Suomalaisen pelitoimiston. Play Raven tuo Rovioon strategiapeli osaamista ja lisää ilmeisesti samalla peli portfolioon hieman uusia pelejä.

Play Raven ei ollut itselle tuttu yritys ennen hankintaan, mutta jostain olen yrityksen Kongregatein yhteistyön tuloksesta ”EVE: WAR OF ASCENSION” kuullut. Kyseessä on ”massiivinen moninpeli mobiiliin”. Ainakin kyseessä on erilainen lähestymistapa mobiili peleihin.

Yrityksen oma peli Spymaster on taas täysin tuntematon ainakin itselle.

Mielenkiintoisinta tässä hankinnassa on uusi alue. Strategiapelit eivät ole olleet osa Rovion strategiaa aikaisemmin, mutta nyt tavoitteena on selvästi tavoittaa uusia käyttäjäryhmiä. Ehkä juuri niitä ”aikuisempia” käyttäjäryhmiä mistä Rovio on puhunut. Tällä viittaan siis itse raha-asiansa hoitaviin asiakkaisiin.

Saa nähdä mitä tästä yritysostosta syntyy. Mielenkiinnolla odotan sitäkin.

Eikä siinä vielä kaikki!


Jokerina hihassa Roviolla on Hatch suoratoistopalvelu, mikä saattaa kasvaa yllättävän paljon ja yllättävän nopeasti, mikäli se menestyy betan ulkopuolellakin. Rovio ilmoittikin Q3 tuloksen yhteydessä:
”Lisäksi Rovion 80-prosenttisesti omistama pilvipelaamisen suoratoistopalvelu Hatch siirtyi äskettäin beta-vaiheesta julkiseen jakeluun Google Playssa Pohjoismaissa, Iso-Britanniassa ja Irlannissa.”

Hatchin sivuilta voi lisäksi lukea, että yritys aloittaa maksulliset kokeilut näillä näkymin ensi vuoden ensimmäisellä kvartaalilla. Tuotetta voi käyttää myös ilmaiseksi, mutta ”premium versiolla” saa poistettua mainokset ja saa ”muita lisäominaisuuksia”.

Peukut pystyssä odotellaan siis ensi vuoden menestystä.


Entä nouseeko osakkeen arvo vuonna 2019?


On ehkä sanomattakin selvää, että en voi mitenkään tietää nouseeko osakkeen arvo ensi vuonna. Voin kuitenkin arvata!

Rovio on hinnoiteltu tällä hetkellä hyvin varovasti. Se pelästytti monet sijoittajat ja voin kuvitella, että moni ei uskalla koskea koko osakkeeseen enää. Koska osake on nyt hinnoiteltu hyvin varovasti, niin kaikki positiiviset uutiset todennäköisesti satavat osakkeenomistajien laariin.

Ensi vuonna voidaan odottaa ennätysvuotta myynnin kannalta, jos tilanne ei muutu. Johtuen pitkälti 10 vuotismainostuksesta ja uudesta elokuvasta saaduista tuotoista. Siksi luulenkin, että arvo nousee aika voimakkaasti ensi vuonna. Todennäköisesti emme kuitenkaan pääse listautumishintaan vielä pariin kolmeen vuoteen. Eli Rovio on todella pitkän ajan sijoitus, varsinkin jos hyppäsi mukaan jo osakeannissa. Kovin moni osakeantiin osallistuneista ei varmaan enää omista Roviota, tai sitten on myynyt ja ostanut takaisin. Sellainen on ihmismieli.

Voi olla, että seuraavan vuoden lopulla näemme taas voimakkaan laskureaktion, kun Rovio ilmoittaa taas osakkeen omistajille, että seuraavana vuonna tulosta ei odoteta niin paljon, koska elokuvaa ei todennäköisesti ole tulossa. Tai ehkä vielä on liian aikaista sanoa.

Rovioon sijoittamista ei kannata harrastaa muutaman vuoden tähtäimellä. Spekulointina voisi toimia sijoittaa Rovioon nyt ja odottaa ensi vuoden lukuja ja myydä sitten voitolla pois. Spekulaatio on kuitenkin aina spekulaatiota eikä se mielestäni kannata.

Itse pidän Rovion osakkeita pitkällä tähtäimellä. En näe mahdottomaksi, että 10 vuoden tähtäimellä sijoitukseni tuplaisi arvonsa. Mietinkin osakkeiden lisäämistä nyt, kun hinta on vielä matala. Jos osake nousee esimerkiksi takaisin 7€ pintaan sen jälkeen, niin olen jo melkein omillani...

Hieman on yhtiön osakemarkkinamenestys ärsyttänyt tähän saakka, mutta yritän palautua ärsytyksestä ja miettiä yrityksen potentiaalia taas uusiksi tämän hetkisten näkymien ja arvostustason kautta. Mielestäni Rovio on taas houkutteleva yhtiö ja olen edelleen iloinen omistusosuudestani.

Loppuun vielä yhteenvetona plussat ja miinukset


Plussat

·       Lähitulevaisuuden näkymät (nippuun ainakin kaikki mainitsemani)
·       Rahallisesti vakaa yhtiö
·       Hyvät pelikehitysmenetelmät (ne mitä itse tiedän)
·       Vahva brändi
·       Onnistunut markkinointi ja mainonta
·       80% omistus Hatch entertainmentistä, missä on paljon potentiaalia
·       Osake kohtuullisesti hinnoiteltu (viimeistään osakearvon romahduksen jälkeen)

Miinukset

·       Edelleen hieman epäselvää kannattaako yhtiön johtoon luottaa
·       Nykyinen peliportfolio alkaa vanheta
·       Paljon kiinni Angry birds 2 elokuvan onnistumisesta (Onko elokuva bisneksellä jatkoa)
·       Toisin kuin luulin sijoittaessani, Angry Birds on pitkälti ainut asia mitä emoyhtiö kehittää (Selvitin asioita huonosti aikaisemmin)


Disclaimer: Kirjoitusta ei tule ymmärtää sijoitussuosituksena. Omistan Rovion osakkeita. Kaikki esittämäni asiat ovat omia mielipiteitäni ja ne tulisi mieltää sellaisina. Mikäli harkitset Rovioon sijoittamista niin tee päätös omien ajatustesi perusteella.

Alkuperäisen kuvan lähde: https://www.flickr.com/photos/pedrosimoes7/44207813792

Kommentit

  1. Ostin 125 kpl hintaan 4€ kpl. Katsotaan miten käy. Jos ensi vuonna ei tapahdu niin kuin oletan, niin tämä jää viimeiseksi ostoksi kunnes tapahtuu.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€