Suorat osakesijoitukset tappiolle


Osakkeet miinuksella
Suunta muuttunut


Nyt on päässyt käymään niin, että suorien osakesijoitusteni arvo on tippunut ostoarvoaan alemmas. Markkina-arvo salkussani on noin 1.9% tappiolla. Syykin tähän on selvä. Olen kasannut riskiä salkkuuni jo useamman kuukauden ostamalla Vincittiä samalla, kun se on pudonnut.

Olisinko voinut toimia eri tavalla?


Salkun markkina-arvon lasku pistää miettimään: onko tietoisesti riskinen strategiani oikeasti viisas, vai pitäisikö minun vain toimia defensiivisemmin?

Ei olisi vaikea toimia tilanteeseen nähden defensiivisemmin, koska jos olisin sijoittanut mihin vain muuhun omistamaani yritykseen viimeisten kuukausien aikana, ei salkkuni markkina-arvo olisi laskenut niin paljon. Kun sijoittaa putoavaan kurssiin niin väkisinkin ottaa riskin, että lasku jatkuu. Kun kurssi vain jatkaa laskuaan aina kuukaudesta toiseen, niin riski vain kasvaa. Kääntyykö kurssi ikinä?

Ilman riskiä, ei voi voittaa


Jos ollaan rehellisiä, niin näin suuren riskin ottaminen alkaa tuntua hirvittävältä jopa omille rautaisille hermoilleni (kun puhutaan markkina-arvojen heittelystä). Yleisesti puren hammasta vähän lujempaa, kun markkinat tekevät jotain arvaamatonta. Uskon, että tämän hetken markkinatilanteella ei ole mitään merkitystä tulevaisuuden hinnan kannalta, jos se ei uhkaa yrityksen elantoa.

Olen yrittänyt ajatella toimintaani mahdollisimman realistisesti, mutta tunteiden vallassa ei voi olla täysin varma siitä mitä ajattelee. Siispä toimin sen perusteella mitä olen aikaisemmin päättänyt. Vincit on erinomainen yritys. Miksi en ostaisi, kun halvalla saa?

Riski on pakollinen paha, jos haluaa voittaa markkinat. Ilman riskiä, et voita paitsi tuurilla. Sijoittaja on itse pahin vihollisensa niin kuin usein kuulee sanottavan. Siispä en lähde spekuloimaan yleisen tilanteen muuttumisen kanssa. Jos poistetaan kurssin syöksy, jäljelle jää vain positiiviselta vaikuttava tilanne: Vincitin vuoden ennuste on alkuvuotta parempi.

Kuinka paljon riskiä kannattaa ottaa?

Voi olla, että jätän Vincitin ostot väliin tässä kuussa, mutta jos kurssi laskee 5€/osakkeelta, niin otan ehkä vielä yhden 500€ lisää riskiä. Se nostaisi minut 300 suurimman osakkeenomistajan joukkoon.

Olen pohtinut, että muutama tuhat euroa ei merkitse hirveästi, jos menetän ne oppirahoina tässä vaiheessa sijoitusuraani. Jos taas jätän riskin ottamatta nyt ja tilanne kääntyy positiiviseksi niin kuin oletan, niin seuraavalla kerralla otan riskiä hölmömmässä kohdassa välttääkseni vastaavaa tilannetta. Jos tilanne kääntyy positiiviseksi niin riski on tietenkin, että luulen pystyväni toistamaan tempun aina. Tunnen kuitenkin itseni ja sen riskin toteutuminen on pienempi.

Vincit määrittää sijoitusuraani


Vincit tulee olemaan merkityksellinen osa sijoitusuraani kävi tässä, miten kävi. En ole lopettamassa sijoittamista vaikka ensimmäinen osakevalintani menisikin metsään. Jos ensimmäinen osakevalintani taas johtaa hienoihin voittoihin pitkällä tähtäimellä, tulee siitä määrittävä esimerkki siitä, miten sijoitan. Jänniä aikoja seuraavat 8 vuotta.
Disclaimer: Tekstiä ei tule ottaa sijoitusneuvona. Kirjoittaja ottaa tietoisesti riskiä eikä voi suositella, että kukaan tekee samalla tavalla.

Kommentit

 1. Mä en oikein usko noihin konsulttipuljuihin, joita ilmestyy nykyaikoina kuin sieniä sateella.
  Periaatteessahan noi ei mitään muita kuin vuokratyöntekijäfirmoja. Samaa tasoa siis VMP:n kanssa, mutta pelkästään IT-puolella. Mitä kilpailuetuja vuokratyöfirmalla muka voi olla? Ei mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Mielestäni on ihan perusteltua epäillä konsulttifirmojen menestystä. Ne eivät ole juuri mitään ilman työntekijöitään. Vincitin etu onkin mielestäni juuri siinä, se houkuttelee parhaita työntekijöitä.

   Moni ei halua perustaa omaa yritystä tehdäkseen samaa työtä kuin mitä pääsee konsulttifirmassa tekemään. Moni ei myöskään halua työskennellä yhdessä yrityksessä kehittämässä yhtä asiaa. Näitäkin henkilöitä löytyy, mutta he menevät usein mieluiten yrityksiin missä voivat tehdä juurikin sitä.

   Vincit tarjoaa mukavan työympäristön henkilöille jotka haluavat tehdä työtä mielenkiintoisissa projekteissa muiden asiasta kiinnostuneiden kanssa. Projekteja pääsee vaihtamaan aina silloin tällöin, riippuen projektin koosta.

   En usko, että Vincitistä tulee ikinä mikään 50 miljardin yritys, paitsi jos se onnistuu levittäytymään moneen eri maahan ja saamaan hyvän maineen kaikkialla. Vincit on kuitenkin vielä vain 60 miljoonan yritys. Ja miljardi ei kuulosta liian kaukaa haetulta yritykselle mikä vetoaa alan ammattilaisiin aivan eri tavalla, kuin esim. Tieto.

   Eikä Vincitin tarvitse edes päästä miljardin kokoluokkaan, että olen tyytyväinen.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€