Suomalaiset kuluttavat taas enemmän kuin tienaavat


On vähintäänkin huolestuttavaa, kun kulutus nousee nopeammin kuin palkka. Viime viikkojen aikana mediassa on puhuttu siitä miten suomalaiset eivät säästä hyvinä aikoina. Tienattu raha kulutetaan ja jopa ”lainataan huomiselta”, koska ajat näyttävät taas paremmilta kuin pitkään aikaan.

Todennäköisesti tämä johtaa taas kriisiin, kun ensimmäiset ongelmat yleisessä taloudellisessa tilanteessa alkavat.

Mistä on kyse?



Taloudenhallinta on suomalaisille tuttu termi ja väittäisin, että jokainen tietää miten säästetään ja miten rahaa kuluu vähemmän, jos oikeasti asiaa miettii. Ongelma onkin usein, että talousongelmat nähdään huomisen ongelmana tai ongelmana mille nyt vain ei voi mitään.

Suomalaiset ovat perinteisesti kansaa joka säästää tilille huonojen aikojen varalle. Linkkaamani artikkelin mukaan suomalaisilla on noin 4kk palkan verran säästöjä, mikä on paljon positiivisempi arvio kuin mitä yleensä kuulee. Ilmeisesti nämä säästöt kuitenkin kasataan parempien aikojen alussa ja kulutetaan hyvien aikojen lopussa. Lause on niin absurdi, että tuntuu kuin kirjottaisi asiasta väärin, mutta mikäli tilastot pitävät paikkansa, suomalaiset tosiaan tekevät näin.

Kun huonot ajat lopulta alkavat on säästöistä jo syöty ja muutos huonompaan tulee rymisten päälle. Mitä tekee suomalainen sitten? Ottaa lainaa? Siitähän se alamäki sitten vasta alkaakin.

Miten varautua huonoihin aikoihin?


Puskuri on termi mitä usein käytetään kuvaamaan säästöjä mitkä auttavat, jos asiat menevät väliaikaisesti huonommin. Ilmeisesti suomalaisille puskurin idea on varsin tuttu, ainakin jos uskomme artikkelia ja sitä, että suomalaisilla on keskimäärin 4kk palkan verran säästöjä.

Puskuri tai varakassa on siis rahamäärä minkä olet säästänyt ja mitä et esim. sijoita. Sen avulla voit hyvin elää vaikka ilman tuloja muutaman kuukauden, riippuen puskurisi koosta. Sen tärkeyttä ei tulisi vähätellä, eikä siihen tulisi koskea, paitsi pakon edessä.

On suorastaan tyhmää kuluttaa omat säästöt silloin, kun olettaa että asiat ovat hyvin. Niin turvalliselta kuin ajatus tuntuukin hyvinä aikoina, niin sitä suuremmalla syyllä on puskuri hyvä säilyttää niitä tulevia huonompia aikoja varten. On täysin vastuutonta ajatella, että huonompia aikoja ei enää tulevaisuudessa tule tai edes, että eivät huonot ajat huomenna tule.

Jos huonot ajat olisivat ennustettavissa, voitaisiin niihin varautua ylemmälläkin tasolla. Todellisuudessa kukaan ei tiedä milloin huonot ajat alkavat. Ehkä ne jo alkoivat, kun markkinatkin alkoivat laskea. Niin kuin joku on todennut: ”Pörssit usein ennustavat tulevaa taloudenlaskua”, tai jotain vastaavaa. Itsehän en tuohon luottaisi, mutta pointti on edelleen, että kukaan ei tiedä.

Se mitä jokainen voi itse tehdä on: katsoa omaa tiliään ja etsiä, löytyykö sieltä suuri rahamäärä ”ihan vain varmuuden vuoksi”? Jos ei, niin kannattaa alkaa säästämään. Sen verran neuvoja uskaltaa kai antaa.

Ongelmien välttäminen alkaa ennen ongelmien ilmaantumista


Mikäli halutaan vielä miettiä asiaa hieman syvällisemmin, niin voidaan todeta, että ongelmiin ei voi varautua, kun ne ovat jo alkaneet. Siksi on tärkeää varautua etukäteen.

Paras aika varautua tulevaisuuteen on, kun asiat ovat parhaimmillaan.

Monia ajatus ahdistaa. Esimerkiksi eläkkeeseen varautuminen tuntuu olevan yleinen ”vitsi” nuorilla. Usein 18 vuotiaalle toivotetaan onnea ja muistutetaan leikkimielisesti, että nyt tulisi alkaa varautua eläkkeeseen. Miettikää niitä jotka oikeasti alkavat. Onko helpompaa tapaa vaurastua?

Älkää miettikö miten selviätte ongelmista, kun ne ovat jo alkaneet. Miettikää mieluummin, miten vältätte ongelmat ennen kuin edes tiedätte niistä. Kumpi sitten onkaan pienempi haitta, ”velkavankeus” vai oman kulutuksen seuraaminen.

Kommentit

  1. Ja tähän voisi lisätä että raha-asioista riiteleminen on syy numero 1. avioeroihin (seuraavana lasten kasvatus, mutta tämä on etäinen kakkonen).
    Toisaalta kaikki onnellisuus tutkimukset näyttävät että onnellisuuden (ja myös terveyden) paras ennustaja on vahvat sosiaaliset suhteet. Ja tärkein näistä suhteista on suhde puolisoon.
    Puskuri, vähäinen velka ja säästöt yleensä johtavat vähäiseen riitelyyn raha-asioista, joka yleensä parantaa parisuhdetta ja näin ollen tukee yleistä onnellisuutta ja terveyttä.

    Case closed


    Mutta todella kiinnostavaa jos aidosti puskuri luodaan heti huonon ajan jälkeen mutta muistot huonoista ajoista unohtuvat kun nousu jatkuu ja sitten puskuri kulutetaan pois. Yhtä hyvä logiikka kuin myydä osakkeet kun taloudella menee huonosti ja ostaa niitä sitten kun taloudella on mennyt kauan hyvin ja kurssit näyttävät mukavasti nousevilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Yhtä hyvä logiikka kuin myydä osakkeet kun taloudella menee huonosti ja ostaa niitä sitten kun taloudella on mennyt kauan hyvin ja kurssit näyttävät mukavasti nousevilta." Aivan! Näinhän suomalaiset tekevät myös. Valitettavasti.

      Raha-asiat tosiaan ovat suurin riidan aihe parisuhteissa, kuulemma. Voin hyvin ymmärtää miksi. Onneksi omalla kohdalla raha-asioista keskustellaan jatkuvasti ja luontevasti eivätkä ne aiheuta riitaa, koska molemmat osapuolet ovat samaa mieltä - rahaa ei kuulu tuhlata. Kirjoitinkin tästä kirjoituksen aikanaan. Tässä linkki: https://helpostivauraaksi.blogspot.com/2017/07/parisuhde-ja-sijoittaminen.html jos kiinnostaa :)

      Poista
  2. Kulutuksen seuraaminen ja kulutuksen suhteuttaminen tuloihin on kyllä tärkeää. Kun talous on kunnossa niin NIIN moni muukin asia on helpompaa. Ylijäämäinen talous helpottaa perusarkea. Perusarkeen kuuluu puskuri.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on. Luulen, että moni kuvittelee, että kulutuksen seuraamista täytyy harrastaa euron tarkkuudella, mutta itse en ainakaan ikinä laske jokaista euroa. Jos välttää turhaa ostamista ja seuraa vaikka vain turhaa ostamista niin sillä pääsee jo hyvin pitkälle.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€