Pohdinta: Kirjat – Avain menestykseen?
Jos pitäisi löytää yksi yhdistävä tekijä jokaisen menestyneen henkilön taustalta – se tuskin onnistuisi. Sen sijaan, jos etsii yhtä yleistä tekijää menestyneiden henkilöiden taustalta, usein törmää väitteeseen ”luen paljon”. Ovatko kirjat siis avain menestykseen? Jos lukee paljon, menestyykö? Onko lukeminen yliarvostettua ja tarpeetonta?

Kirjat ovat varsin uusi asia ihmishistoriassa. Riippuen hieman miten asiaa katsoo, jopa luolamaalaukset ovat varsin uusi asia ihmishistoriassa. Mielenkiintoista on kuitenkin, miten kehitys on kiihtynyt aina, kun olemme keksineet uuden tavan jakaa ajatuksiamme ja tallentaa oivalluksiamme. Luolamaalauksien kehittämisen jälkeen ihmisellä meni tuhansia vuosia kehittää tapa kirjata ajatuksia muotoon mikä voitiin kuljettaa paikasta toiseen ja säilyttää. Alkuun ajatukset kaiverrettiin kiveen. Lopulta ne keksittiin kirjata erilaisiin ohuempiin materiaaleihin, kuten nahkaan ja papyrukseen. Jokaisen vaiheen jälkeen kehitys vain kiihtyi ja siinä missä luolamaalauksista meni tuhansia vuosia seuraavaan vaiheeseen, papyrukseen kirjoittamisesta meni vähintään kymmenen kertaa vähemmän aikaa kirjojen kehittämiseen. Kirjojen kehittämisestä meni enää joitain satoja vuosia, kunnes niitä keksittiin alkaa monistaa. Monistamisesta kehitys vasta räjähtikin.

Monistaminen mahdollisti tiedon levittämisen yhä useammalle ihmiselle ja kun painokoneet vihdoin keksittiin, oli tieto mahdollista levittää jokaiselle lukutaitoiselle. Lukutaidosta tuli nopeasti aikamme tärkein taito. Ilman sitä olit riippuvainen siitä mitä muut sinulle sattuivat kertomaan suullisesti. Lisäksi ympärilläsi olevat ihmiset olivat ainoat, jotka sinua pystyivät opettamaan. Valitettavasti tilanne on edelleen lähes sama.

Painokoneiden kehittyminen taas mahdollisti kirjojen levittämisen yhä nopeammin ja yhä uudenlaisen materiaalin painamisen. Vielä monen lukijankin elinaikana fyysiset kirjat ovat olleet paras keino oppia erilaisia näkökulmia asioihin. Nykyään kirjat eivät suinkaan ole ainoa paikka mistä voi oppia uutta. On radioita, televisioita ja internet nimetäkseni vain muutaman. Nykyään tiedon saavutettavuus on länsimaissa niin yleistä, että sen arvoa vähätellään.

Kuten totesin kirjoituksen alussa, moni menestyjä toteaa lukevansa paljon. Warren Buffett on hyvä esimerkki. Hän itse toteaa usein, että on aina pitänyt lukemisesta ja nauttii lukemisesta vapaa-ajallaan. Hän myös usein laskee menestyksensä nuorena lukemiensa kirjojen ansioksi tai ainakin antaa niille suuren arvon. Eikä Buffett ole suinkaan ainoa menestyjä, joka lukee paljon. Bill Gates, Elon Musk, Mark Cuban ja moni muu viettävät paljon vapaa-aikaansa lukemisen parissa. Ovatko he oivaltaneet salaisuuden menestykseen, mikä on meidän kaikkien ulottuvissa, mutta mitä vain harva meistä hyödyntää?

On varmasti harhaanjohtavaa yksinkertaistaa menestys yhteen asiaan, kuten lukemiseen. Mielestäni on kuitenkin yhtä hölmöä jättää lukemisen tiedostaminen huomiotta. Menestymisen taustalla olevan syy ei välttämättä ole kirjat. Itseasiassa todennäköisesti se ei ole kirjat itsessään. Syy menestykseen löytyy todennäköisesti halusta oppia ja ymmärtää. Ihmiset jotka lukevat paljon ovat usein varsin uteliaita ja haluavat ymmärtää asioita. Siinä missä joku kokee lukemisen kovin vaivalloiseksi, menestyjät usein näkevät lukemisen helpoksi tavaksi oppia uutta. Helppous on subjektiivista ja toisille kirjan lukeminen saattaa olla todella suuri haaste. Toisille se taas on parhaaksi todettu tapa oppia.

Nykyään monien onneksi tieto ei keskity vain kirjalliseen materiaaliin. On radio, on televisio, on ääniraitoja ja visuaalisia representaatiota. Kirjankin voi kuunnella nykyään. On tietoa ja taitoa, mitä jokainen voi oppia ilmaiseksi internettiä selaamalla. On myös paljon turhaa. On harhaanjohtavaa materiaalia ja yksinkertaistettuja näkemyksiä. On helposti lähestyttäviä asiaohjelmia, mitkä kumminkin loppuvat heti asiaan päästyään. Tietoa on kaikkialla ja se mahdollistaa täysin uusia mahdollisuuksia ja tulemmekin näkemään suuria mullistuksia vielä minunkin elinaikana, koska kaikkea ei enää tarvitse oppia kirjoista.

Kirjat eivät kuitenkaan ole menettäneet tarpeellisuuttaan. Syy miksi itse luen paljon, on että kirjojen avulla on mahdollisuus syventyä asioihin eri tavalla kuin mitä artikkeli netissä tai dokumentti televisiossa mahdollistaa. Molemmista voi oppia uusia asioita, mutta molemmissa esimerkeissä keskitytään tuomaan esiin vain tärkeimmät asiat. Ne eivät usein syvenny miettimään asioita tarkemmin eivätkä ne luo asiakokonaisuuksia yhtä hyvin kuin kirjat. Kirjoissa on vain käytännöllinen maksimi pituus. Teoriassa kirja voi jatkua ja jatkua ja tarkastella asiakokonaisuuksia paljon laajempien kokonaisuuksien kautta kuin moni muu formaatti, mitkä ovat tehty nimenomaan helposti lähestyttäviksi. Teoriassa videokin voisi nykyään kestää vaikka vuosia, mutta ei sitä kukaan jaksaisi katsoa, saati sitten tuottaa. Itselleni kirjat ovatkin kaikkien muiden tietoformaattien ohella kanava missä voin syventyä yhteen aihealueeseen ja kirjoittajan tapaan kasata aihealue yhteen kokonaisuuteen. Ne mahdollistavat kirjoittajan ajatusmaailman ymmärtämisen paljon tehokkaammin kuin satunnainen artikkeli tai mukava dokumentti.

Kunnes me ihmisinä opimme ilmaisemaan itseämme paremmin puhutun kielen kautta tai alamme editoimaan puhuttua kieltä samalla tavalla kuin kirjojen lauseita, ei kirjoille ole vaihtoehtoa. Tosin en näe syytä miksi emme pian siirtyisi aikaan milloin tieteelliset videot jälkikäsitellään kuten kirjat. Se mahdollistaisi lauseiden ja ajatusten tarkan harkinnan teoksen valmistusvaiheesta riippumatta. Ongelmaksi jäisi enää ihmisten ymmärtämisnopeuksien ero. Kirjat mahdollistavat lauseiden uudelleen lukemisen lähes silmänräpäyksessä ja vaivattomasti. Jos et heti ymmärtänyt lausetta, voit lukea sen uudelleen. Kaikki nämä ongelmat todennäköisesti ratkaistaan tulevaisuudessa, mutta toistaiseksi kirjoilla on mielestäni ainutlaatuinen paikka oman tiedonjanoni täydentämisessä.

Ovatko kirjat tie menestykseen? Itse uskon, että ne auttavat menestymisessä suunnattomasti ja tekevät uusien tapojen kehittämisestä helpompaa. Ne eivät varmasti ole ainut tapa menestyä, mutta itse en ainakaan keksi helpompaa tapaa oppia uutta kuin lukea hyvä kirjaa aiheesta. Sitä paitsi ne ovat erityisen tehokas tapa oppia sijoittamisesta. Nähtäväksi jääkin, tuleeko minusta menestyksekäs sijoittaja, ainakin luen paljon sijoitusaiheisia kirjoja. (Löydät osan täältä)Kuvalähde: Pixabay - Mystic Art Design

Kommentit

 1. Sen takia en ole varmaan menestynyt kun ei tule kirjoja lukettua :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kokeilemaan "asiakirjojen" lukemista. Saatat yllättyä!

   Poista
 2. Lukeminen on kyllä kivaa. Minä ainakin opin asian nopeiten lukemalla (olen kuullut myös ihmisistä jotka oppivat asiat nopeiten, kun heille selitetään asia eli joku voi oppia luennolla parhaiten... minusta luennot ovat ihan hukkaa, jos saman tiedon voi nopeasti myös lukea). Ja lukeminen on myös mukava harrastus. Ajanvietteistä ihan parhain...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, osa oppii parhaiten kuuntelemalla. Itse en kuulu siihen ryhmään. Voidaan kyllä argumentoida, että jokainen oppii parhaiten kun mahdollisimman moni informaatiokanava on aktiivisena. Ongelmaksi muodostuukin nopeasti, että informaatiota tulee liikaa ja viestin ydin saattaa mennä perille, mutta syvempi ymmärrys ei. Ehkä tulevaisuudessa keksimme kaikille "sopivimman keinon".

   Poista
 3. Hyvä postaus tärkeästä aiheesta. Kirjasto on ainakin omalla mittapuulla se maailmaa avartava paikka. Toki myös youtube ja erilaiset podcastit yms on loistavia. Paljon on toki merkitystä tarkoittaako paljon lukeminen sitä, että kahlaa Remekset yms vai lukeeko juuri näitä asiakirjoja. Paljon on tullut luettua ja välillä on luettu jokunen huonokin kirja. Harvemmin kuitenkaan niin huono ettei siitä olisi jotakin oppinut. Lukeminen yhdistää varmasti menestyjiä ja juuri tuo uteliaisuus elämään sekä halu oppia. Kaikista lukijoista ei kuitenkaan tule automaattisesti menestyjiä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Niin onhan sillä väliä mitä lukee, mutta uskon menestyjienkin lukevan muutakin kuin faktaa painettuna mustalla valkoiselle. Eikä jokainen varmasti menesty lukemallakaan. Lukemisesta nauttiminen on kumminkin hyvä lähtökohta uuden oppimisille ja sitäkautta myös potentiaalinen lähtökohta menestykseen.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€