Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?Olen elänyt pilvilinnoissa viimeiset pari viikkoa virtuaalivaluuttojen nousun takia. Ennen niin kaukaiselta tuntunut haave siitä, että itsekkin voisin rikastua virtuaalivaluutoilla, sai uutta tuulta alleen. Olen kumminkin realisti enkä oleta liikoja. En tiedä miten tässä loppuen lopuksi käy, Digibytekin otti jo korjausliikkeen ja laski useita kymmeniä prosentteja, nyt se kumminkin näyttäisi taas elpyvän. Tämä unelmointi on kumminkin pistänyt minut miettimään, mitä jos Digibytet oikeasti nousisivat $1-$10 arvoon, miten sijoittaisin noin 200 000€- 2 000 000€?

Miljoonahan ei vielä rikkaaksi tee, vauraaksi kyllä. Sen vuoksi se pitäisi sijoittaa, mutta miten saisin siitä hyödyt irti mahdollisimman nopeasti? Miten saisin sen tuottamaan passiivista tuloa itselleni? Mielessäni on pyörinyt erilaiset skenaariot, joko osakkeisiin sijoittaminen ja osinkotuloilla eläminen tai sitten asuntosijoittaminen. Kummassakaan ei loppuen lopuksi olisi niin väliä kuinka paljon saisin, kunhan miljoona tuottaisi edes 3% vuodessa. Sitä olen ainakin miettinyt, mutta en tiedä mitä tosiasiassa tekisin, harmittaisihan se jos potentiaali olisi esim 6% sijoitusasuntotuloihin ja saisikin vain 3%.

Osinkoihin en oikein luota passiivisena tulona, en haluaisi ennustaa, että mikä yritys maksaa tarpeeksi osinkoa seuraavana vuonna, passiivisessa tulossa kyse on kumminkin siitä. Onko edes mitään takeita, että yleinen osinkojen taso ei laske, niin kuin se on jo tehnyt? Ehkä se taas nousee kun korot nousevat? Mene ja tiedä. Monet täällä kumminkin uskovat saavuttavansa passiivisen tulon osingoilla.

Asuntosijoittamisessa ongelma taas on, että yhdenkin hyvän sijoitusasunnon löytäminen on vaikeaa aloittelevalle asuntosijoittajalle, miten sitten tulisi yhtäkkiä löytää 5-10 hyvää sijoitusasuntoa? Toisaaltaan asuntosijoittamisessa voisi varmaan tehdä niin, että sijoittaa varat joihinkin asuntoihin ja myy sitten parin vuoden päästä, jos on oppinut jo lisää. Itse ehkä taipuisin tähän suuntaan. Tai sitten suurin osa asuntoihin ja jokin osa osakkeisiin.

Äkillinen vaurastuminen tuntuu hankalammalta ajatukselta, kuin mitä uskoisi. Ainakin aloittelevalle sijoittajalle. Taas näitä ensimmäisen maailman ongelmia, hieman huvittaa, kun sitä miettii.


Ovatko muut miettineet vastaavia? Vai pysyvätkö muut aina täysin maan tasalla näissä asioissa?


Kuvalähde: Pixabay.com - Yuri_B

Kommentit

 1. Olen miettinyt, että sijoittaisin tasasummin erilaisiin ETF:iin heti osan. Siinä kuuluu mukana osinkoa maksavia Vanguardin ETF:iä, muutama osinko ETF ja korko ETF. SIjoittaminen joka tapauksessa koko summalle tapahtuisi askeleittain. Sijoitusprosessiini tulisi pieniä muutoksia, koska isommat summat mahdollistaisi järkevämmät ostot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkevintä varmaan olisikin sijoittaa rahat askeleittain. Itselläni ajatuksena, ehkä olisi saavuttaa nopea taloudellinen riippumattomuus. Tämän hetkiseen ajatukseen saattaa kumminkin vaikuttaa vakituisten tulojen puuttuminen, opiskelutukea lukuunottamatta se kun on niin säälittävä.

   Poista
 2. Minä taas luotan osinkoihin. Jos yhtiö on maksanut kymmeniä vuosia kasvavaa osinkoa, tuskin sitä äkkinäisesti leikattaisiin. Tällaisia yhtiöitä tuntuu vain löytyvän lähinnä Pohjois-Amerikasta, ja kuten tiedetään, sielläkään ei ole alennusmyynnit menossa tällä hetkellä.

  Jos äkkirikastuisin tuon miljoonan, yrittäisin toimia seuraavasti: ennen syksyä en tekisi mitään, sitten todennäköisesti maksaisin asunto- ja autolainat pois, pistäisin 200.000 Norwegianille korkoa kasvamaan (nykykorolla 2450 euroa netto / vuosi), 500.000 indekseihin ja osakkeisiin vähitellen, 200.000 asuntosijoituksiin. Loput satatuhatta tuhlaisin pieninä erinä lähivuosien aikana. Yhtenä tuhlauksen muotona voisi olla erillinen pelisalkku, jossa löisi vetoa kurssinousujen tai -laskujen puolesta.

  Sijoittaminen olisi kyllä stressaavaa, koska mikään ei tunnu nyt halvalta, ei osakkeet, ei asunnot.

  Sillä kuuluisalla neljän prosentin säännöllä miljoonalla eläisi kyllä loppuikänsä normaalia elämää, vaikkei palkkaa enää saisi.

  Ai niin: Pim, nyt heräsit. Tilillä 160 euroa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi laittaisit 200 000 Norwegianille? Itse pyrkisin tosiaan siihen, että koko summa työskentelisi minulle ja tuo 2000€ ei vielä kuulosta kovin suurelta työskentelyltä jos puhutaan 200 000 sijoituksesta :) Mutta toisaaltaan tarvitseeko sitä passiivista tuloa sitten niin paljoa? Hankala sanoa.

   Itselläni on toisaaltaan vielä edessä talon hankkimiset jne. mihin tarvitsen suuremmat tulot, koska en tuntuisi tuhlaukselta tässä vaiheessa korkoa korolle ilmiön tajuttuani sijoittaa suuria summia suoraan taloon, missä itse asun.

   On tämä elämä tosiaan hankalaa, kun joutuu pohtimaan miten stressaavaa olisi jos unelmat toteutuisivat. :D

   Poista
  2. Kuten Kinski tuossa alempana jo kirjoitti, noin suuresta summasta kannattaa jo laittaa inflaatiosyöpönkin uhalla osa korkoihin. Norwegianin varmahko korkotuotto on parempi kuin lyhyen koron rahastojen. 200.000 euroa taitaa olla Norjan talletussuoja, tuosta tuo summa tuli ensimmäisenä mieleen.

   Poista
 3. Tuollainen summa on jo niin iso, että taatusti pitäisi miettiä, ettei menetä kovin ison osaa. Koska riskiähän pörssissä myydään, ei automaattisia tuottoja. Talletuksiin panisin puolet ja loput esimerkiksi Warren Fyffetin esittämällä tavalla, ajallisesti hajauttaen. Itse asiassa paljon pienemmällä salkulla pohdi koko ajan käteisen rajua korotusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin summa on tosiaan jo niin suuri, että sen sijoittaminen tuntuu hankalammalta. Toisaaltaan mietin, että sijoitanko oikein pienen summan rahaa, jos sijoittaisin suuremman summan eri tavalla? Itselleni siis ero olisi todennäköisesti siinä, että sijoittaisin asuntoihin siinä vaiheessa kun se olisi mahdollista.

   Poista
 4. Minä olisin varmaan niin tyhmä, että ostaisin vaan riskillä tuolla koko summalla asuntoja, kahdesta eri kaupungista. Asuntojen hirmuisen rajuun hinnanheiluntaan en usko (pitäisi varmaan uskoa), eli voi olla että toteuttaisin ostot aika nopsakkaankin (tai jopa kokonainen talo asuntoja?). Velkavipua en asuntoihin noin isolla summalla uskaltaisi ottaa. No ehkä 300.000 velkaa eli asuntoihin olisi pääomaa 1.300.000 euroa. No, tätä kirjoittaessa jo käännän kelkkaa, ostaisin osinkoa maksavia osakkeita 300000 eurolla ja 30% velkavivulla asuntoja miljoonalla. Osakkeet ostaisin kahteen kolmeen vuoteen hajautettuna. Asunnot heti kun kokonainen kerrostalo (tai joku kokonaisuus) löytyisi eli kerralla, sen hetken markkinoiden paras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saisi ainakin maksimoitua tuotot. Itse en lähtisi enää leikkimään velkavivuilla tuossa vaiheessa. Olisin jo tyytyväinen kun saisin tuon summan työskentelemään. Tai sitten tästä sijoittamisesta tulisi vain elinikäinen harrastus ja ottaisin kumminkin. Tällä hetkellä kumminkin mietin vain, että miljoonan sijoittamalla voisi jo elää oikein hyvin.

   Poista
 5. Kyllä se menisi lähes koko potti osinkoaan kasvattaviin laatuosakkeisiin vähitellen. Välivarastona pitäisin norskipankkia. 100 tonnia voisi säästää pahan päivän varalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin kaikilla tuntuu olevan vähän eriäviä ajatustapoja asiasta. :) Mielenkiintoista.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€