Kirja-arvostelu – The Intelligent InvestorArvosijoittamisen ehdoton klassikko. Benjamin Grahamia pidetään usein arvosijoittamisen isänä. Hänen kirjansa *The Intelligent Investor on vanha, mutta yhä relevantti kirja, minkä oppeihin jokaisen sijoittajan kannattaisi tutustua. Sijoittamisen maailmassa ei varmasti ole yhtään kuuluisampaa kirjaa eikä ihme.

Benjamin Graham esittelee ajan testaamia sijoitusvinkkejä osakkeiden valinnassa ja arvioinnissa, sekä edelleen vallallaan olevia käsityksiä sijoittamisesta ja miksi ne eivät vain toimi. Lukiessa näinkin vanhaa kirjaa, on uskomatonta, miten moni sijoittaja edelleenkin sijoittaa päinvastaisilla menetelmillä, vaikka kirja on saavuttanut niin suuren suosion. Kommentoidussa versiossa (suosittelen) todetaankin, että niin moni on lukenut kirjan, mutta epäonnistunut oppimaan sen keskeisimmän sanoman ja siten epäonnistunut omassa sijoittamisessaan.

On kumminkin huomattava, että kirja on kirjoitettu kauan sitten ja kieli on jokseenkin raskaan tuntuista aina välillä. Ymmärrettävää, mutta en välttämättä suosittele kirjaa ensimmäiseksi sijoituskirjaksi, vaikka se ikään kuin onkin perusta kaikelle muulle. Sen ymmärtäminen voi vaatia hieman enemmän ymmärtämistä, kuin ensimmäistä kirjaansa lukeva sijoittaja mahdollisesti ymmärtää. Lisäksi suosittelen kommentoidun version lukemista, esimerkiksi itse luin Jason Zweigin kommentoiman version, missä joka toinen kappale kertaa edellisen kappaleen ja pistää sen nykypäivän valoon ja sitä kautta tekee ymmärtämisestä helpompaa.

Kun aloitin lukemaan kirjaa, oletuksenani oli, että kirja käsittelisi pelkästään osakesijoittamista, mutta yllätyksekseni kirjan alku puolella varsinkin käsiteltiin hyvin paljon joukkovelkakirjoja. Itse en allekirjoita sitä osaa kirjasta. Toisin kuin Graham väittää, mielestäni joukkovelkakirjoihin sijoittaminen ei ole järkevää, jos on aikaa odottaa. En tiedä miten muut asian kokevat, mutta itse kallistuisin vaikka indeksirahastoihin jos suora osakesijoittaminen ei ole oma juttu.


Vaikka kirjasta löytyy negatiivisia puolia on se edelleen todella mielenkiintoinen kirja luettavaksi ja suosittelen sitä jokaiselle sijoittajalle jossain vaiheessa.

Kommentit

  1. Hyvä kirja. Itsekin lukenut. Koin, että alkuperäinenkin ilman kommentteja on varsin helppolukuinen. Nykyään tehdään paljon vaikeampaa sijoittamisesta, kuin tuolloin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisä kappaleet tuovat asiat nykypäivän valoon ja niistä huomaa, että ei tajunnut kaikkea kun luki kyseistä kappaletta. Mutta siinäkin voi olla kyse siitä, että olen vielä suhteellisen uusi sijoittaja enkä välttämättä ymmärrä kaikkea.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€