Miten media suhtautuu vaurauteen ja sen vaikutuksetMedian käsitys vauraudesta ja rikkaudesta on pääsääntöisesti todella yksitoikkoista. Jälleen juhannus viikonloppuna silmääni sattui artikkeli kauppalehdessä: Amerikkalaistutkimus: Vasta kaksi miljoonaa tekee varakkaaksi. Mielestäni tutkimuksen uutisointi on malliesimerkki siitä, miten vaurauteen suhtaudutaan yleisesti ja miten media muokkaa tätä käsitystä.

Artikkeli on jo otsikoitu ikään kuin Amerikkalaistutkimus olisi todistanut, että jos haluaa olla vauras, tarvitsee 2 miljoonaa. Artikkeli lähteekin purkamaan tätä tutkimusta todeten, että mielipidemittaus mittaa, että vaurauden määritelmä on noussut kokoaika korkeammalle. Hetkonen, mielipidemittaus? Aivan. Kyse on vain siitä, miten vauraus nähdään yleisesti. Artikkeli ei mitenkään korosta sitä, että kyse on vain yleisestä mielipiteestä ja siitä, että amerikkalaiset ovat nostaneet käsitystään vauraudesta taas astetta korkeammalle.

Vauraushan ei ole mikään absoluuttinen totuus. Vaurauteen liittyy monia tekijöitä ja tärkein on se, miten itse sen koet. Milloin olet vauras? Harva suomessa varmaan pitää itseään vauraana jos on 10 000€ tilillä, mutta jos sijoituksesi tuottavat 1000€ kuussa, oletko jo vauras? No, se on jokaisen itse päätettävissä. Huomioitavaa on kumminkin, että ainakin Amerikassa on käsitys vauraudesta karannut käsistä. Mielestäni ei tarvitse olla 10% rikkaimman amerikkalaisen joukossa ollakseen vauras. Artikkelissa nimittäin todetaan, että 10% amerikkalaisista on miljonäärejä. Kuulostaa aika hurjalta oletukselta.

Suomessa on todennäköisesti aivan sama ongelma. Oletetaan, että tarvitsee olla ökyrikas, että voi olla vauras. Jos kumminkin katsomme vaikka yleistä käsitystä täällä sijoitusblogeissa, on jo taloudellinen riippumattomuus mahdollista viimeistään 600-700 tuhannen euron paikkeilla. Osalle riittää vähemmänkin. Jos se ei ole vaurautta, niin mikä sitten? Mielestäni voidaan vielä huomata, että taloudellinen riippumattomuuskaan ei ole välttämätöntä siihen, että voi pitää itseään vauraana.

Mikä omasta mielestäni on vaurautta? No, se on hieman hankala arvioida. Todettakoon, että mielestäni vauras on, kun rahasta ei tarvitse huolehtia tai kun omaisuutta on tarpeeksi, että on itse tyytyväinen. Huolettomuudella en tarkoita taloudellista riippumattomuutta. Lähinnä sitä, että useamman vuoden työttömyys ei tarkoita, että elämänlaadusta tarvitsee karsia. Tähän voidaan hyvin sisällyttää valtion tuet. Suomessa vauraus on tosin vaikea määritellä, kun jokainen saa jotain. Ehkä, haluaisinkin määritellä oman käsitykseni vauraudesta siihen, että on paljon omaisuutta suhteessa keskivertoon. Eli, asunto/talo maksettuna ja tilillä tarpeeksi rahaa tai sijoituksia. Mitään tarkkaa summaa en osaa itse antaa.

Kirjoituksen tarkoituksena oli tuoda esiin, miten media johdattaa normaalin ihmisen ajattelemaan, että tarvitsee miljoonia ollakseen vauras. Tämä ei todellakaan pidä paikkaansa. Sijoittaminenkin on usein hullujen hommaa ja siinä vain polttaa näppinsä. Jopa mediat kuten kauppalehti lietsovat käsitystä siitä, että vauraaksi tullaan vain tuurilla tai perimällä. Toivoisin, että käsityksestä päästäisiin eroon pikkuhiljaa, mutta todennäköisesti ei. Vai pitäisikö tässä kiittää mediaa siitä, että itsellä on helpompaa, kun keskiverto henkilö ei ymmärrä miten yksinkertaisilla tavoilla voi rakentaa omaa vaurauttaan?

Kommentit

  1. Media suhtautuu liioittelevasti tähän niin kuin moneen muuhunkin asiaan. Sama kuin pörssiromahdus, muutaman vuotta jo siitä tullut luettua eri medioista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, aivan. Todennäköisesti romahdus tulee, kun media puhuu varmasta kasvusta :)

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€