Onko sijoitetulla rahamäärällä väliä? – PohdintaUsein kuulee sanottavan, ”en voi sijoittaa tarpeeksi, niin ei minun kannata sijoittaa”. Tämä on mielestäni lähtökohtaisesti väärä ajatustapa. Se onko järkeä sijoittaa pieniä summia kerralla ja onko järkeä sijoittaa, jos pystyy säästämään vain pieniä summia kerralla ovat aivan eri asioita. Jos pystyt säästämään vain pieniä summia, ei sinun tarvitse sijoittaa pientä summaa saman tien, voit myös kerätä useamman erän näitä pieniä summia. Yhdessä niistä tulee tietenkin suurempi summa. Tästä on moni kirjoittanut jo aikaisemmin. Kirjoituksen tarkoituksena onkin pohtia mitä eroa on pienillä ja suurilla summilla, vai onko niillä edes eroa, arvoa lukuun ottamatta?

Kirjoitin viime vuonna kirjoituksen Miten sijoittaisit miljoona euroa?. Kirjoitus on aina aika ajoin noussut viikon luetuimpien tekstien joukkoon, se selvästi siis kiinnostaa monia. Kirjoituksessa pohdin miljoonana euron sijoittamista, jos sellainen mahdollisuus tulisi eteen. Mietin kumminkin aina välillä kysymystä uudelleen: ”jos minun pitäisi sijoittaa miljoona euroa, näyttäisikö osakesalkkuni samalta?”. Mielestäni jokaisen olisi hyvä kysyä itseltään, ”olisiko yritysomistukseni saman kokoiset suhteessa, jos salkkuni arvo olisi miljoona euroa?”.

Moni varmaan toteaa, että salkusta löytyy paljon pieniä sijoituksia mihin ei laittaisi rahaa samassa suhteessa, koska summa olisi useita tonneja useiden satojen sijasta. Jos näin on, on kumminkin hyvä kysyä itseltään ”miksi ei?”, ja miettiä vastausta. Kysymys voi saada huomaamaan, että kaikki sijoitukset mitä on tehnyt eivät ole ”sijoituksia” vaan ”spekulaatioita”, jos siis haluamme erotella spekulaation sijoittamisesta. On kumminkin hyvä myös huomata, että syy sijoitukseen on voinut tuntua fiksulta aikanaan ja nyt asia ei enää ole niin, mutta jälleen on hyvä miettiä olisiko pistänyt suhteessa yhtä paljon rahaa siihen, jos kyse olisi ollut vaikka 10 kertaa suuremmista summista?

Onko siis eroa, jos sijoitat 15 euroa ja jos sijoitat 15 000 euroa? Ovatko periaatteet sijoittamiselle eri? Moni varmasti vähättelee 15 euron arvoa suhteessa 15 000 euroon, mutta kannattaako 15 euron sijoittamisessa ajatella eri tavalla, kuin 15 000€ sijoittamisessa? Mielestäni on hyvä miettiä tätä asiaa, eikä antaa tunteiden määrittää sijoituskäyttäytymistä. Monelle sijoittajalle 15 euron sijoitus ei tunnu missään siispä sen sijoittaminen ei tunnu niin vaikealta. Sama asia koskee myös montaa ”ei sijoittajaa”, jotka todennäköisesti ajattelevat, että ei niin pieniä summia kannata sijoittaa.

Mitä väliä jollain 15 eurolla, eihän tässä ole mitään järkeä” voin jo kuulla mielessäni, kun joku turhautuu ajatukseen. Kyse ei kumminkaan ole niinkään summasta, vaan ajatuksesta sijoittamisen takana. Miksi sijoittaisit 1000 euroa eri tavalla, kuin sijoittaisit 10 000euroa? Emotionaalisesti nämä summat tuntuvat hyvinkin erilaisilta. Monissa sijoituksissa niiden merkitys on kumminkin olematon. Kymmenentuhatta euroa hyväksytään markkinoilla monissa osakkeissa ihan yhtä helposti, kuin 1000 euroakin. Poikkeuksena voidaan pitää First North pörssin yrityksiä, missä kukaan ei välttämättä ole myymässä 10 000€ arvosta osakkeita kerrallaan, mutta merkitys on silti hyvin marginaalinen. Ainoat jotka huomaavat eron, ovat ostaja ja myyjä. Yrityksen kurssi tuskin siitä muuttuu, korkeintaan prosentin murto-osan, jos kukaan ei ole myymässä tarpeeksi.

Pienen ja suuren sijoituksen ero onkin usein vain ihmisten tunteiden tasolla merkittävä. Sen vaikutus sijoitusmenestykseen, ei ole sen suurempi, kuin mitä se on osana sijoittajan salkusta. Tähän väliin on hyvä painottaa salkun kokoa. Jos sijoittajan salkun koko on 10 000 euroa, on 1000 euroa merkittävämpi osa kyseisen sijoittajan salkusta, kuin se on 100 000 euron salkusta. Se miten 1000 euroa kannattaa sijoittaa, riippuukin pitkälti sijoittajan salkun koosta. Tuhat euroa tuskin on kenellekään muulle pieni raha, kuin Amerikan julkkiksille ja presidentille, mutta sen takia he ovatkin niin huonoja rahojensa kanssa. Miksi siis 10 euroa tuntuu pieneltä ja merkityksettömältä raha määrältä, kun se voi olla yhtä merkittävä osa tuhannen euron salkusta, kun 1000 euroa on sadantuhannen salkusta?

Mikä siis on liian pieni summa sijoitettavaksi? Tähän voi varmasti jokainen keksiä loogisen vastauksen tutkimalla valitsemansa sijoitusmuodon kuluja ja muita vaatimuksia. Harvemmin pystyy laittamaan yhtä euroa kerrallaan muualle, kuin säästöpossuun, eikä vielä 15 euroakaan ole monilla osakevälittäjillä kannattava kertaostoksen suuruus kulujen takia. Viisitoista euroa voidaan kumminkin jo sijoittaa esimerkiksi Nordnetin* superrahastoihin ilman kuluja. Itse välillä sijoitan jopa 15€ osingot suoraan takaisin osakkeeseen Nordeassa, koska kulut ovat vain prosentin. Tässäkin on kumminkin hyvä huomata, että prosenttikin alkaa tuntua pidemmän päälle. Itse olen kumminkin sen hyväksynyt. Liian pieni summa sijoitettavaksi onkin mielestäni lähinnä vain kulusidonnainen asia. Milloin kuluja tulee kohtuuttomasti summaan nähden.

Entä onko liian suuria summia sijoitettavaksi? Liian suuria summia todennäköisesti on olemassa. Ainakin jos haluaa sijoittaa markkinoilla. Otetaan esimerkkinä, vaikka miljoonan euron kertasijoitus yhteen yritykseen. Se on jo niin suuri summa, että monen pienemmän yrityksen kurssi todennäköisesti muuttuisi hetkeksi, jos ostaa kaikki myytävänä olevat osakkeet piittaamatta hinnasta. Lisäksi en ole ihan perillä siitä onko yksityishenkilöllä ns. liputusvelvollisuus jos hän ostaa useamman prosentin pörssinoteeratusta yrityksestä. Vai onko liputusvelvollisuus yrityksellä. No nämä kysymykset eivät varmasti ole ajankohtaisia monelle sijoittajalle enkä todellakaan suosittele, että kukaan sijoittaa miljoonaa euroa kerralla yhteenkään yritykseen, ellei salkku ole niin iso, että miljoonan merkitys on suhteessa yhtä paljon, kuin 1000€ useimmille meistä. Tästä voimme huomata, että liian suurilla sijoituksilla on vain teoriassa väliä useimmille sijoittajille.

Kirjoituksen tarkoituksena ei ollut saada jokaista miettimään mihin laittaa jokaisen kympin mitä löytää vaan kannattaako muutaman satasen sijoitukset, jos ei olisi valmis pistämään 10 000€ olettaen että salkku olisi x kertaa isompi. Olemme kumminkin kaikki harmillisen hyviä vähättelemään tällaisia vertailuja mielessämme, joten sen teho ei ole yhtä hyvä, kuin mitä tilanne oikeasti olisi. Jokainen voi kumminkin yrittää ja pyrkiä rationalisoimaan oman sijoituskäyttäytymisensä. Se jos joku, on mielestäni etu osakemarkkinoilla.


Kuvalähde: Pixabay - Bruno Glätsch

Kommentit

 1. Minun mielisijoitusumma on 6000 euroa, vaikka sijoitussuunnitelmani sanoo 3500 e per yhtiö. Toisaalta pupupöksynä en osaa juuri nyt ostaa mitään osakkeita....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi tietenkin olla hyvä "pakottaa" itsensä ostamaan aina suurilla summilla. Ei tule tehtyä hätiköityjä päätöksiä niin helposti.

   Poista
 2. Vahvalla mutulla olen sitä mieltä ettei pienillä tuloilla osteta samoja osakkeita kuin isoilla. Jos 2000 tuloilla ostat 10% osakkeita on siinä kulut jo isommat. Lisäksi tämä summa on sinulle niin "tärkeä" ettei sen kanssa voi ottaa samalla tapaa riskiä. Taas 10000 tuloilla 10% osakkeita on jo ihan järkevä kuukausierä ja jos sen sattuisi häviämään niin eipä sekään paljoa paina kun eläminen on helppoa jo ilman sijoitustuloja. Pienillä tuloilla pysytään seifti linjalla ja isommilla voi ottaa riskiä ja samalla pelata seiftiä. Toki pienillä tuloilla juuri riskillä päästään ylös, mutta riskin realisoituessa esim 2000 tappiona puhutaankin ajallisesti 10kk sijoitusvaroista. Aina kuitenkin kannattaa sijoittaa oli se sitten se 15 tai 15000 ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvailemassasi tilanteessa ero on lähinnä psykologinen. Itselläni ei ole paljoa 2000€ suuremmat tulot, mutta sijoitan noin 1000€/kk. Tosin minulla ei ole lapsia. Enkä asu yksin. Parempi puoliskoni tienaa vielä vähemmän. Hänkin sijoittaa useamman satasen kuukaudessa, mutta vain indeksirahastoon, koska ei ole sijoittamisesta kiinnostunut.

   Ihmiset tuppaavat ajattelemaan, että 10000€/kk tienaava sietäisi 10000€ menetyksen paremmin, kuin 2000€/kk tienaava 2000€ menetyksen. Tosiasiassa se on kumminkin yhtä suuri osa hänen tuloistaan myös.

   Ero on, että riski tuntuu suuremmalta, koska se on rahassa suurempi. Jos haluaa ymmärtää ihmisten ajatusvirheitä rahamääristä paremmin, suosittelen lukemaan Thinking, fast and slow kirjan. Se käsittelee asiaa suhteellisen paljon.

   Haluan kumminkin huomauttaa, että en yritä väheksyä sitä etteikö 10000€/kk tienaavalla olisi paremmat mahdollisuudet sijoittaa suhteessa 2000€/kk tienaavaan. Me ihmisinä vain haluamme liittää rahaan liikaa tunnearvo suhteessa muuhun loogiseen numeroiden pyörittelyyn.

   Ja lopuksi vielä haluan varmuuden vuoksi sanoa, ettei kenellekkään jää epäselväksi: en anna sijoitusneuvoja, enkä neuvoja riskinottamisessa.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€