Harkinnassa Tobii AB

*
Tarkoituksenani ei ollut lisätä enempää yhtiöitä salkkuuni, mutta sitten huomasin erään mielenkiintoisen yhtiön kurssin tulleen alas melko rajusti vuoden takaisesta. Tobii on ruotsalainen silmänliikeseurantaan erikoistunut yritys. Se on omien sanojensa mukaan markkinajohtaja silmäliikeseurantajärjestelmissä sekä ”apuvälineissä” (assistive technologies) että tutkimusvälineissä. Lisäksi Tobii tavoittelee merkittävää osaa tulevaisuuden silmänliikeseurannan komponenttimarkkinoista. Tobii koostuu kolmesta eri osasta Tobii Pro (tutkimus), Tobii Dynavox (assistive technologies) ja Tobii Tech (komponentit ja kuluttajatuotteet). Yhdessä osat muodostavat Tobii Groupin.

“Tobii is the world leader in eye tracking, holds more than 50% of the global eye-tracking market and has many times higher sales than its closest competitor.” – Tobii.com

Tobiin tämän hetkinen osuus markkinoista on siis heidän laskelmiensa mukaan yli 50%, tosin itse suhtaudun markkinoiden koon arviointiin aina hieman varoen. Mielestäni on hyvin vaikea väittää mitään tarkkaa kokonaismarkkinoista nykypäivänä, mutta tärkeintä tässä on mielestäni se, että kukaan muu ei ainakaan tällä hetkellä ole yhtä suuri kuin Tobii. Se on jo itsessään merkittävää.

Silmänliikeseurannalla on pidempi historia, kuin moni edes tietää. Kaikki eivät välttämättä edes tiedä mitä se on, mutta silmänliikkeitä on yritetty seurata jo yli 100 vuotta. Wikipedian mukaan ensimmäiset tietotekniset ratkaisut olivat jo 1980-luvulla. Silmänliikeseurannan hyödyntämisessä on tähän saakka ollut teknisiä ongelmia, eikä niitä ole ymmärtääkseni vieläkään ratkaistu. Niiden tarkka käyttö vaatii kalibroinnin joka kerta, kun niitä käyttää. Se on tarkoittanut, että niiden yleinen käyttö on tähän mennessä ollut hyvin vähäistä. Olemme kumminkin tulleet siihen pisteeseen muun teknologian kehityksessä, että emme enää yritä tehdä asioita pelkästään käyttäen yhtä keinoa. Emme esimerkiksi ole olleet riippuvaisia hiirestä ja näppäimistöstä moneen vuoteen. Tilalle tuli ensiksi kosketusnäytöt, sen jälkeen kosketusnäyttöllisiin laitteisiin lisättiin vaikka mitä teknologiaa. Kännykät esimerkiksi ovat nykyään pullollaan erilaisia komponentteja kiihtyvyysantureista sormenjälkitunnistimiin. Moni käyttääkin erilaisia laitteita tietämättään ja luulen, että silmänliikeseurannassa tulee tapahtumaan sama.

En usko, että tulemme käyttämään silmiämme kontrolloimaan televisiota tai kännykkäämme, kuten nykyään kontrolloimme niitä sormella, mutta todennäköisesti yksi tulevaisuuden komponentti kännykässä tulee olemaan katseentunnistin. Katseentunnistimella tarkoita, että kännykkä tietää milloin sitä katsotaan ja jos sitä ei katsota, voi se mennä ”nukkumistilaan”. Autoissa on jo alettukin ottamaan käyttöön katseentunnistimia mitkä hälyttävät, jos kuljettaja on nukahtamassa. Mahdollisuuksia on monia.

Syy mikä saa minut epäröimään ostosta on osittain sama syy, mikä saa minut harkitsemaan ostosta. Silmänliikeseurantajärjestelmien kysyntä tulee kasvamaan tulevaisuudessa ja teknologiayritykset alkavat herätä niiden mahdollisuuksiin. Ongelma onkin, pystyykö Tobii pitämään asemansa tai edes pysymään suurena osana markkinoita. Apple osti juuri Tobiin pääkilpailijan SMI:n ja poisti sen tuotteet markkinoilta, mikä auttaa Tobiia väliaikaisesti. Se mitä Apple aikoo tehdä SMIllä on vielä mysteeri. Jos Apple lähtisi kilpailuun mukaan, niin muutaman sadan miljoonan liikevaihtoa takova Tobii joutuisi pahimmassa tapauksessa laskemaan voittomarginaaliaan, mikä on tällä hetkellä hyvä 70%, mutta edes se ei tällä hetkellä pidä Tobiia voitollisena yrityksenä.

Syy miksi Tobii ei tällä hetkellä ole voitollinen on jatkuva investointitarve. Tobii sijoittaa satoja miljoonia ruotsin kruunuissa tutkimukseen ja kehitykseen. Kun koko vuoden liikevaihto on 1.08 Miljardia kruunua, ovat investointikulut hyvin merkittävät. Jälleen on kumminkin todettava, että jos Tobii alkaisi nyt keskittymään tuloksen kasvattamiseen tekisi se suuren virheen. Lopulta kysymys onkin: ”Tuottavatko investoinnit kilpailuetua markkinajohtajalle mihin muut eivät pysty vastaamaan?”. Valitettavasti investoiminen tutkimukseen ei automaattisesti tarkoita tuloksia, mutta ilman niitä edistystä ei ainakaan synny.

Lopuksi vielä lyhyesti Tobiin viime vuoden tilikaudesta ja ennusteista. Tobiin liikevaihto oli 1084 Miljoonaa (SEK) mistä syntyi 185.9 Miljoonan (SEK) tappio. Verrattuna edellisvuoteen liikevaihto kasvoi vain 3%, mutta tappiot yli kaksinkertaistuivat. Syynä tähän Tobii itse antoi tuoteportfolion uusimisesta johtuvan väliaikaisen myyntien heikkenemisen ja Tobii Techiin jatkuneet ja kasvaneet investoinnit. Tämä ei luonnollisesti vakuuttanut sijoittajia, eikä varsinkaan ennusteet siitä, että yhtiö ennustaa olevansa kannattava vasta 2020. Luvuista johtuen yhtiön markkina-arvo on laskenut viime vuoden aikana noin 33%. Se on nyt lähellä kaikkien aikojen halvinta pörssihintaa, mutta vielä noin 25% korkeammalla, kuin listautumishinta vuonna 2015.

Sijoittaminen tarkoittaa mahdollisesti erittäin hyvää hintaa yhtiöstä, mutta vain jos sen ennusteet liiketoiminnan kasvusta ja markkinoiden kasvuennusteet pitävät paikkansa. Riski on suurempi, kuin muissa yhtiöissäni, koska näyttöä tuottavuudesta ei vielä ole. Olen itse kumminkin vakuuttunut alan potentiaalista ja se tekeekin yhtiöstä houkuttelevan sijoituskohteen tässä hinnassa. Jos hinta putoaa vielä vähän, niin todennäköisesti ostan yhtiön osakkeita noin 1000€ osuudella. Jos hinta käy alle 30 SEK (nykyinen 33.7 SEK) niin tartun tilaisuuteen. Jos ei, niin mietin vielä.

Vastuuvapauslauseke: En omista Tobiin osakkeita vielä. Suunnittelen mahdollisesti ostavani niitä, mutta en ole tehnyt päätöstä. Kirjoituksen tarkoituksena ei ole ehdottaa Tobiin sijoittamista enkä voi suositella sitä, jos ei ole varma, että tietää mitä tekee. Tobii on mielestäni korkean riskin sijoituskohde. Kirjoituksen tavoitteena ei myöskään ole kertoa mikä pitää tai ei pidä paikkaansa, vaan se perustuu täysin omiin mielipiteisiini.


Kuvalähde: Tobii AB - https://www.tobii.com/group/news-media/image-gallery/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€