Kuukauden ostos Gofore


osto gofore


Siitä onkin jo hetki aikaa, kun Goforea sai viimeksi kohtuulliseen hintaan. Yhtiö on kasvanut vahvasti koko koko vuoden. Vaikka yhtiön oma arvio kasvusta olikin alkuvuonna hieman ylioptimistinen, niin se on silti saavuttanut noin 29% kasvun liikevaihdossa ensimmäisten kolmen kvartaalin aikana.

Yhtiön arvo laski kyseisen tuloksen jälkeen 7.3€ tuntumaan osakkeelta. Yhtiön liian positiivinen oma arvio pakotti yhtiön antamaan tulosvaroituksen, koska yhtiö ei todennäköisesti ylläkään kuin 30% kasvuun tänä vuonna. Aika harmillinen tilanne. Päätin siis jälleen lisätä osakkeita salkkuuni. Ostin osakkeita 7.32€/kpl hintaan.

Muutama päivä myöhemmin Gofore julkaisikin lokakuun tuloksen, mikä oli paras kuukausi tähän mennessä ja se sai kurssin taas 4.3% nousuun. Toivottavasti julkaisevat vielä uuden tulosvaroituksen, luokkaa ”yllämme vain 25% kasvuun tänä vuonna ja liikevoittomme tulee olemaan vain 14%”. Eiköhän sillä saataisi taas kunnon alamäki aikaisiksi.

Toisaalta Goforesta on mielestäni tulossa tylsempi ja tylsempi yhtiö. Se kilpailee samoilla markkinoilla esim. Tiedon ja Digian kanssa, mitkä ovat molemmat yhtiöitä, joihin en tällä hetkellä itse sijoittaisi. Tiedon strategian muutos tosin teki siitä hieman houkuttelevamman, mutta kuten arvata saattaa se aiheuttaa väliaikaisia ongelmia yrityksen sisällä eikä takaa muutosta.

Viime aikojen yritysosto buumin seurauksena, olenkin miettinyt, voisiko joku yritys mahdollisesti ostaa Goforen? Gofore tarjoaisi joukon osaavaa väkeä ja sen ängettyä isojen poikien markkinoille (esim. valtiolliset jutut), voisi joku iso talo kiinnostua ostamaan yrityksen.

Mikä talo sitten olisi sopiva siihen? Ensimmäisenä mieleen tulee Tieto. Se on tarpeeksi iso, että rahat voisivat löytyä myös Goforen kokoisen yrityksen ostoon. Ongelmaksi muodostuukin todennäköisesti kulttuurien yhteensopimattomuus. Osto tulisiki tehdä yritysvaltauksena, koska jos työntekijöiltä kysyisi Goforella: ”Haluatteko Tiedolle töihin vai jatkaa Goforena?” vastaus olisi 90% varmuudella ”Jatkaa Goforena”.

Yritysvaltauskin menisi pieleen, koska Goforen työntekijät ovat sen voimavara. Jos Tiedon tyyppinen yritys ryhtyisi valtaukseen, kaikki merkityksellisimmät henkilöt katoaisivat kilpailijoiden seuraan. Ainut tapa miten Tieto voisi yrityksen ostaa on, että se lupaisi pitää yrityksen itsenäisenä osana Tietoa, mutta siinä ei välttämättä taas olisi kovin paljon järkeä.

Toisena vaihtoehtona on CGI. Se toimii samoilla markkinoilla ja se on viime vuosina nostanut omaa asemaansa Suomen markkinoilla. Sille sopisi aika luonnollisesti ostaa yksi merkittävimmistä kilpailijoista pois. Sen ongelmaksi todennäköisesti muodostuisi sama, Gofore ei välttämättä innostuisi.

Muita vaihtoehtojakin mahdollisesti on, mutta en itse niitä tunne ja ne saattaisivat tulla ulkomailta tapana laajentua Suomen markkinoille. Suomessa vähemmän tunnettu yritys saattaisi ostaa Goforen ja sitä kautta ostaa itselleen jalansijan Suomen markkinoilta. Näitähän on nähty.

Toivottavasti kyseinen skenaario ei tapahdu ihan vielä. Haluaisin kasvattaa osuuttani yrityksessä vielä merkittävämmälle tasolle ja voisin sitten luopua yrityksestä ennen kuin siitä tulee liian suuri kasvaakseen yhtä nopeasti kuin nyt.

Enkä edes tiedä onko skenaario mitenkään todennäköinen. En vain ole aiemmin miettinyt sitä.

Disclaimer: En ole sijoitusasiantuntija. Kaikki mitä kirjoitan, on omia mielipiteitäni ja ajatuksiani. Niitä ei tule ottaa sijoitusneuvoina.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€