Kuukauden sijoitukset kesän kiireiden keskelläkesän kiireet


Kevät ja kesä ovat olleet kiireisiä, mutta kuukausittaisesta sijoittamisesta ei tarvitse luopua. En ole ehtinyt/ jaksanut kirjoitella blogia nyt kesän ja kevään aikana. Tekemistä on riittänyt ilmankin. Luulen kuitenkin, että syksyn tullen tilanne taas rauhoittuu ja ehdin useammin istua tietokoneen ääreen pohdiskelemaan. Toistaiseksi pyrin kirjoittamaan ainakin tämän kuukausittaisen ”ostoilmoituksen”.

Tässä kuussa ostokohteeksi valikoitui, mikäs muukaan kuin iki-ihana Vincit.

Leikin tulella, tiedän sen. Tarkoitus oli lopettaa Vincitin ostot jo kaksi ostoerää sitten. En kuitenkaan voinut kuvitella tilannetta, missä kasvava yhtiö menettää kuudenneksen arvostaan yhden epämääräisen negarin takia. Ehkä tuo negatiivinen tulosennuste opettaa minulle pitkällä tähtäimellä miksi kannattaa myydä lupaavat sijoitukset tappiolla, kun yritys sellaisen julkaisee. Tällä hetkellä en kuitenkaan voi olla ymmärtämättä tulosvaroitusta muuten kuin huonona sijoittajaviestintänä.

On totta, että tulosvaroitusta tuskin annettaisiin, jos siihen ei olisi painavaa syytä. Voin siis olla lähes varma, että Vincitin suhteellinen tulos ei kasva tänä vuonna. Sana suhteellinen on mielestäni kuitenkin se avainsana tässä. Suhteellinen, kun ymmärtääkseni tarkoittaa, että tuloksen kasvu on silti mahdollinen. Se ei vain ole yhtä suuri suhteessa liikevaihtoon. Liikevaihdon oletetaan silti kasvavan.

En ole kovin huolissani yrityksen tulevaisuudesta, mutta en tiedä tuleeko yrityksen tuotteistamisyrityksistä mitään. Milloin yritys luovuttaa omien tuotteidensa kehityksen kanssa? Entä mitä käy jo solmittujen sopimusten kanssa, jos päätetään luovuttaa ja kuopata kehityshankkeet? Halpaa se tuskin tulee olemaan. Siinä piilee suurin riski.

Oli miten oli, Vincitiä ei ole saanut näin halvalla pörssistä aikaisemmin. Heti listautumisen jälkeen Vincitin arvo kohosi reilusti nykyistä hintaa korkeammalle ja on pysynyt siellä tähän saakka. Nyt epämääräinen varoitus aiheutti paniikin ja päätin ostaa sian säkissä. Ostin 100 osaketta lisää hintaan 4.96€/kpl. Omistan nyt 1132 yhtiön osaketta.

Olen yrittänyt päättää miten toimin seuraavan kuun sijoitusten kanssa. Jos nykyinen tilanne jatkuu, ostanko lisää? Vai ostanko lisää vasta, jos arvo laskee entisestään? Nykyisellä tuloksella sijoitus maksaa itsensä takaisin yhdeksässä vuodessa ( p/e = 9).

Todennäköisesti taivun ostamaan vielä toisen erän tähän hintaan, jos tilanne jatkuu. Varsinkin, kun tilanne alkaa olla se, että muiden sijoittajien toivo alkaa hiipua. Yritän yleisesti tehdä omat päätökset. Tehköön muut mitä tekevät.

Tarkistin eilen 70 suurimman omistajan ostojen ja myyntien tilanteen Vincitin sivuilta. Näyttäisikin siltä, että laskun suurin syy on rahastojen ”pakko myydä” tilanne. Ne eivät voi enää katsoa vierestä, kun arvo sulaa vaan niiden on toimittava. Siispä pari suurinta rahastoa on myynyt noin 20% omistuksistaan. Ostavat todennäköisesti takaisin, jos hinta taas lähtee nousemaan, koska niin rahastot ja sijoittajat yleisesti toimivat

Yksityiset sijoittajat taas ovat ilmeisesti ostaneet lisää. Varmasti joukosta löytyy myös panikoivia yksityissijoittajia, jotka ovat heittäneet osakkeensa pois ja kuitanneet tappiot.

Tilanne on mielenkiintoinen ja toivon, että Vincitin näkymät selkenevät vuoden sisällä, niin pääsen oppimaan tästä yhtä tai toista. Maksanko kovat oppirahat vai palkitaanko uhkarohkeus? Katsotaan.

Disclaimer: Omistan Vincittiä. Tämä ei ole osto/sijoitussuositus. En halua, että kukaan tekee mitään päätöksiä tämän kirjoituksen pohjalta. Dokumentoin vain omia ajatuksiani, että voin palata niihin tilanteen selvittyä joskus tulevaisuudessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€