Muumimukimania ja ilmaiset ämpärit – Suomalaisen unelman tavoittelua

*

Monelle talousblogien lukijalle ilmainen ämpäri ei todennäköisesti ole ensimmäinen asia mikä tulee mieleen, kun hän miettii säästämistä. Eikä muumimukien jälleenmyynti kuulosta parhaalta sijoitussuunnitelmalta. Onneksi meidän ei tarvitse vaihtaa kuin nettisivua, voidaksemme lukea Kauppalehden sivuilta pitkäjänteisen sijoittamisen hyödyistä ja Iltalehden tärkeimmistä tapahtumista, miten Arabian muumimukien ja Tokmannin ilmaisten ämpäreiden lupaus rikkauksista kimaltelee yhä useamman uskollisen jonottajan tulevaisuuden unelmissa.

Suomalaisten säästäminen on karannut käsistä. Aivan, ei se järkevä säästäminen vaan se säästäminen mikä Suomessa on sallittua. Se tuntien jonottaminen ilmaisten asioiden perässä. Viisi tuntiahan on vain numero, kun puhutaan lähes viiden euron ämpärin saavuttamisesta. Edes edellisen lauseen sanoma ei enää kuulosta järkevältä, kun se rinnastetaan perinteisiin menetelmiin säästää. ”Ämpärin saavuttaminen” on nykyajan säästämisen sallituin muoto. Suomalainen tekee mitä vain saavuttaakseen tavoitteensa ilmaisesta ämpäristä. Hulluja nuo talousintoilijat.

Osa on edistynyt ja löytänyt tiensä seuraavalle etapille. Sijoittamisen aloittaminenko vaikeaa? Yhdeksän tuntia tuskin edes kirpaisee, kun kovalla työllä tienatut eurot pääsee sijoittamaan harvinaisiin muumimukeihin. IMO – Initiaali Muumimuki Offering on päivän polttavin mahdollisuus äkkirikastua. Ostamalla yhden harvinaisen muumimukin, voit tienata jopa 50% vuorokaudessa. Kahdenkymmenen euron alkusijoitus voi tarkoittaa, että seuraavana päivänä omistamasi muumimuki voi olla jo 30€ arvoinen, koska kysyntä on harvinaisissa tapauksissa suurempaa, kuin tarjonta. Tämä merkitsee, että tienaat yli euron tunnilta, ihan vain jonottamalla.

Kovimmat sijoittajat kumminkin ymmärtävät, että ei se yksi muki rikkaaksi tee, siispä he ostavat kaiken minkä voivat. He joiden riskisietokyky on suurin saattavat sijoittaa vaikka 200€ kerralla. Jos näistä osan onnistuu myymään 10-50% tuotolla seuraavien viikkojen aikana, on jonottamisella tienannut jo lähes yhtä paljon, kuin töissä käymällä.

Joukosta erottuu vielä yksi ryhmä. He uskovat menetelmään: osta ja unohda. Kauniin muumimukin voi jättää pölyttymään kaapin perälle missä sen arvo kasvaa vuosien saatossa. Jos olisi tajunnut sijoittaa 1990-luvun alussa muumimukeihin, voisi yksittäisen muumimukin arvo olla kymmenkertaistunut. Se tekee noin 100€ per muki. Nämä unelmat kannattelevat suomalaisen unelman tavoittelijaa.

Tabuaiheet, kuten sijoittaminen ja säästäminen aiheuttavat mielenkiintoisia ilmiöitä kulttuurissa. Siinä missä säästeliäs ihminen ei elä elämäänsä täysillä, ilmaisen ämpärin tavoittelija välttää ämpärin oston onnistuessaan. Siinä missä indeksirahastot koetaan liian hyviksi ollakseen totta, harvinaisten tavaroiden ostaminen koetaan kannattavaksi investoinniksi. Kokoaikahan iltalehdessä mainostetaan muumimukinsa myyneiden menestystarinoita, tai ainakin sitä, että he tienasivat sata euroa. Nämä ja muut tavat välttää leimautumista tukevat suomalaisten minäkuvan eheyttä. Toimimalla kulttuurissa hyväksytyillä tavoilla voimme yhä kuulua normaaleihin ihmisiin ja samaan aikaan olla täysin yksilöitä, koska kuka nyt haluaisi olla samanlainen, kuin muut?

Disclaimer: Omistan muumimukeja enkä aio myydä niitä lähivuosina. Kirjoituksessa esitellyt sijoitusmenetelmät eivät ole sijoitusneuvoja eikä niitä tule uskoa. Jos asia jäi vielä epäselväksi, niin mielestäni muumimukeihin sijoittaminen on ajanhukkaa. Jokainen kumminkin päättää itse, miten sijoittaa.

*Kuvalähde: flickr.com - Antti T. Nissinen

Kommentit

 1. Minä möin vuosi pari sitten Muumi maniassa yhden mukin 150 tai olisko ollut jopa 170 euron hintaan. Muki ei ollut edes priima, mutta se oli ollut minun kahvikuppini jossain vaiheessa. Vanha se oli. Inhosin kuitenkin sen vihreää väriä ja kuvakaan ei ollut kiva. Lehdissä oli että nyt on mukin hinnat kohdillaan. Joku oli saanut mukista yli 100 euroa (selvisi pikaisella nettihaulla). Pistin kokeeksi ilmoituksen tuolla 150 tai 170 hinnalla ja niin vaan sain sen kaupaksi. Minulla kyse oli käyttämättömän tavaran myynti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukapa olisi osannut odottaa, että mukisi maksaisi niin paljon tänä päivänä. Kyseessä varmaan 1990-luvun alkupuolella ostettu muki? Ei se tyhmä ole joka pyytää :)

   Poista
 2. https://www.feissarimokat.com/2018/08/pakko-saada-muumimuki/
  ei menny kaikilla ihan putkee toi mukien hamtsarauksella rikastuminen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haha! Ehkä jos odottavat 20 päivää niin tilanne muuttuu ;) Kärsivällisyyttä...

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€