Citycon luisuu, minä tuenCityconin tulos ja näkymät eivät ole miellyttäneet sijoittajia viime vuoden aikana. Nyt suuri joukko on selvästi kyllästynyt odottamaan ja hyppäävät laivasta jo ennen kuin se uppoaa. Itseäni tämä vain ilahduttaa. En oleta cityconilta mitään valtavaa kasvuharppausta lähivuosina. En myöskään nää syytä olettaa, että tulos heikkenisi mitenkään merkittävästi. Siispä tankkasin Cityconia taas. Omistus osuuteni on nyt 1537 osaketta, tämän hetkinen arvo on 2794,266€.

Olen seurannut Cityconin laskua ja ostanut lisää 0.10€ välein, tasoittaen samalla aikaisemman omistuksen vaikutusta. Aikaisemmin tässä kuussa ostin 273 osaketta hintaan 1,879. Eilen ostin 275 lisää hintaan 1.794€. Lisäksi heti kun osinko irtosi ja kurssi laski, ostin osingoilla 22kpl hintaan 1.855 se perustui vain normaaliin tapaani pistää osingot takaisin.

Normaalisti minua hermostuttaa tehdä lisäostoksia, kun kurssi sukeltaa kunnolla yksittäisessä yrityksessä, mutta Cityconin kanssa en hermoile. Mielestäni kurssi on ylireagoinut jo turhan paljon, mutta jos se jatkaa laskuaan niin ostetaan sitten taas lisää 1.70€ paikkeilla. En oleta nopeaa palautumista, mutta kunnes investoinnit taas alkavat tuottaa niin ainakin osinko on mukavat 7.2% vuositasolla tällä hetkellä. Tosin ostoarvoon nähden osinko on noin 6,4%, mutta jos kurssi pysyy tällä tasolla ja sijoitan osingot takaisin, niin kasvatan omistustani ihan mukavaa vauhtia vielä ennakonpidätysten ja kulujenkin jälkeen. Jos kurssi taas laskee niin osingot kasvattavat omistustani entistäkin nopeammin. Jos kurssi nousee, niin markkina-arvo nousee. Ei tämä tieteenkään mikään riskitön sijoitus ole, tiedän sen. Katsotaan onnistunko seuraavassa virheessä heti Rovion perään. Tosin minulla on pitkä sijoitushorisontti eli voin ottaa paljonkin riskiä.

Olen yrittänyt ymmärtää osakkeeseen kohdistuvan laskupaineen ja ymmärränkin sen arvosijoittajan näkökulmasta. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Citycon ei lukujen perusteella ole onnistunut nostamaan itseään vaikeista ajoista ja varsinkin näin kasvukaudella sijoittajat olettavat, että yritykset kasvavat. Citycon on kasvun sijaan vain laskenut tulostaan ja ennustaa saman jatkuvan seuraavankin vuoden. Samaa myrkkyä mitä Rovio on tarjoillut. Huonon ennusteen. Tämä on tietenkin huono asia sijoittajalle, kuka haluaa nähdä kasvun ja kuulla miellyttäviä lukuja johtajilta. Itseänikin se on hieman huolestuttanut, mutta kun tutkii syitä näihin lukuihin, huomaa että Citycon on investoinut viime vuosina paljon ja aloittanut liiketoimintojensa mylläämisen. Se on alkanut keskittymään yhä enemmän ydinliiketoimintoihinsa ja myynyt muita pois.

Mielestäni muutos on tervetullut ja jotain pitääkin tehdä, kun markkinat ovat muuttumassa ja kuluttajat eivät välttämättä enää lähde yhtä helposti ostoksille kauppakeskuksiin. Citycon on kumminkin panostanut kauppakeskuksiin mihin kuluttajan ei tarvitse erikseen mennä, vaan ne ikään kuin ovat matkan varrella. Iso-omena on nyt vihdoin avatun Metron yllä ja Espoossa oleva toinen ostoskeskus Lippulaiva on purettu metron alta, että se voidaan sitten taas rakentaa uudelleen sen ylle. Eikä tämä ole käsittääkseni satunnainen päätös, vaan liiketoiminta on keskittymässä vastaaviin toimiin muuallakin. Nämä vain ovat helpoimmat esimerkit. Onnistuuko Citycon tällä strategialla? Vaikea sanoa, mutta aika pahasti täytyy mennä pieleen, että häviän rahaa, kun Cityconin Price/Book arvo jatkaa laskuaan ja on jo 0.72, tarkoittaen että likvidoimalla yrityksen kaiken omaisuuden olisi Citycon selvästi arvokkaampi, kuin tämän hetkinen markkina-arvo. Se miten likvidointi sitten käytännössä onnistuisi on vaikeampi sanoa. En omistajana toivo, että siihen olisi tarvetta muutenkaan.

Jälleen muistutus, vaikka itse sijoitankin Cityconiin paljon tällä hetkellä niin en suosittele, että kukaan tekee päätöstä sen perusteella mitä minä kirjoitan. Nämä ovat enemmänkin omia muistiinpanoja. Lisäksi kuuntelen aina mielelläni muiden mielipiteitä asioista.


Kuvalähde: Pixabay - Michael Gaida

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€