Bitcoinin arvo nousee, eikä loppua näy (vai näkyykö?)Bitcoinin arvo on noussut vuoden aikana aivan järjettömästi, ainakin jos vertaa perinteisiin sijoitusmuotoihin. Kirjoitus hetkellä bitcoinin arvo on noin 8290 dollaria eli noin 7070 euroa. Kuka olisi uskonut, että virtuaalivaluutta voi saavuttaa niin suuren hinnan ja vielä niin lyhyessä ajassa? Puoli vuotta sitten bitcoin oli ”vain” noin 2000 dollaria. Siinä vaiheessa hinta tuntui jo hurjalta ja osa myi kymmenkertaistuneet sijoituksensa, koska oli ostanut Bitcoinia viimeisen villityksen aikana muutama vuosi sitten. Tällä hetkellä ennustukset Bitcoinin lähiaikojen arvosta käyvät kuumina. Uudet ihmiset ryntäävät markkinoille ja hinta vain jatkaa nousuaan. Kauppalehtikin kirjoittelee Bitcoinin arvosta vähintään kerran viikossa. ”Kannattaako Bitcoiniin sijoittaa?” on varmasti monen vakiokysymys. Milloin hintaralli loppuu?

Jokainen realistinen henkilö tietää, että hintaralli tulee loppumaan ennemmin tai myöhemmin. Päivämäärä tai vähintäänkin hinta milloin se tapahtuu, on varmasti monen henkilön seuraava kysymys. Tähän on todettava, että minulla ei ole mitään hajua siitä. Joku ennustaa, että ei se tästä enää nouse. Toinen veikkaa, että noin 12 000 dollaria on maaginen raja. Kolmas väläyttää 100 000 dollaria. Mene ja tiedä.

Mikä sitten on aiheuttanut nykyisen rallin? Jälleen hyvä kysymys, tähän voin tarjota oman tulkintani. Puolisen vuotta sitten moni niin sanottu vaihtoehtoinen virtuaalivaluutta nousi arvossa, mistä seurasi Bitcoinin markkinan hallinnan heikkeneminen. Bitcoinin ”market dominance” laski 80% prosentista, muistaakseni, noin 35% paikkeille.  Tästä seurasi, että kryptovaluuttojen markkina-arvo nousi ensimmäistä kertaa 100 miljardiin dollariin. Näytti siltä, että Bitcoinin aika oli vihdoin ohi. Uudet paremmat virtuaalivaluutat olivat nousseet ihmisten tietouteen ja seuraavaksi Bitcoin syrjäytettäisiin kokonaan johtavasta asemasta. Kuinka sitten kävi? Seuraava 10% ihmisistä havahtui virtuaalivaluutoista. Valtava määrä uutta rahaa virtasi markkinoille ja mikä oli varma paikka laittaa se raha? No Bitcoin, ”sehän on se kuningasvaluutta”, tai ”mikä vaihtoehtoinen virtuaalivaluutta?”.

Bitcoinin harmiksi uudet ihmiset aiheuttivat epävarmuutta Bitcoinin tulevaisuuteen, koska skaalautuvuusongelmat saavuttivat valuutan. Ongelma oli ratkaistava. Päätettiin aktivoida segwit, minkä piti auttaa skaalautuvuus ongelmassa jne. No mites sitten kävikään? Joku päätti, että ”ei näin, minä näytän millainen Bitcoinin pitää olla” ja he haarukoivat lohkoketjua (Tiedän, tiedän, ei ole haarukointi, vaikka Englanniksi onkin hardfork). Tämä tarkoitti, että lohkoketju jakautui kahtia, syntyi Bitcoin cash. No tästähän vasta rahaa syntyikin, kuin tyhjästä. Nyt kaikilla oli kaksi kertaa enemmän Bitcoineja! Tai ainakin niin moni selvästi ajatteli. Bitcoin cashin hinta tippui nopeasti kymmenykseen siitä mitä Bitcoin oli. Bitcoin cash jäi pureskelemaan tappiotaan, mutta ei luovuttanut.

Nyt kun se taisto oli selvitetty, Bitcoin jatkoi kasvuaan, olihan Segwit x2 tulossa pian. Odotukset olivat suuria ja hinta kipusi yhä korkeammalle. Kunnes, juuri ennen Segwit x2 aktivointia Bitcoin ilmoittikin, että segwittiä ei tulekkaan. Paniikki! Bitcoin cash sai uutta eloa ja Bitcoin otti hengähdystauon kolmatta sataa kertaa. Kunnes, se lähti taas nousuun. Tällä hetkellä se nousee ilman mitään varsinaista syytä, todennäköisesti samalla tavalla, kuin osakkeiden tyypillinen nousumarkkina, ”kun taksikuskit alkavat sijoittaa”.

Onko nyt syytä olettaa, että kohta romahtaa? On. Bitcoinhan on romahtanut varmaan 10 kertaa viimeisen puolen vuoden aikana. Palautuminen vain on yhtä nopeaa. Se, romahtaako Bitcoin nyt pysyvämmin, on vaikeampi ennustaa. Todennäköisesti ei. Noin 40% ihmisistä on todennäköisesti kuullut Bitcoinista tällä hetkellä, noin 20% on todennäköisesti tutkinut Bitcoinia ja alle 1% on sijoittanut Bitcoiniin. Jokainen joka on sijoittanut virtuaalivaluuttoihin, on todennäköisesti aikaisen vaiheen omaksuja. Se tarkoittaa, että potentiaalia suureen arvonnousuun on vielä ja paljon. Itse olen kumminkin pessimistinen Bitcoinin tulevaisuuden kannalta. Sen teknologia oli vanhaa jo muutama vuosi sitten, kun itse aloitin virtuaalivaluuttoihin tutustumisen. Tilanne ei ole juuri muuttunut.

Mielestäni virtuaalivaluutoilla on suuri potentiaali. Onko Bitcoin pysyvä kuningas? Vaikea uskoa.


Kuvalähde: Pixabay - Allan Lau

Kommentit

 1. Meno on ollut hurjaa ja mielenkiintoista seurattavaa. Itse sain 1500% tuoton, mutta olisi ollut mahdollus jopa 6000% tuottoon. Hurjia lukuja :)

  On myös mahdollista, että marrkinoita manipuloidaan ja romahduksilla kerätään huimia summia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haluaisin sanoa, että Bitcoin on liian suuri manipuloitavaksi, mutta todellisuus voi olla eri. Jos sama joukko on manipuloinut Bitcoinia jo vuosia niin todennäköisesti se onnistuu edelleen.

   Kallistun itse kumminkin massan käyttäytymiseen ja siitä johtuviin hinnan laskuihin. Liikkeet suuntaan, kuin suuntaan tuntuvat olevan ylimitotettuja. Se on helppo ymmärtää, kun miettii että suurin osa Bitcoiniin sijoittavista haluavat rikastua nopeasti. Sen seurauksena suureksi oletettu muutos alas tai ylös johtaa nopeasti ylireagointiin. Kun tuhannet ihmiset ylireagoivat, markkinat heiluvat. Virtuaalivaluuttoihin, kun ei vielä kovin moni pitkäntähtäimen sijoittaja uskalla tarttua. Oletan siis, että suurinosa virtuaalivaluutta sijoittajista on aktiivisia sijoittajia, jotka tykkäävät ottaa suuria riskejä.

   Poista
 2. Virtuaalivaluutat ovat kyllä mielenkiintoinen sijoitusmuoto, mutta uskon itse jääväni sen ulkopuolelle. En ymmärrä asiaa tarpeeksi, jotta voisin sijoittaa siihen. Tuotot ovat kyllä todella hurjia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan, itsekkään en ole sijoittanut muuta kuin aikaa virtuaalivaluuttoihin. Louhin niitä muutama vuosi sitten ja tuotot siitäkin ovat aika suuret. Ainakin jos malttaa joskus kotiuttaa ne.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€