Vuosi osakesijoittamistaAloitin osakesijoittamisen vuosi sitten. Päivälleen, jos muistan oikein. Vincit oli listautumassa ja päätin tarttua tilaisuuteen. Sitä ennen olin pelännyt osakesijoittamista, koska en ymmärtänyt sitä. En ymmärtänyt miten joku voisi tietää minkä arvoinen jokin yhtiö on ja milloin osakkeet kannattaa myydä, että välttyy tappiolta. Koko sijoittamisen konsepti tuntui asialta mitä vain osaavan ihmisen kannattaa tehdä tai jonkun joka on opiskellut alaa. Tietenkin näkökulmani on muuttunut vuodessa hyvin paljon.

En vieläkään ymmärrä miten joku voi tietää minkä arvoinen joku yritys on. Tai oikeastaan en ymmärrä henkilöä joka luulee tietävänsä yrityksen tarkan arvon. En myöskään ymmärrä milloin osakkeet kannattaa myydä, tai oikeastaan en ymmärrä miksi ne pitäisi myydä. Hyvää sijoitusta ei tarvitse myydä. Tietenkin on tilanteita missä hyvästä yhtiöstä tulee huono. En kumminkaan puhu sellaisesta tilanteesta.

Sen sijaan, että ajattelisin vain osaavien ihmisten sijoittavan, niin nykyään ajattelen, että suurin osa ei ajattele kauheasti sijoittaessaan. Monet tekevät hölmöjä tekoja pistäessään rahansa likoon. En myöskään enää ajattele, että jonkin alan opiskelu antaisi etulyöntiaseman, tai no, voihan se olla, että Suomessa teknologia alan opiskelusta on etua, koska Suomessa teknologia ala on hyvä tasoista ja ymmärtämällä mikä yritys on hyvä voi saada jotain etua. Ajatus on kumminkin täysin erilainen, kuin vuosi sitten, kun kuvittelin taloustieteen tai vastaavan tekevän parempia sijoittajia. Nyt en usko siihen ollenkaan. Ei sijoittaminen ole mitään rakettitiedettä. Jokainen voi oppia hyväksi sijoittajaksi, ei välttämättä parhaaksi, mutta hyväksi. Eikä siihen mitään kouluja tarvita vain halu oppia ja selvittää asioita.

Olen tajunnut, että olen aina omannut hyvän sijoitus mind setin, hillityn ja realistisen. En oleta rikastuvani yön yli osakkeilla. En tee hätiköityjä päätöksiä kovin usein. Mietin asioita. Ei hyvä sijoittaja juuri muuta tarvitse, viidennen luokan matikan lisäksi. Eli toisin sanoen moni joka ei uskalla sijoittaa voi oikeasti sopia hyvin sijoittajaksi, koska he eivät tee päätöksiä noin vain.

Vielä on paljon opittavaa, mutta edistys on ollut suurta. Toivon vielä oppivani paljon ja varmasti opinkin. Yllättävää kyllä, mutta en ole vielä oppinut juuri mitään kantapään kautta niin kuin moni muu sijoittaja. Suurin potentiaalinen virheeni on ollut Amer Sports mihin sijoitin vähän hätiköidysti. En kumminkaan usko, että se jää pysyväksi virheeksi. Mutta jos se osoittautuu virheeksi niin en oikeastaan tiedä mitä siitä opin, muuta kuin pysymään enemmän oman osaamisen yhtiöissä ja miettimällä enemmän sijoituspäätöksiä. Ehkä Amer Sportin kohtalo on jo selkeytynyt ennen kuin olen sijoittanut osakkeisiin kaksi vuotta.


Kuvalähde: Pixabay  - Gerd Altmann

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€