Harkinnassa RovioRovion listautuminen herätti kiinnostukseni. Harkitsen parhaillaan sijoittamista. Rovion Angry Birdshän on varmasti tuttu lähes kaikille. Vaikka kaikille tunnetut yhtiöt eivät aina ole parhaita sijoituskohteita, koska kaikki tietävät ne ja siten moni on perillä niiden arvosta, niin listautumisessa tunnettavuus houkuttelee erityisen paljon. On tietenkin hyvä huomioida, että pitkäaikaisessa sijoittamisessa ei tunnettavuudella pitäisi olla mitään merkitystä menestyksen kannalta, lähinnä se vain, että halvalla niitä ei yleensä saa. Kun on kyse listautuvasta tunnetusta yrityksestä, on syytä olettaa, että hinta nousee hyvinkin nopeasti todelliseen arvoon, tai laskee takaisin siihen. Onkin syytä tutkia yhtiön hintaa ennen ostopäätöksen tekemistä.

Osakkeen alustava hintaväli on 10,25‒11,50 euroa. Toteutuessaan listautumisannin jälkeen yhtiön kokonaisarvo on noin 802–896 miljoona. Hurjalta kuulostaa, mutta kyseessä on globaali yritys. Liikevaihto ei keskity Suomen markkinoille, eikä edes Euroopan markkinoille. Rovion angry birds hahmoja voit havaita niin Kiinassa, kuin Amerikassakin. Melkoinen levinneisyys siis. Tietenkin, on hyvä huomata, että Rovio ei ole Angry birds mikä tekee yrityksestä entistä mielenkiintoisemman. Liikevaihto ei siis rajoitu Angrybirdsin menestykseen, mikä jo itsessään on kiinnostanut minua useamman vuoden. Markkinointi on ollut hyvin onnistunutta.

Liikevaihto viime vuonna oli noin 200 miljoonaa ja tänä vuonna sen ennustetaan kasvavan entisestään. Liikevoitto nousi tappiollisesta tuloksesta positiiviseksi viime vuonna ja tänä vuonna liikevoittoa on jo tehty enemmän, kuin edellisvuonna. Mielestäni kuulostaa positiiviselta. Kyseessä taitaa kumminkin olla jälleen yritys mitä myydään positiivisen tulevaisuuden perusteella. Eli suoraa vastinetta rahoilleen ei välttämättä saa. En ole vieläkään kovin hyvä arvioimaan yrityksen todellista hintaa, enkä tiedä onko se aina niin tarpeellista. Todellinen hintahan on muuttuva asia kumminkin, eikä pörssiyhtiön hinta määrity minkään muun, kuin ihmisten maksuhalun mukaan.

Negatiivisena asiana eniten itseäni ihmetyttää rahojen jakautuminen. Rahaa listautumisessa kerätään satoja miljoonia, mutta Roviolle siitä menee parhaillaan 30 miljoonaa. Onko kyseessä nykyisten omistajien cash out tilaisuus vai tehdäänkö yrityksestä näin uskottavampi pörssiyhtiö? Toivonkin löytäväni tästä asiasta muita mielipiteitä, täytyy lukea muiden blogeja jos joku vaikka olisi kirjoittanut asiasta. Toivon myös, että kommentoit tähän, jos sinulla on rakentava mielipide asiasta.

Näillä näkymin näyttää kumminkin siltä, että taidan osallistua antiin. Riskihän on jokaisessa sijoituksessa, mutta uskon Rovion menestykseen.

Kommentit

 1. Mielenkiintoista, ehkä laitan rahani kuitenkin mieluumin terveystaloon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse en ymmärrä siitä sektorista mitään. Asiakkaat eivät lopu, mutta mikä on kilpailuetu ja voiko siinä käydä huonosti nyt kun yhtäkkiä kaikki terveystalot ja pihlajalinnat haluavat pörssiin? Olen lukenut paljon, että potentiaalia on suureen kasvuun, mutta en ole perehtynyt tuleviin uudistuksiin niin pysyttelen alueella mitä luulen ymmärtäväni :D

   Poista
 2. Minullakin alkaisi olla nyt seuraavaksi osakesijoitusten aloittaminen (möin joskus kaikki osakkeet pois kun ne oli osakkeissa vaan väliaikaissijoituksena ja niiden rahojen loppusijoituspaikka oli asuntosijoituksessa). Ostaisinko riskillä Roviota? Ehkä minun riskinsietokyvylle liian väärä tuote. Taidan ostaa jotain tuttua ja turvallista osinko-osaketta. Harkitsen silti myös tätä. Ainakin lasken olisiko nyt osakepotin ostojen aloituksen aika.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa sanoa onko Rovio hyvä paikka aloittaa. Peli firmat ovat Suomessa hyvin uusia ilmestyksiä pörssissä ja niissä on kaikissa riskejä mitä ei välttämättä ymmärretä vielä. Itse kumminkin lyön mieluiten vetoa Rovion kanssa, kun puhutaan Suomalaisista peli firmoista.

   Poista
 3. Moi, itse käyn sisäistä mietintöä Rovion antiin osallistumisesta.. Tällä hetkellä olen kallistumassa osallistumisen puolelle, mutta makustellaan nyt vielä jonkin aikaa :) Kirjasin ajatuksiani Rovion annista tänne: http://jukkaponzi.blogspot.fi/2017/09/rovio-ipo-valuation-is-too-damn-high.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse päätin osallistua. Onhan siinä riskinsä, mutta toisin kuin moni muu, itse en halua poistua heti. Se jo itsessään lieventää spekulaation riskiä. Tietty voi olla, että Roviosta ei ole enää mihinkään ja nyt omistajat haluavat rahansa ulos, kun vielä voivat. Se jää nähtäväksi.

   Poista
 4. Rovio on kyllä niin selvä aiempien omistajien rahastus-exit. Ilmassa alkaa olla samanlaista tunnelmaa tekno-osakkeissa kuin ennen vuotta 2000. Kaiken maailman puljut yrittää rahastaa. Minusta haiskahtaa pahalta kun uutta rahaa otetaan 30milj. ja rahastetaan 400milj.

  Kaipa omistajia ketuttaa, kun eivät silloin 2-3v sitten hyväksyneet sitä 2mrd. ostotarjousta. Itse jätän Rovion väliin.

  Lisäksi liiketoiminnan tulevaisuus vähän kyseenalainen, kun eivät ole onnistuneet uuden hitin luomisessa Angry Birdsin jälkeen. Angry Birds ei enää ole vetovoimainen brändi.

  Fiksumpaa olisi ehkä ollut kerätä rahaa ja ostaa joku hyvä brändi/tekijänoikeudet, mihin kehittää pelejä jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla, että Rovio tosiaan on uppoava laiva, mutta itse otan riskin. Rovio alkaa vihdoinkin ymmärtämään mistä se saa rahaa ja miten. Heidän kehitystiiminsäkin tuntuu tietävän mistä puhuu (joskus nähnyt esityksen yliopistolla). Siinä missä moni muu pelialan yritys menee ylös alas julkaisujen mukaan, Rovio on onnistunut tekemään yhdestä pelistä tukipilarin. Aika tietenkin näyttää, että riittääkö Angry Birdsillä enää potkua. Itse en kumminkaan koe tekeväni päätöstä Angry Birdsin perusteella vaan sillä, että Rovio on onnistunut kääntämään suuntansa positiiviseksi parin vuoden takaisesta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€