Vuosi 2020 ohi - huh huh

 

vuosi 2020


Vuoteen on mahtunut yllätyksiä yllätysten perään. Vuoden 2020 avainsana on tietenkin ollut Korona. Se on saanut aikaan kauhua, epävarmuutta ja ennennäkemätöntä optimismia. En olisi uskonut, että kaikki mahtuvat samaan vuoteen ja vielä kyseisessä järjestyksessä.


Pohjat


Usein liika optimismi aiheuttaa romahduksen, tällä kertaa uudenlainen mustajoutsen teki sen. Yhtäkkiä salkun arvosta oli sulanut järkyttävä määrä ja jokapäiväinen elämämme oli muuttunut lähes tuntemattomaan muotoon. Emme matkustaneet enää töihin, lomautukset ja irtisanomiset alkoivat sataa täysin puskista. Joku pessimisti oli saattanut joskus väläyttää tuomiopäivän korttia ravintola ja hotellialan riskianalyyseissä, mutta niiden todennäköisyys tuntui vielä tammikuussa kaukaiselta ajatukselta. Maaliskuussa kansan huomio oli kuitenkin jo käännetty välttämättömään tuhoon, no joo, hieman radikaali ilmaus…

Tuhoa ei tullut, mutta jo parin kuukauden päästä oli selvää, että jälkensä Korona tulisi jättämään moniin yrityksiin. Moni ei kuitenkaan uskaltanut edes ajatella, että liiketoiminta loppuisi kuin seinään. Myös itselläni on aina ollut ajatus, että liiketoiminta alkaa hiipua ja merkkejä alkaa ilmaantua mikä johtaa markkinoiden ylireagointiin ja pörssiromahdukseen. En kuitenkaan ikinä olisi ajatellut, että se tapahtuu yhtä nopeasti kuin se kirjoitettuna kuulostaa. Eikä niin varmaan ole aikaisemmin käynytkään.


Oma salkkuni sukelsi todella nopeasti ja kävi 17 000€ arvossa. Siinä vaiheessa omat valinnat alkoivat tuntua kyseenalaisilta. Onneksi apuna oli rautaiset hermot ja pitävä suunnitelma. Negatiiviset luvut kuitenkin seurasivat vielä monta kuukautta vaikka muut jo riemuitsivat osakerallista.


Nousu


Moni ala ei ole vieläkään palautunut mikä luo synkkiä pilviä vielä pitkälle tulevaisuuteen. “Rajoitukset” tai ns. epäselkeät suositukset kokoontumisista ja maskien käytöstä ovat vain lisääntyneet ja sairastuneiden määräkin on selkeässä nousussa. Rokote on kuitenkin luvattu ja sen jakelukin on aloitettu. Elämän normalisoituminen alkaa hitaasti, mutta varmasti(?). 


Pörssi sen sijaan aloitti nousun jo monta kuukautta sitten. IT ala on vain hyötynyt muutoksesta ja laatuosakkeet ovat keränneet hajautetun potin itselleen. Kaikki yritykset jotka näyttävät positiivista valoa ovat saaneet osansa ylipositiivisesta vastaanotosta ja pursuavista pörssikursseista tai siltä ainakin tuntuu.


Oma salkkuni on saavuttanut kaikkien aikojen ennätyksensä. Lokakuussa saavutin 50 000€ rajan, ottaen huomioon että Maaliskuussa puhuttiin vielä 17 000€ salkusta, ja nyt vuoden lopussa salkku on jo 63 000€ paikkeilla. Hyvin epärealistiselta vaikuttaa. Laskin, että osakevalintojeni tuotto sijoitushistoriani aikana on ollut reilu 30%. Aika todella hyvin, koska se tarkoittaa noin ~13% vuosituottoa (lisään 500€ kuukaudessa ja kaikki kuukaudet eivät ole ehtineet tuottaa vielä).


Tässä olisi helppo hyppiä riemusta ja todeta, että olen vähintään mestari sijoittamisessa. Todellisuudessa täytyy muistaa, että puoli vuotta sitten tuottoni oli miinuksella. Jäitä hattuun siis ja kohti uutta vuotta.


Kuukauden ostokset


En ole ehtinyt kirjoittaa erillistä postausta kuukauden sijoituksista, siispä mainittaakoon kirjoituksen loppuun, että vuoden viimeiseksi ostokseksi valikoitui jälleen Telenor. Yksitoikkoista ja tylsää sijoittamista, sillä näyttää tulevan tuloksia. Perustelut ostokselle löytyvät aikaisemmasta postauksesta.


Disclaimer: Kirjoitus on tarkoitettu kertaamaan vuosi 2020 lyhykäisyydessään eikä sitä tule ottaa sijoitusneuvona tai ehdotuksena.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€