Kesäkuun sijoituksena / yritystukena Scandic

Yritystuki

Vielä helmikuun loppu puolella Scandicista oli vauhdilla tulossa salkkuni uusi menestyjä. Kuukautta myöhemmin tilanne oli kääntynyt päälaelleen. Scandicin tilanne kääntyi koronan varjossa nopeammin kuin olisin ikinä voinut uskoa. Ei tällaisiin tapahtumiin ole aikaisempia esimerkkejä sijoituskirjoissakaan. Vahvan yrityksen liiketoiminta seisahtaa kuukaudessa, eikä tapahtumaan liity vilppiä.

 

Harmittaahan se, kun useamman tuhannen euron arvonnousut sulavat ja kääntyvät useamman tuhannen euron tappioiksi. Mitä opin tästä? En oikeastaan vieläkään tiedä, tilanne on edelleen päällä. Se mikä vahvistui: älä koskaan sijoita rahaa mitä sinulla ei ole varaa menettää.

 

Miksi siis sijoitin lisää?

Oli miten oli, tilanteen viimeisimmät tapahtumat realisoituivat kesäkuun alussa, kun Scandic joutui turvautumaan omistajien rahoihin. Itseltäni oli jäänyt huomaamatta tilanteen kehitys, mikä oli johtanut siihen, että Scandic oli alkanut suunnittelemaan suunnattua osakeantia. Sillä katettaisiin koronakulut jos tilanne alkaisi normalisoitua kesän jälkeen. Toivokaamme siis parasta.

 

Yhtäkkiä heräsin tilanteeseen Toukokuun lopulla. Ensi kuun alussa pitäisi siis kaivaa rahat kasaan, että saa ostettua kuuden suhde seitsemään olemassa olevaan osakkeeseen rahaa 20 SEK hintaan. Hieman selvemmin ilmaistuna: jokaista seitsemää omistamaani osaketta vastaan, saisin ostaa kuusi uutta osaketta.

 

En riemastunut ideasta. Totesin kuitenkin: kai tässä on tuplattava. Mielestäni sijoittamisessa hölmöintä on juurikin uhkapelaaminen. Sillä altistaa itsensä tuurille enkä oikein perusta ideasta. Tässä tapauksessa en kuitenkaan ehtinyt saada ajatuksiani kasaan ja päädyin vain välttämään varmat tappiot. Toisin sanoen, ainut varma asia tilanteessa oli, että jos olisin jättänyt osakeannin huomioimatta, olisin menettänyt lähes 50% omistukseni arvosta heti.

 

Mitä ajatuksia tällä hetkellä?

Nyt kun olen ehtinyt sulatella tilannetta, olisi ehkä pitänyt myydä omat merkintäoikeudet ja ehkä jopa loputkin osakkeet. Tilanteen tajuun vaikuttaa kuitenkin ajatusvirhe mikä syntyy siitä, että jälkeenpäin on helpompi huomata, että osakkeen arvo kävi varsin korkealla juuri osakeannin aikaan ja jos olisin myynyt kaiken, olisin ottanut vain vähän takkiin.

 

Nyt tilanne on muuttunut siihen, että maksoin 1000€ uusista osakkeista, eli lisäsin omien sijoitusteni ostohintaa, mutta arvonnousu merkityillä osakkeilla on vain noin 500€. Se ei paikkaa markkina-arvon laskua läheskään. Lisäksi olen nyt sitonut enemmän rahaa mitä voin mahdollisesti menettää.

 

Tilanne koronan kannalta näyttää väliaikaisesti paremmalta, mutta pelkään uuden aallon alkamista, kun rajoitteet purettiin hieman ennenaikaisesti. Paljon on siis kiinni tuurista. Jos Koronan vaikutukset olivat tässä, niin pitkällä tähtäimellä sijoitus oli todennäköisesti kannattava. Riippuu kuitenkin siitä, miten muut omistajat arvostavat omaa rahaansa. Jos he ovat valmiita luopumaan lisätystä rahastaan heti, saattaa se johtaa siihen, että vuoden päästä 1000€ on haihtunut eikä kukaan enää muista, että joku on joskus maksanut siitä, että yritys pysyy pystyssä.

Kuukauden sijoitus muuttuikin yritystueksi. Toivottavasti ei kuitenkaan hyväntekeväisyydeksi. Aika näyttää mikä todellinen oppi tästä tilanteesta on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Huhtikuun sijoitus: Citycon

Sijoitukseni ylittivät 50 000€