Miltä kupla näyttää?Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, miten markkinoilla ei ole kuplaa. Puoli vuotta sitten puhuttiin siitä, miten markkinoilla on kupla. Tänään huomasin onnekseni kauppalehden otsikon: ” Pörssiyhtiöiden tuloskasvun odotetaan jatkuvan – Analyytikko: "Ei näytä kuplalta, vaikka arvostus noussut" ”. Kiitos tästä, nyt tiedän, että markkinoilla ei ole kuplaa… Vai tiedänkö sittenkään?

Ihmisillä, laji mihin kuulun, on sisäinen tarve löytää merkkejä ja kuvioita mitkä kertovat asioista. Ihmiset ovat jo pitkään miettineet, miten tähtien paikka taivaalla vaikuttaa seuraavan kuukauden mahdollisuuteen löytää se oikea tai miten etäisyys kotoa työpaikalle vaikuttaa työmatkan pituuteen jne. Näiden esimerkkien jossain välimaastossa on myös yritys ymmärtää markkinoiden liikkeitä katselemalla kuvaajia ja vertaamalla historialliseen tietoon, jotta voisimme ymmärtää mitä markkinat seuraavaksi tekevät.

Palataanpas otsikkoon minkä esittelin. ”Ei näytä kuplalta…” -toteaa analyytikko. Miltä kupla näyttää? Mieleeni tulee pyöreä pallon muotoinen asia, mutta siitä tässä ei ole kyse, näin ainakin luulen. Teen tässä kohtaa villin arvauksen ja arvaan, että analyytikko tarkoittaa pörssikuplaa. No, miltä se pörssikupla sitten näyttää? Keräsin hieman kuvia kahdesta viimeisestä kuplasta Helsingin pörssissä (NASDAQ OMXHPI).Tässä ensimmäisessä kuvassa näemme punaisella ympyrällä identifioidut kuplat. Tämä kuva näyttää koko mitatun pörssin historian. Siitä meidän on helppo nähdä kaksi korkeinta kohtaa ja miten sen jälkeen kurssit laskevat. Jotkut sanoisivat, että 2011 vuoden tienoillakin pörssit laskivat kurssin tavoin, vaikka lasku ei ollutkaan niin voimakasta, kuin kahdessa aikaisemmassa.Seuraavassa kuvassa näemme 2007-2008 välisen kuplan kuvattuna 10 vuoden välisenä aikana. Sen erottaminen on vielä mahdollista, mutta hankalammaksihan se käy jo nyt.Tämä seuraava kuva osoittaa miten huippu ikään kuin katoaa kun pienennämme vertailu ajankohdan kolmeen vuoteen. Kyllähän sen vieläkin löytää, kun osaa etsiä, mutta jos ollaan rehellisiä, niin kuinka moni ajattelisi, että tässä on nyt selvästi kupla ollut ja mennyt jos ei tietäisi? Itse en ainakaan. Tosin lukijoista varmasti joku pystyisi sanomaan, en epäile sitä. Enkä yritä olla sarkastinen.Katsotaan sitten vielä tätä viimeistä kuvaa. Arvatkaa mitä kuvaajan lopussa tapahtuu? No, kupla on juuri puhjennut. Tuosta mennäänkin sitten vain alaspäin.

Tästä on hyvä todeta, että kuplan ennustaminen on todella vaikeaa. Sen löytäminen kuvaajista jälkeenpäinkin voi olla todella haastavaa. Edes osoittamani ”zoom in” tyyppinen tarkastelu ei välttämättä auta kuplien havaitsemisessa. Miten siis sen voisi löytää ennen kuin se edes tapahtuu? Varma ei voi olla milloin kupla tapahtuu, mutta varma voi olla, että markkina laskee vielä tulevaisuudessa. Laskeeko se viikon, kuukauden, vuoden vai vuosien päästä? Sitä tuskin kukaan tietää, ellei sekin sitten löydy jostain tähtien välistä.

Kunnes seuraava markkinaromahdus tulee, niin itse sijoittaisin YOIO periaatteella, eli You Only Invest Once. Toisin, kuin YOLO (you only live once) tokaisun edustajien keskuudessa, YOIO periaatteen edustajien tulisi sijoittaa kuten he eivät tietäisi mitä markkina tekee, mutta sijoittamalla he tekevät joka tapauksessa hyvän valinnan. Ei niin, että sijoitetaan kaikkeen pikavoiton toivossa, koska mitä vain voi tapahtua, niinkuin YOLO sijoittaja saattaisi tehdä.


kuva: Pixabay - Alexas_Fotos

Kommentit

 1. Itse ajattelen että It-kupla oli pörssikupla. Se puhkesi omaan mahdottomuuteensa. Leahman Brothersista lähtenyt kuplan puhkeaminen oli pörssin ulkopuolelta asuntomarkkinoilta ja sub-prime lainojen kautta lähtenyt shokki joka romautti yritysten talouden ja sitä kautta niiden pörssiarvon. Jos jossain on pörssikuplaan verrattava kupla niin ehkä kryptovaluutoissa. Pelkään enemmän pörssin ulkopuolelta tulevaa shokkia, esim keskuspankkien tai valtioiden velkojen kautta tulevaa talouden seinään ajoa. Pörssikurssit eivät tässä tilanteessa romahdusta aiheuta, ehkä pienen tason laskun..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän siinä varmaan käy. Todella vaikea arvata mikä tai milloin aiheuttaa seuraavan romahduksen, mutta kyllä sellainen taas joskus tulee. Huvittaa kumminkin median mieliala heilahtelut asian suhteen.

   Poista
 2. Kiinnostavat graafit. Havainnollistavat homman hyvin. Itse en juuri kursseja seuraa. Olen sijoittanut indeksirahastoihin saman summan nyt muutaman vuoden ajan ja lisäksi ostanut arvoyrityksiä, jotka maksavat kohtuullista osinkoa. Yksittäiset osakeostot olen laittanut jäihin muutama kuukausi sitten. Nyt kerään niiden sijaan pientä käteispottia tuota mahdollista dippiä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä toimintatapa. Itsekkin olen miettinyt, että täytyy varmaan alkaa kohta laittamaan rahaa indeksirahastoihin, kun en itsekkään tiedä ollaanko nyt huipulla vai ei. Harkinnut myös käteisvarojen kasaamista, mutta missä vaiheessa sen sitten pistää peliin? Onko 10% dippi tarpeeksi? Entä 15%? Kannattaako odottaa, että kaikki laskee 20%? Tietenkin paras tapa varmaan on, että alkaa sijoittamaan pikku hiljaa laskun aikana, mutta entä jos se tuleekin vasta 5 vuoden päästä? Hankalia asioita.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Touko-kesäkuun tylsät sijoitukset ja tilannekatsaus

Pohdinta: Miten sijoittaisit miljoona euroa?

Sijoitukseni ylittivät 50 000€